New York Times: Au executat soldații ucraineni prizonieri ruși sau a fost legitimă apărare?
Postat la: 21.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Publicația americană The New York Times a analizat imaginile care au apărut săptămâna trecută pe rețelele de socializare în care apar forțele ucrainene trăgând în soldați ruși și a ajuns la concluzia că imaginile sunt reale.
O amplă dezbatere a fost stârnită după apariția clipurilor video în care militari ruși sunt uciși de trupele de la Kiev. Grupul aparent se predă, dar trupele ucrainene încep să tragă când un militar rus deschide focul.
Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat mai mult de zece militari ai săi care depuseseră armele şi a denunţat o „crimă de război".
Armata ucraineană a anunţat sâmbătă că va verifica autenticitatea înregistrărilor video.
The New York Times a analizat imaginile pentru a stabili dacă forțele ucrainene au comis crime de război sau au acționat în legitimă apărare în timp ce încercau să captureze un grup de soldați ruși care au fost apoi uciși.
Cotidianul american notează că în imaginile care circulă intens pe rețele de socializare, majoritatea soldaților ruși sunt la pâmânt și par să fi fost împușcați mortal de la mică distanță după ce unul dintre camarazi a deschis brusc focul asupra soldaților ucraineni care se aflau în apropiere.
Înregistrările video au fost făcute la începutul lunii noiembrie și deși surprind brutalitățile din timpul războiului, nu arată cum sau de ce au fost uciși soldații ruși. În cele din urmă, sunt învăluite în mister, care au fost folosite atât de Rusia, cât și de Ucraina pentru a impresiona într-un fel sau altul opinia publică.
În prima înregistrare video, făcută cu un telefon mobil, poate fi văzut un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în haine militare ieşind unul după altul cu mâinile ridicate dintr-o clădire în curtea unei case şi întinzându-se pe jos cu faţa la pământ, la ordinul unor soldaţi cu banderole galbene şi care îi ţin pe primii sub ameninţare. În momentul în care apare în stânga o ultimă siluetă întunecată, înregistrarea video se întrerupe brusc în acelaşi timp în care izbucneşte o rafală de gloanţe.
O a doua înregistrare video, făcută de la înălţime, posibil cu o dronă, arată circa zece de trupuri zăcând în mijlocul unor bălţi de sânge. Unul dintre trupuri pare să fi fost împuşcat în cap.
Cele două clipuri au fost difuzate pentru prima dată de canalele ucrainene de știri și de social media, care le-au folosit pentru a lăuda măiestria militară a forțelor lor armate și pentru a face cunoscută recuperarea eroică a teritoriilor ocupate anterior de Rusia.
În același timp, în Rusia, imaginile au provocat o reacție vehementă în rândul bloggerilor pro-război, care au îndemnat guvernul să solicite o anchetă internațională.
La aproape nouă luni de la începutul invaziei, Rusia și Ucraina se acuză reciproc de crime de război.
Organizația Națiunilor Unite a declarat că incidentul surprins în imagini trebuie să fie anchetat.
Întrebat cu privire la acest subiect de agenția AFP, un purtător de cuvânt al ONU a declarat: „Avem cunoştinţă de aceste înregistrări video şi le examinăm". El a subliniat că, dacă va fi cazul, cei vinovaţi vor trebui să răspundă pentru faptele lor.
Comitetul de Anchetă rus a anunţat la rândul său că a deschis o anchetă pentru „executarea de soldaţi ruşi capturaţi".
Afirmaţiile Moscovei intervin după ce ONU a publicat săptămâna trecută un raport ce arată că prizonieri de război din ambele tabere au fost supuși unor rele tratamente.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu