New York Times: Până la urmă Roma nu e totuși Budapesta!
Postat la: 28.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-un editorial pentru NYT, jurnalista Mattia Ferraresi expune motivele pentru care Italia nu poate deveni o autocrație pe modelul Ungariei după ce coaliția de dreapta a câștigat alegerile.
Partidul „Frații Italiei" a câștigat 26 % din voturi în alegerile anticipate din 25 septembrie, făcând din Giorgia Meloni primul lider post-fascist ce ar putea deveni premier. Principalul său rival, Partidul Democrat (centru-stânga), a exprimat o îngrijorare fundamentală: Italia ar putea deveni o „autocrație electorală" după modelul Ungariei lui Viktor Orban. Doar că „alarma în privința democrației", oricât de insistentă, nu i-a convins și pe votanți. Există nenumărate motive pentru care nu s-a întâmplat asta, scrie Mattia Ferraresi în New York Times.
Primul este imaginea necredibilă creionată de democrați - de viitor tiran ce va începe să distrugă democrația, inițiind astfel o eră a iliberalismului. Cu toată retorica radicală și extremismul istoric al partidului ei, realitatea e că Meloni nu va putea guverna în circumstanțe alese de ea. Constrânsă de UE și de sistemul politic italian, Meloni nu va avea mult spațiu de manevră. Ea nu poate transforma Roma în Budapesta nici măcar dacă ar vrea.
Cel mai important bastion împotriva autocrației este Europa. Fragila economie italiană este puternic dependentă de banii din UE. Doar că fondurile de redresare post-pandemie, de peste 200 de miliarde de euro -fără de care Italia ar putea intra accelerat în recesiune - sunt condiționate de respectarea normelor democratice. Periclitarea economiei Italiei printr-o alunecare în autocrație este cu siguranță un semn interzis pentru noul guvern.
Jocul după regulile Europei ar putea părea o concesie majoră pentru Frații Italiei, dar nu este așa. De altfel partidul și-a domolit impulsurile eurosceptice, precum părăsirea zonei euro (2014) și scoaterea referințelor la blocul comunitar din Constituție (2018).
Pe măsura ascensiunii partidului, agenda partidului s-a temperat. La fel și în ce privește politica externă, unde viziunea lui Meloni este aliniată celei dominante pe continent. După ce s-a opus sancționării Rusiei în 2014, în urma anexării Crimeei, și l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru câștigarea unui nou mandat în 2018, s-a reinventat ca un promotor al atlantismului și un susținător ferm al NATO. În prezent, este un partizan major al plafonării prețurilor la gaze în Europa, cea mai puternică armă economică împotriva lui Putin (o măsură respinsă până acum de Ungaria). Sincere sau oportuniste, asemenea mișcări semnalează că Meloni e gata să adopte o postură convențională, prietenoasă față de Europa.
Al doilea motiv pentru care Roma nu ar putea fi Budapesta este sistemul politic din Italia. Primul obstacol este faptul că partidele coaliției de dreapta - (Frații Italiei, Liga și Forza Italia) - nu au o majoritate de 60% în Parlament ce le-ar permite să modifice Constituția în absența unei consultări populare. Așadar, visul lui Meloni de a face din Italia un sistem prezidențial, primul pas către mărirea puterii executive, iese din discuție.
În al doilea rând, nu-i va fi lesne să gestioneze o coaliție în care partenerii ar putea intra în conflict - pe o parte este Matteo Salvini, exuberantul lider al Ligii, resentimentar față de ascensiunea lui Meloni și pro-Putin, iar pe alta este Silvio Berlusconi, care și-a avertizat deja partenerii că rupe coaliția în cazul adoptării unei linii anti-UE. Pe acest fundal, lui Meloni i-ar fi deosebit de dificil să propună propriile politici perturbatoare.
Mediul politic volatil din Italia este însă compensat de instituții democratice ce lucrează pentru prevenția autoritarismului. Sistemul descentralizat al Italiei, format din 20 de regiuni semiautonome și aproape 8.000 de municipalități, asigură protecție în fața concentrării puterii. Curtea constituțională, a cărei legitimitate nu e pusă la îndoială, nu este supusă influenței politice, în timp ce aparatul de justiție a trecut recent printr-o reformare extinsă. Prin urmare, orice încercare a lui Meloni de a-și aroga putere se va lovi de o opoziție fermă.
Motivele de îngrijorare sunt totuși reale - Frații Italiei descinde din Mișcarea Socială Italiană, moștenitoarea Partidului Fascist, iar în ciuda faptului că și-a repudiat deschis tradiția fascistă, conexiunile cu cercurile neo-fasciste sunt bine înrădăcinate. În plus, cel puțin simpatiile politice ale lui Meloni merg către iliberalii europeni: recent, partidul său a votat contra rezoluției europene de cenzurare a lui Orban, iar Meloni este aliată apropiată a partidului Lege și Justiție, la guvernare în Polonia și aflat în dispută cu UE din pricina statului de drept.
Platforma sa - anti-imigrație, reacționară social și învăluită în cultura clientelară și tribală- este clar radicală. Aceste aspecte sunt problematice, dar ele nu duc în mod necesar la autocrație, conchide Mattia Ferraresi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu