NATO caută deja un nou secretar general: ce candidați există pentru a-i urma lui Stoltenberg?
Postat la: 19.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
NATO este deja cufundată în cursa pentru alegerea unui nou secretar general, dar fără un favorit clar care să-l înlocuiască pe norvegianul Jens Stoltenberg, aflat în funcție din 2013 și al cărui mandat a fost prelungit cu încă un an, deoarece înlocuirea sa a coincis cu începutul războiului din Ucraina, scrie 20 Minutos.
Negocierile între aliați sunt în plină desfășurare în vederea găsirii numelui potrivit care să-i succeadă fostului premier scandinav, la summitul liderilor care va avea loc în Lituania, în luna iulie, explică diverse surse aliate consultate de Europa Press, care punctează că noul șef politic al NATO va prelua funcția pe 1 octombrie.
Alegerea secretarului general al NATO este un proces informal de consultări diplomatice între aliați, la nivel de ambasadori, care, în ultimă instanţă convin asupra unui nume pentru un mandat de patru ani ce poate fi prelungit.
Dacă în urmă cu câteva luni se credea că Stoltenberg va continua până în aprilie 2024, când Alianța Atlantică își va sărbători cea de-a 75-a aniversare cu un summit al liderilor, în Statele Unite, acest scenariu pare să fie diluat din cauza lipsei de claritate cu privire la momentul respectiv, afirmă sursele consultate.
Într-un context marcat de războiul din Ucraina, care a amplificat rolul NATO, odată cu intrarea Finlandei, aderarea în curs a Suediei și cel mai înalt nivel de coordonare dintre Statele Unite și Europa din ultimii ani, diverși aliați subliniază că trebuie să existe un politician cu un profil puternic împotriva Rusiei și care să fie convins de legătura dintre Europa și Statele Unite, în ciuda faptului că în Alianța Atlantică s-a propus ca o femeie să poată conduce organizația, pentru prima dată în istorie.
În prezent, există mai multe nume pe masă, deși niciunul nu pare încă un pariu sigur.
Cea mai repetată figură în ultima vreme este cea a premierului eston, Kaja Kallas, deși profilul ei asertiv în fața Moscovei îi poate reduce sprijinul în rândul altor aliați. Prelungirea mandatului lui Stoltenberg, anul trecut, i-a pus sub semnul îndoielii, oarecum, candidatura. În orice caz, țările baltice și Polonia ar putea face o propunere unică de promovare a unui secretar general din regiune.
Alte femei de pe lista scurtă ar fi actualul premier danez, Mette Frederiksen, vicepremierul canadian, Chrystia Freeland, sau fostul Înalt Reprezentant al UE, socialista italiană Federica Mogherini.
Spania nu are un candidat la conducerea Alianței Atlantice, în ciuda imaginii internaționale bune a premierului Pedro Sánchez, care a făcut ca el să fie luat în calcul, potrivit surselor consultate.
Premierul olandez Mark Rutte este unul dintre liderii europeni în activitate cei mai strâns asociați cu această funcție, Țările de Jos contribuind cu trei secretari generali la organizația militară.
În timp ce alegerea Președintelui României, Klaus Iohannis, se contura cu putere pentru funcţia de Secretar General al NATO, din Europa de Est, mai precis dintr-o țară cu trecut comunist, recenta reînnoire a mandatului Secretarului General Adjunct, tot un român, Mircea Geoană, până în octombrie 2024, afectează şansele lui Iohannis.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
![albeni](https://www.ziuanews.ro/static/images/albeni.jpeg)
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu