New York Times: Au executat soldații ucraineni prizonieri ruși sau a fost legitimă apărare?
Postat la: 21.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Publicația americană The New York Times a analizat imaginile care au apărut săptămâna trecută pe rețelele de socializare în care apar forțele ucrainene trăgând în soldați ruși și a ajuns la concluzia că imaginile sunt reale.
O amplă dezbatere a fost stârnită după apariția clipurilor video în care militari ruși sunt uciși de trupele de la Kiev. Grupul aparent se predă, dar trupele ucrainene încep să tragă când un militar rus deschide focul.
Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat mai mult de zece militari ai săi care depuseseră armele şi a denunţat o „crimă de război".
Armata ucraineană a anunţat sâmbătă că va verifica autenticitatea înregistrărilor video.
The New York Times a analizat imaginile pentru a stabili dacă forțele ucrainene au comis crime de război sau au acționat în legitimă apărare în timp ce încercau să captureze un grup de soldați ruși care au fost apoi uciși.
Cotidianul american notează că în imaginile care circulă intens pe rețele de socializare, majoritatea soldaților ruși sunt la pâmânt și par să fi fost împușcați mortal de la mică distanță după ce unul dintre camarazi a deschis brusc focul asupra soldaților ucraineni care se aflau în apropiere.
Înregistrările video au fost făcute la începutul lunii noiembrie și deși surprind brutalitățile din timpul războiului, nu arată cum sau de ce au fost uciși soldații ruși. În cele din urmă, sunt învăluite în mister, care au fost folosite atât de Rusia, cât și de Ucraina pentru a impresiona într-un fel sau altul opinia publică.
În prima înregistrare video, făcută cu un telefon mobil, poate fi văzut un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în haine militare ieşind unul după altul cu mâinile ridicate dintr-o clădire în curtea unei case şi întinzându-se pe jos cu faţa la pământ, la ordinul unor soldaţi cu banderole galbene şi care îi ţin pe primii sub ameninţare. În momentul în care apare în stânga o ultimă siluetă întunecată, înregistrarea video se întrerupe brusc în acelaşi timp în care izbucneşte o rafală de gloanţe.
O a doua înregistrare video, făcută de la înălţime, posibil cu o dronă, arată circa zece de trupuri zăcând în mijlocul unor bălţi de sânge. Unul dintre trupuri pare să fi fost împuşcat în cap.
Cele două clipuri au fost difuzate pentru prima dată de canalele ucrainene de știri și de social media, care le-au folosit pentru a lăuda măiestria militară a forțelor lor armate și pentru a face cunoscută recuperarea eroică a teritoriilor ocupate anterior de Rusia.
În același timp, în Rusia, imaginile au provocat o reacție vehementă în rândul bloggerilor pro-război, care au îndemnat guvernul să solicite o anchetă internațională.
La aproape nouă luni de la începutul invaziei, Rusia și Ucraina se acuză reciproc de crime de război.
Organizația Națiunilor Unite a declarat că incidentul surprins în imagini trebuie să fie anchetat.
Întrebat cu privire la acest subiect de agenția AFP, un purtător de cuvânt al ONU a declarat: „Avem cunoştinţă de aceste înregistrări video şi le examinăm". El a subliniat că, dacă va fi cazul, cei vinovaţi vor trebui să răspundă pentru faptele lor.
Comitetul de Anchetă rus a anunţat la rândul său că a deschis o anchetă pentru „executarea de soldaţi ruşi capturaţi".
Afirmaţiile Moscovei intervin după ce ONU a publicat săptămâna trecută un raport ce arată că prizonieri de război din ambele tabere au fost supuși unor rele tratamente.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu