Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Înregistrarea care arată că barajul de pe Nipru a fost dărâmat într-un accident idiot: „Sabotorii au vrut să provoace panică, dar totul s-a prăbușit" VIDEO

Postat la: 12.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Serviciul de securitate al Ucrainei a interceptat un o discuție telefonică între doi soldați ruși care vorbeau despre distrugerea barajului de pe Nipru. Un militar rus admite că în spatele exploziei se afla un „grup de sabotaj" rus.

Discuția dintre doi militari ruși care s-au dat de gol pe marginea exploziei de la barajul Kahovka, făcută publică de SBU.

Primul militar: "Știre. Ieri a apărut un clip pe Telegram. Un soldat în uniformă stătea acolo, cu fața acoperită, și zicea că nu este nicio inundație, că oamenii trăiesc normal. În spatele lui este o fereastră și se vede că apa ajunge până la genunchi".

Al doilea militar: "Amuzant. Este vorba despre hidrocentrala distrusă?"

Primul militar: "Da. Cea mai importantă problemă este că centrala răcește reactorul nuclear"

Al doilea militar: "Foarte bine, și-au făcut-o cu mâna lor. O să sară în aer și asta e..."

Al doilea militar: "Serios, au fost ai noștri? Spuneau că haholii (n.r.: termen jignitor folosit de ruși pentru ucraineni) au aruncat-o în aer"

Primul militar: "Nu ei au aruncat-o în aer. Grupul nostru de sabotori e acolo. Au vrut să provoace panică la baraj, dar totul s-a prăbușit. Au făcut mai mult decât au plănuit".

Al doilea militar: "Da, normal. Va fi ca la Cernobîl, nu?"

Primul militar: "A fost construit în anii 1950, a picat repede, da".

SBU nu a furnizat informații suplimentare despre această conversație sau identitatea vorbitorilor, însă a anunțat că va deschide un dosar penal pentru ecocid și încălcarea legilor războiului, în acest caz.

"Aruncând în aer barajul Kahovka, Federația Rusă a dovedit că reprezintă o amenințare pentru întreaga lume civilizată. Numai un stat terorist poate provoca o catastrofă ecologică de asemenea proporții. Va răspunde cu siguranță pentru asta, atât pe front, cât și în curțile internaționale. Sarcina noastră este să aducem în fața justiției nu doar liderii regimului Putin, dar și autorii de rând ai acestor crime", a declarat directorul SBU, Vasil Maliuk.

Un oficial ucrainean a susținut că Rusia a aruncat în aer barajul Kahovka pentru a preveni o contraofensivă în sud.

Adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat duminică, pe Telegram, că Rusia își mută acum cele mai pregătite unități de luptă, inclusiv infanteriștii marini, trupele aeriene și armata a 49-a, departe de Herson.

Ea a susținut că acest lucru susține teoria conform căreia forțele ruse au sabotat barajul pentru a restrânge posibilele zone în care armata ucraineană ar putea lua ataca.

Acest lucru le-ar permite să folosească mai bine propriile rezerve limitate și să-și redistribuie forțele în zonele Zaporojie și Bahmut, unde luptele au crescut, a spus ea.

Distrugerea barajului a provocat inundarea zonei din jurul Hersonului și a declanșat ceea ce Națiunile Unite a descris ca fiind o „catastrofă umanitară". Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au distrus barajul. Ambele au negat că au făcut acest lucru.

Hidrocentrala și barajul Kakhovka se află sub controlul Rusiei la scurt timp după ce forțele sale au început invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Tot mai multe dovezi sugerează că deteriorarea barajului a fost cauzată de o explozie, potrivit rapoartelor de informații din SUA și Ucraina, precum și a datelor seismice întregistrate de mai multe țări, între care și Norvegia și România.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE