Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Navele militare iraniene din Atlantic au schimbat direcția. Ce pot face Statele Unite în cazul unui transport de armament

Postat la: 18.06.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cele două nave militare iraniene care traversează Oceanul Atlantic și despre care se credea că se îndreaptă spre Venezuela au schimbat cursul și acum se îndreaptă spre coasta de vest a Africii, scrie Politico, citând oficiali americani. Voiajul lor prin Atlantic, indiferent de încărcătura pe care o au la bord, ridică o serie de probleme pentru Statele Unite, care vor să împiedice un eventual transfer de armament către regimuri considerate ostile.

Navele, despre care oficiali americani cred că ar putea transporta armament, au schimbat cursul de mai multe ori în timpul călătoriri din Iran și ar putea-o face din nou. După ultima schimbare de direcție din cursul acestei săptămâni, se pare că acum vasele se îndreaptă fie spre Mediterana - posibil cu direcția Siria -, fie înspre nord, spre Rusia, potrivit unui oficial al Apărării, care a vorbit sub condiția anonimității.

Oficialii americani cred că aceste schimbări de curs indică faptul că eforturile diplomatice de a convinge guvernele din emisfera vestică să respingă navele au avut succes, potrivit sursei citate. Distrugătorul Sahand și nava de transport Makran au stabilit un nou curs după ce administrația Biden au făcut presiuni publice, dar și private, asupra guvernelor din Venezuela, Cuba și alte țări din regiune să nu permită navelor să ancoreze în porturile lor, scrie Politico.

Dar dacă vor traversa sau nu Atlanticul, călătoria lor reprezintă o demonstrație semnificativă a capacității maritime a Iranului, vechi adversar al Statelor Unite, de a realiza rute dpre America LAtină. Săptămâna trecută a fost prima oară când nave de război iraniene au înconjurat Capul Bunei Speranțe; până acum nicio navă nu a reușit să traverseze Atlanticul sau să navigheze în jurul coastelor Africii.

Solicitate de Politico să comenteze situația, Casa Albă și Pentagonul nu au răspuns întrebărilor. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că administrația Biden monitorizează situația, dar nu a comentat asupra posibilei destinații a navelor.

De asemenea, el a reluat avertismentele anterioare. "Suntem pregătiți să luăm măsuri, inclusiv sancțiuni, împotriva oricăui actor care permite Iranului să furnizeze armament unor parteneri violenți sau aliați proxi", a mai spus Price.

Statele Unite au început să supravegheze cele două nave la mijlocul lunii mai, când au plecat din Golf, îndreptându-se spre sud, de-a lungul coastei de est a Africii. Oficialii americani cred că navele transportă ambarcațiuni rapide și posibil și alte tipuri de armament, în cadrul unei înțelegeri de anul trecut dintre Iran și Venezuela. Imagini din satelit de pe 10 mai arată că Makran transportă pe punte șapte ambarcațiuni rapide.

Foști oficiali din întreg spectrul politic îndeamnă administrația Biden să sechestreze navele dacă acestea încearcă să ducă la bun sfârșit transferul. "Practic, sunt nave-pirat", a declarat John Bolton, fost consilier de securitate națională al lui Donald Trump. El a adăugat că Iranul a fost desemnat stat-sponsor al terorismului și că Washingtonul a impus sancțiuni aspre Teheranului și Caracasului. "Statele Unite au dreptul legitim de autoapărare împotriva ambelor țări".

James Stavridis, fost șef al Comandamentului SUA în Europa și al Comandamentului de Sud al SUA, a scris că "o intervenție poate fi justificată", pentru că transferurile de armament reprezintă o posibilă încălcare a sancțiunilor SUA. "Dacă SUA era dispusă să sechestreze petroliere iraniene pentru încălcarea sancțiunilor anul trecut, ar trebui să fie pregătită să acționeze direct pentru stoparea transferului acestor mici, dar letale mașini de război către regimul corupt și periculos de la Caracas", a scris Stavridis într-un articol pentru Bloomberg.

Site-ul TankerTrackers.com estima luni că navele se îndreaptă spre Siria, pentru a participa la un exrcițiu naval cu Rusia. Site-ul anticipează că vasele vor traversa strâmtoarea Gibraltar pe 4 iulie, când se împlinesc doi ani de la sechestrarea super-petrolierului Grace 1, care se îndreptaspre Siria. Nu este prima dată când Iranul este bănuit că încearcă să livreze armament către Venezuela. Administrația Trump suspecta vara trecută că Venezuela ia în considerare să cumpere rachete din Iran, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, care pot ajunge în SUA.

Oficialii americani au discutat atunci posibilitatea de a sechestra navele iraniene, inclusiv prin trimiterea de ambarcațiuni ale Gărzii de Coastă care să intercepteze vasele comerciale iraniene care ar putea transporta armament, potrivit unor surse care au avut acces la discuțiii.

Numai că, spre deosebire de anul trecut, acum este vorba despre nave iraniene de război. Navele Gărzii de Coastă ar putea să nu fie echipate pentru a face față unui conflict cu nave de război, obligând oficialii americani să ia în calcul trimiterea unor nave militare. Marina americană are o prezență scăzută în regiunea Amercii Latine, unde de obicei menține doar câteva nave mici de luptă. Pentagonul ar trebui să aducă nave din alte regiuni, mișcare cu care Marina ar putea să nu fie de acord.

O altă problemă este că navele de război și cele guvernamentale au imunitate suverană în apele internaționale, potrivit Convenției ONU asupra Legii Mărilor, a declarat Cornell Overfield, analist la Center for Naval Analysis. În acest caz, capturarea navelor, chiar dacă se demonstrează că transportă armament, este ilegală, a mai spus el. "Atîta vreme cât navele de război iraniene nu amenință cu folosirea forței, imunitatea suverană le protejează", a scris Overfield pentru Foreign Policy.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE