New York Times: Scholz într-o vizită discretă la Washington pe fondul îngrijorărilor legate de "jocul final" din Ucraina!
Postat la: 03.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Cancelarul Olaf Scholz sosește vineri pentru o vizită de lucru liniștită cu președintele Biden, provocând speculații că vor discuta întrebări dificile privind modul în care se va pune capăt războiului.
Nu vor exista dineuri de stat, nici un anturaj de presă și puțină fanfară. Aflat într-o vizită de două zile la Washington pentru a se întâlni cu președintele Biden, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, dorește să treacă direct la afaceri. Întrebarea pe care și-o pun mulți la Berlin este care sunt aceste afaceri, scrie New York Times.
"Care este scopul călătoriei dumneavoastră la Washington astăzi? De ce călătoriți acolo? Ar fi trebuit de fapt să explicați acest lucru aici", i-a spus Friedrich Merz, liderul principalului partid de opoziție din Germania, creștin-democrații, dlui Scholz într-un discurs susținut joi în Parlamentul german.
Biroul de presă al cancelarului a publicat doar o declarație de un rând care anunța vizita la Washington înainte de călătorie: Cei doi lideri vor discuta despre invazia rusă în Ucraina, la un an de la aceasta, și despre sprijinul occidental pentru Kiev.
Caracterul discret al vizitei - fără invitarea presei itinerante, fără conferințe de presă și fără nici măcar o schiță a planurilor sale în discursul rostit în fața Parlamentului german înainte de călătorie - i-a determinat pe unii din cercurile de politică externă de la Berlin să se întrebe dacă nu cumva este o reflectare a unui sentiment tot mai mare de urgență, pe ambele maluri ale Atlanticului, de a găsi o nouă foaie de parcurs pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.
"Cred că ne aflăm într-un moment dificil, pentru că întrebarea despre jocul final devine mai puternică, mai mare și mai importantă în SUA, dar și în Europa", a declarat Ulrich Speck, analist german de politică externă. "Așa că eu cred că este un an de zile și, privind înapoi, se privește și spre viitor, și spre întrebarea: "Ce s-a întâmplat? Cum se va sfârși?".
Purtătorii de cuvânt ai domnului Scholz spun că natura discretă a călătoriei este o "excepție", dar au subliniat că nu este o reflectare a unei situații grave, ci doar "concentrarea pe muncă" a vizitei.
Nils Schmid, purtătorul de cuvânt al politicii externe în Parlament pentru social-democrații de centru-stânga ai domnului Scholz, a respins ideea că discuțiile se vor concentra pe un "joc final".
"Politica externă se bazează întotdeauna pe scenarii și, bineînțeles, vor trece prin aceste scenarii diferite", a spus el. "Dar ideea este de a avea o vizită de lucru reală. Nu este o vizită de stat. Este vorba de a sta cu adevărat împreună, de a pune toate cărțile pe masă, de a cântări opțiunile, de a împărtăși evaluări și de a avea o dezbatere foarte liberă, fără a fi obligați să producă vreun rezultat imediat în vreunul dintre dosare."
Dar speculațiile au crescut în Europa și la Washington că, în ciuda declarațiilor publice vocale că vor susține Kievul "atât timp cât va fi necesar", după cum a spus dl Scholz, unii lideri occidentali au început să se îngrijoreze cât timp poate dura un front puternic și unificat.
Liderii europeni se îngrijorează cu privire la modul în care sprijinul acordat Ucrainei se va descurca în timpul alegerilor prezidențiale din SUA de anul viitor, unele părți ale Partidului Republican fiind sceptice cu privire la sprijinul militar acordat Kievului. Și aproape toți liderii occidentali sunt îngrijorați dacă populațiile lor s-ar putea sătura de un sprijin susținut și costisitor pentru Ucraina, mai ales că războiul scoate la iveală multe deficiențe din propriile lor țări - de la pregătirea militară la aprovizionarea cu energie.
La Berlin, un protest împotriva susținerii militare a Ucrainei a atras sâmbăta trecută 13.000 de persoane, potrivit poliției - reflectând faptul că o parte notabilă a populației Germaniei rămâne neîncrezătoare față de implicarea occidentală în război.
Încercând să găsească un echilibru între această reticență internă și apelurile aliaților europeni pentru un sprijin militar mai îndrăzneț pentru Ucraina din partea Germaniei, dl Scholz a dat o declarație măsurată prin care a reafirmat sprijinul pentru Ucraina înainte de a pleca la Washington.
"Majoritatea cetățenilor doresc ca țara noastră să continue să fie alături de Ucraina", a spus el. "Și să o facem așa cum am făcut-o de la începutul războiului: în mod decisiv, echilibrat, în strânsă coordonare cu prietenii și partenerii noștri".
Un alt punct de pe ordinea de zi ar putea fi Iranul, au spus legislatorii, deoarece Germania a fost supusă unei presiuni tot mai mari din partea Israelului pentru a aborda rapoartele conform cărora Iranul a crescut temporar îmbogățirea uraniului. La rândul său, Germania are preocupări cu privire la statul de drept în Israel sub noul său guvern de dreapta, pe care ar putea dori să le discute și cu Washingtonul, a declarat dl Schmid.
Se așteaptă, de asemenea, ca China să fie un subiect, mai ales că Washingtonul a avertizat că este de părere că Beijingul are în vedere trimiterea de arme către Rusia. Dl Scholz a avut grijă să avertizeze împotriva unor astfel de livrări în discursul său parlamentar, deși Germania nu a primit încă dovezi în acest sens, potrivit legislatorilor.
În discursul său în fața Parlamentului, dl Scholz a lăudat, de asemenea, relația transatlantică ca fiind "mai strânsă și mai încrezătoare ca niciodată". Cu toate acestea, este posibil ca și natura acestei relații să trebuiască să se schimbe, avertizează unii observatori.
Până în prezent, domnul Scholz a rămas categoric că fiecare pas pe care Germania îl face pentru a oferi sprijin militar în vederea respingerii invaziei rusești trebuie să fie făcut în coordonare cu aliații săi - dar mai ales cu Washingtonul.
Această poziție a fost pusă la grea încercare luna trecută, când Washingtonul și aliații europeni au făcut presiuni asupra Germaniei pentru a livra tancuri Leopard Ucrainei. Cancelarul a fost de acord cu această mișcare doar atunci când Washingtonul s-a angajat, de asemenea, să trimită o parte din tancurile sale sofisticate Abrams, în ciuda obiecțiilor militare americane potrivit cărora vehiculele nu ar fi utile Ucrainei.
Germania a descris planul ca fiind un acord comun între națiuni. Dar, cu o săptămână înainte de vizita cancelarului, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al domnului Biden, a sugerat într-un interviu acordat ABC News că mișcarea a fost luată de președinte pentru a-i liniști pe germani.
"În interesul unității alianței și pentru a se asigura că Ucraina a primit ceea ce și-a dorit, în ciuda faptului că Abrams nu sunt instrumentul de care au nevoie, președintele a spus: "Bine, voi fi liderul lumii libere. Voi trimite Abrams pe parcurs dacă voi trimiteți Leopards acum", a declarat dl Sullivan. "Și acesta este de fapt un exemplu de cum Joe Biden a mobilizat coaliția globală pentru a obține pentru Ucraina ceea ce are nevoie".
Declarațiile au reaprins imediat dezbaterea la Berlin cu privire la faptul că Washingtonul s-a simțit forțat să accepte ceva ce nu dorea să facă. Purtătorul de cuvânt al domnului Scholz, Steffen Hebestreit, a respins această idee: "Mi-e greu să îmi imaginez un cancelar german dictând termeni sau făcând orice fel de cereri unui președinte american".
Sudha David-Wilp, directoarea biroului din Berlin al German Marshall Fund, un think tank american, a declarat că, deși nu a interpretat declarația ca fiind o încercare de a-l înțepa pe cancelar, aceasta poate fi "un semnal că acest tip de acoperire nu poate dura la nesfârșit".
"Acest tip de tranzacții s-ar putea să nu fie ceva pe care Germania să se poată baza în viitor", a spus ea. "Statele Unite doresc, de asemenea, să încurajeze Germania să acționeze în coordonare cu aliații săi europeni", a adăugat ea, fără ca Washingtonul să fie nevoit să se alăture.
Este posibil ca acest lucru să nu fie ceva ce domnul Scholz, care și-a declarat în mod constant dorința de a lucra în pas de melc cu Washingtonul, să fie dispus să accepte.
Cu toate acestea, oficialii din ambele țări spun că relația de lucru dintre cei doi lideri este una bună.
"În ceea ce privește politica externă, ei sunt foarte asemănători", a declarat dl Schmid. "Deci cred că, la nivel personal, le place foarte mult să discute, să stea împreună și să discute și să se gândească la lucruri".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
-
Cu Cristoiu ce-ați avut?
Scriu la cald, dupa ce am aflat de inchiderea contului de tik-tok al marelui gazetar Ion Cristoiu. L-am cunoscut in urma ...
-
Donald Trump suspendă suprataxele vamale "reciproce" pentru 90 de zile. Cu excepția Chinei!
Presedintele american Donald Trump anunta miercuri ca suspenda - pe o perioada de 90 de zile - suprataxele vamale "recip ...
-
Riposta Chinei pentru administrația Trump: opreşte importurile de gaze naturale lichefiate din SUA
China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai indelungat interval din ultimii ci ...
-
Elon Musk îl face "imbecil" pe consilierul pe Comerţ al lui Trump - Peter Navarro, arhitectul politicii taxelor vamale
Patronul Tesla Elon Musk il catalogheaza marti in doua mesaje postate pe reteaua sa de socializare X pe consilierul insa ...
-
Comisia Europeană colaborează cu China pentru a contracara tarifele impuse de Donald Trump. Urmează un summit între cele două părți
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului chinez Li Qiang sa colaboreze pentru o &bdqu ...
-
Scandal cât Casa Albă: Elon Musk i-a cerut președintelui SUA să anuleze taxele vamale. Ce răspuns a primit miliardarul
Miliardarul Elon Musk i-a cerut direct președintelui american Donald Trump sa renunțe la noile tarife vamale, au dezvalu ...
-
Cum arde Casa în urma tărăboiului tarifar al lui Trump
Autor: Pepe Escobar Aceasta manevra de demolare economica necontrolata de facto incepe cu fantezia deformata ca lansarea ...
-
Germania își va retrage rezerva de aur de 280 miliarde de euro din seiful de la Federal Reserve. Vor urma și alte țări europene
Ca raspuns la politica economica imprevizibila a președintelui american Donald Trump, guvernul german iși va retrage 1.2 ...
-
Elon Musk avertizează: Vom vedea crime în masă în Europa. Migrația uriașă va duce la distrugerea tărilor din UE
Europa s-ar putea confrunta cu un val de terorism, a declarat omul de afaceri american Elon Musk in timpul discursului s ...
-
China adoptă o tactică diferită: Care e adevărata reacție a Beijingului la tarifele impuse de Donald Trump
În timp ce tarile din intreaga lume se straduiesc sa negocieze concesii in urma escaladarii de catre presedintele ...
-
Bursele asiatice se prăbușesc după anunțul lui Trump. Tarifele ar putea duce lumea într-o "iarnă nucleară economică"
Piețele bursiere s-au prabușit in Asia, in timp ce tarifele președintelui Donald Trump continua sa produca unde de șoc i ...
-
Taxele impuse de Donald Trump slăbesc dolarul, contrar aşteptărilor pieţei: temerile de recesiune pun presiune pe moneda americană
Desi planurile presedintelui Donald Trump privind tarifele vamale erau asteptate sa intareasca dolarul american, realita ...
-
Escaladarea războiului comercial a şters peste 5.000 miliarde dolari din valoarea acţiunilor bursei americane
Indicele S&P 500 al Bursei de la New York a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni, reducand valoarea to ...
-
Armata israeliană face dezastru în Gaza: ce speră să obțină Benjamin Netanyahu cu noile incursiuni sângeroase
Armata israeliana a lansat, vineri, o noua ofensiva terestra in orasul Gaza, intensificandu-si operatiunile in teritoriu ...
-
Nu e prima dată când SUA impun taxe vamale uriașe. Cum funcționa societatea americană în urmă cu mai bine de 100 de ani
Sub umbrela „Liberation Day", Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie o accelerare a politicii sale economice protecți ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu