Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












New York Times: Scholz într-o vizită discretă la Washington pe fondul îngrijorărilor legate de "jocul final" din Ucraina!

Postat la: 03.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cancelarul Olaf Scholz sosește vineri pentru o vizită de lucru liniștită cu președintele Biden, provocând speculații că vor discuta întrebări dificile privind modul în care se va pune capăt războiului.

Nu vor exista dineuri de stat, nici un anturaj de presă și puțină fanfară. Aflat într-o vizită de două zile la Washington pentru a se întâlni cu președintele Biden, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, dorește să treacă direct la afaceri. Întrebarea pe care și-o pun mulți la Berlin este care sunt aceste afaceri, scrie New York Times.

"Care este scopul călătoriei dumneavoastră la Washington astăzi? De ce călătoriți acolo? Ar fi trebuit de fapt să explicați acest lucru aici", i-a spus Friedrich Merz, liderul principalului partid de opoziție din Germania, creștin-democrații, dlui Scholz într-un discurs susținut joi în Parlamentul german.

Biroul de presă al cancelarului a publicat doar o declarație de un rând care anunța vizita la Washington înainte de călătorie: Cei doi lideri vor discuta despre invazia rusă în Ucraina, la un an de la aceasta, și despre sprijinul occidental pentru Kiev.

Caracterul discret al vizitei - fără invitarea presei itinerante, fără conferințe de presă și fără nici măcar o schiță a planurilor sale în discursul rostit în fața Parlamentului german înainte de călătorie - i-a determinat pe unii din cercurile de politică externă de la Berlin să se întrebe dacă nu cumva este o reflectare a unui sentiment tot mai mare de urgență, pe ambele maluri ale Atlanticului, de a găsi o nouă foaie de parcurs pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

"Cred că ne aflăm într-un moment dificil, pentru că întrebarea despre jocul final devine mai puternică, mai mare și mai importantă în SUA, dar și în Europa", a declarat Ulrich Speck, analist german de politică externă. "Așa că eu cred că este un an de zile și, privind înapoi, se privește și spre viitor, și spre întrebarea: "Ce s-a întâmplat? Cum se va sfârși?".

Purtătorii de cuvânt ai domnului Scholz spun că natura discretă a călătoriei este o "excepție", dar au subliniat că nu este o reflectare a unei situații grave, ci doar "concentrarea pe muncă" a vizitei.

Nils Schmid, purtătorul de cuvânt al politicii externe în Parlament pentru social-democrații de centru-stânga ai domnului Scholz, a respins ideea că discuțiile se vor concentra pe un "joc final".

"Politica externă se bazează întotdeauna pe scenarii și, bineînțeles, vor trece prin aceste scenarii diferite", a spus el. "Dar ideea este de a avea o vizită de lucru reală. Nu este o vizită de stat. Este vorba de a sta cu adevărat împreună, de a pune toate cărțile pe masă, de a cântări opțiunile, de a împărtăși evaluări și de a avea o dezbatere foarte liberă, fără a fi obligați să producă vreun rezultat imediat în vreunul dintre dosare."

Dar speculațiile au crescut în Europa și la Washington că, în ciuda declarațiilor publice vocale că vor susține Kievul "atât timp cât va fi necesar", după cum a spus dl Scholz, unii lideri occidentali au început să se îngrijoreze cât timp poate dura un front puternic și unificat.

Liderii europeni se îngrijorează cu privire la modul în care sprijinul acordat Ucrainei se va descurca în timpul alegerilor prezidențiale din SUA de anul viitor, unele părți ale Partidului Republican fiind sceptice cu privire la sprijinul militar acordat Kievului. Și aproape toți liderii occidentali sunt îngrijorați dacă populațiile lor s-ar putea sătura de un sprijin susținut și costisitor pentru Ucraina, mai ales că războiul scoate la iveală multe deficiențe din propriile lor țări - de la pregătirea militară la aprovizionarea cu energie.

La Berlin, un protest împotriva susținerii militare a Ucrainei a atras sâmbăta trecută 13.000 de persoane, potrivit poliției - reflectând faptul că o parte notabilă a populației Germaniei rămâne neîncrezătoare față de implicarea occidentală în război.

Încercând să găsească un echilibru între această reticență internă și apelurile aliaților europeni pentru un sprijin militar mai îndrăzneț pentru Ucraina din partea Germaniei, dl Scholz a dat o declarație măsurată prin care a reafirmat sprijinul pentru Ucraina înainte de a pleca la Washington.

"Majoritatea cetățenilor doresc ca țara noastră să continue să fie alături de Ucraina", a spus el. "Și să o facem așa cum am făcut-o de la începutul războiului: în mod decisiv, echilibrat, în strânsă coordonare cu prietenii și partenerii noștri".

Un alt punct de pe ordinea de zi ar putea fi Iranul, au spus legislatorii, deoarece Germania a fost supusă unei presiuni tot mai mari din partea Israelului pentru a aborda rapoartele conform cărora Iranul a crescut temporar îmbogățirea uraniului. La rândul său, Germania are preocupări cu privire la statul de drept în Israel sub noul său guvern de dreapta, pe care ar putea dori să le discute și cu Washingtonul, a declarat dl Schmid.

Se așteaptă, de asemenea, ca China să fie un subiect, mai ales că Washingtonul a avertizat că este de părere că Beijingul are în vedere trimiterea de arme către Rusia. Dl Scholz a avut grijă să avertizeze împotriva unor astfel de livrări în discursul său parlamentar, deși Germania nu a primit încă dovezi în acest sens, potrivit legislatorilor.

În discursul său în fața Parlamentului, dl Scholz a lăudat, de asemenea, relația transatlantică ca fiind "mai strânsă și mai încrezătoare ca niciodată". Cu toate acestea, este posibil ca și natura acestei relații să trebuiască să se schimbe, avertizează unii observatori.

Până în prezent, domnul Scholz a rămas categoric că fiecare pas pe care Germania îl face pentru a oferi sprijin militar în vederea respingerii invaziei rusești trebuie să fie făcut în coordonare cu aliații săi - dar mai ales cu Washingtonul.

Această poziție a fost pusă la grea încercare luna trecută, când Washingtonul și aliații europeni au făcut presiuni asupra Germaniei pentru a livra tancuri Leopard Ucrainei. Cancelarul a fost de acord cu această mișcare doar atunci când Washingtonul s-a angajat, de asemenea, să trimită o parte din tancurile sale sofisticate Abrams, în ciuda obiecțiilor militare americane potrivit cărora vehiculele nu ar fi utile Ucrainei.

Germania a descris planul ca fiind un acord comun între națiuni. Dar, cu o săptămână înainte de vizita cancelarului, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al domnului Biden, a sugerat într-un interviu acordat ABC News că mișcarea a fost luată de președinte pentru a-i liniști pe germani.

"În interesul unității alianței și pentru a se asigura că Ucraina a primit ceea ce și-a dorit, în ciuda faptului că Abrams nu sunt instrumentul de care au nevoie, președintele a spus: "Bine, voi fi liderul lumii libere. Voi trimite Abrams pe parcurs dacă voi trimiteți Leopards acum", a declarat dl Sullivan. "Și acesta este de fapt un exemplu de cum Joe Biden a mobilizat coaliția globală pentru a obține pentru Ucraina ceea ce are nevoie".

Declarațiile au reaprins imediat dezbaterea la Berlin cu privire la faptul că Washingtonul s-a simțit forțat să accepte ceva ce nu dorea să facă. Purtătorul de cuvânt al domnului Scholz, Steffen Hebestreit, a respins această idee: "Mi-e greu să îmi imaginez un cancelar german dictând termeni sau făcând orice fel de cereri unui președinte american".

Sudha David-Wilp, directoarea biroului din Berlin al German Marshall Fund, un think tank american, a declarat că, deși nu a interpretat declarația ca fiind o încercare de a-l înțepa pe cancelar, aceasta poate fi "un semnal că acest tip de acoperire nu poate dura la nesfârșit".

"Acest tip de tranzacții s-ar putea să nu fie ceva pe care Germania să se poată baza în viitor", a spus ea. "Statele Unite doresc, de asemenea, să încurajeze Germania să acționeze în coordonare cu aliații săi europeni", a adăugat ea, fără ca Washingtonul să fie nevoit să se alăture.

Este posibil ca acest lucru să nu fie ceva ce domnul Scholz, care și-a declarat în mod constant dorința de a lucra în pas de melc cu Washingtonul, să fie dispus să accepte.

Cu toate acestea, oficialii din ambele țări spun că relația de lucru dintre cei doi lideri este una bună.

"În ceea ce privește politica externă, ei sunt foarte asemănători", a declarat dl Schmid. "Deci cred că, la nivel personal, le place foarte mult să discute, să stea împreună și să discute și să se gândească la lucruri".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE