Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Navele de război ale Chinei navighează în apropiere de Alaska, ca „răspuns împotriva provocărilor SUA din Marea Chinei de sud"

Postat la: 15.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un site web afiliat Departamentului de Apărare al SUA a raportat recent că o flotilă navală a Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA), a navigat recent în apele internaționale din apropierea Alaska. Cu toate acestea, raportul a fost șters din motive necunoscute la scurt timp după apariție.

Astfel, "activitățile navelor de război chineze sunt probabil o pregătire normală pe o mare îndepărtată pe fondul dezvoltării rapide a acestor capacități de către Marina PLA", au declarat presei analiștii chinezi, menționând că aceasta ar putea fi văzută și ca "o contramăsură împotriva provocărilor militare americane asupra Chinei".

Un grup de lucru PLA Navy cu patru nave, incluzând un crucișător cu rachete ghidate, un distrugător cu rachete ghidate, o navă de informații generale și o navă auxiliară au navigat în apele internaționale din zona economică exclusivă a SUA, în largul coastelor insulelor Aleutine din Alaska, între 29 și 30 august, precizează Departamentul Apărării din SUA pe site-ul Serviciului de distribuție a informațiilor vizuale de apărare (DVIDS), citând un comunicat din districtul de pază de coastă al SUA 17.

Lucurile sunt confirmate și de către Japonia care la 24 august, prin Forța de Apărare Maritimă a semnalat o flotilă PLA Navy formată din patru nave de război, și anume distrugătorul de tip 055 Nanchang, distrugătorul de tip 052D Guiyang, o navă de aprovizionare de tip 903A cu numărul de corp 903 și o navă de supraveghere cu numărul corpului 799, care au trecut prin strâmtoarea Soia din Marea Japoniei și apoi au navigat spre est.

În timpul activităților navelor de război ale PLA lângă Alaska, Garda de Coastă a SUA a trimis navele de interceptare Bertholf și Kimball care au acționat în zonă, se spune în raportul DVIDS, menționând că interacțiunile dintre navele SUA și cele chineze au fost sigure și profesionale, iar comunicațiile verbale au fost în conformitate cu standardele internaționale stabilite în Codul simpozionului naval din Pacificul de Vest pentru întâlniri neplanificate pe mare și Convenția privind reglementările internaționale pentru prevenirea coliziunilor pe mare. Ulterior raportul DVIDS a devenit indisponibil din motive necunoscute.

Analiștii militari chinezi precizează că flotila navală PLA a navigat în apele internaționale, ceea ce înseamnă că acest lucru ar putea fi "un antrenament normal pe o mare îndepărtată iar navele chineze nu au dat niciun semn de agresiune sau provocare", spune Wei Dongxu, un expert militar din Beijing.

Flotila, condusă de distrugătorul de tipul 055 din clasa de 10.000 de tone, arată dezvoltarea rapidă a marinei PLA și capabilitățile sale de a acționa pe o mare îndepărtată, "deoarece se așteaptă ca navele de război chineze să se antreneze în ape mai îndepărtate și necunoscute în viitor", a spus Wei. Totodată menționând că SUA au trimis nave de pază de coastă, deoarece au fost precaute cu privire la prezența navelor de război chineze aproape de țară, în special distrugătoare avansate, cum ar fi Type 055.

Presa guvernamentală de la Beijing subliniază că "navele de război din SUA au făcut provocări frecvente în apropierea Chinei în numele libertății de navigație iar acum s-ar putea simți puțin incomodate să vadă nave de război chineze pe mările sale, aceasta fiind o contramăsură și un semnal împotriva SUA și a acțiunilor sale hegemonice în Marea Chinei de sud și în largul Taiwanului. "

În ceea ce privește motivul pentru care SUA au șters raportul, un expert militar chinez care a solicitat să rămână anonim, a declarat pentru Global Times că este posibil să existe erori de fapt.

Nu este prima dată când Marina PLA trimite nave de război în regiune. În 2015, cinci nave PLA Navy au tranzitat rapid și continuu prin lanțul Insulelor Aleutine într-o manieră conformă cu legislația internațională, a informat la momentul respectiv News Naval Institute News.

Marian Gârleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE