Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Întâlnire discretă ruso-americană la Geneva pentru stabilizarea relaţiei bilaterale

Postat la: 30.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Moscova şi Washingtonul au continuat miercuri, la Geneva, dialogul strategic început de preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden în iunie, pentru a încerca să stabilizeze o relaţie foarte degradată, informează France Presse.

Reuniunea, desfăşurată cu uşile închise şi fără prezenţa presei, a început la primele ore ale dimineţii. Se aşteaptă ca discuţiile dintre delegaţiile conduse de diplomata Wendy Sherman, numărul 2 în Departamentul de Stat al SUA, şi de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, din partea Rusiei, să dureze aproape toată ziua.

Reprezentanţa SUA la Geneva a difuzat două imagini cu şefii de delegaţie în faţa steagurilor celor două ţări. Atât ruşii, cât şi americanii şi-au temperat aşteptările şi nu sunt prevăzute rezultate spectaculoase de la această a doua întâlnire, care se va concentra pe probleme spinoase legate de controlul armamentului. Bonnie Jenkins, recent confirmată în funcţia de subsecretar de stat pentru controlul armamentului, face parte din delegaţia SUA.

Prin acest dialog, încercăm să punem bazele unor viitoare măsuri de control al armelor şi de reducere a riscurilor", a explicat Departamentul de Stat în anunţul întâlnirii. Pentru Serghei Riabkov, este vorba de a determina dacă americanii ''sunt serioşi în dorinţa lor de a stabili un dialog concentrat şi energic privind stabilitatea strategică'', dar, a avertizat marţi: ''Nu aş ridica ştacheta aşteptărilor prea sus''.

Întâlnirea are loc pe fondul unor tensiuni pe mai multe fronturi între cele două naţiuni, Statele Unite ameninţând Moscova cu măsuri dacă Rusia nu va înceta un val de atacuri cibernetice despre care oficialii americani spun că provin în mare parte de pe teritoriul său. Rusia neagă orice responsabilitate, însă Putin a lăudat eforturile administraţiei Biden de a face relaţiile mai previzibile.

Dar marţi, preşedintele american l-a atacat fără menajamente pe omologul său rus într-un discurs adresat serviciilor de informaţii. El a acuzat Rusia că a încercat din nou să influenţeze alegerile din SUA, aşa cum a făcut-o şi în 2016. Aceasta este o încălcare pură a suveranităţii noastre, a acuzat el. Preşedintele rus ''are o problemă reală, este şeful unei economii care are arme nucleare şi puţuri de petrol şi nimic altceva'', a declarat Joe Biden, adăugând: ''Acest lucru îl face şi mai periculos în opinia mea''.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE