Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












NATO a găsit o modalitate de a ocoli Convenția de la Montreux pentru a "ocupa" Marea Neagră!

Postat la: 05.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Din moment ce Bulgaria și-a anunțat disponibilitatea de a desfășura o componentă regională a comandamentului maritim al NATO pe teritoriul său, Alianța ar putea ocoli restricțiile Convenției de la Montreux pentru a trimite liber portavioane și alte nave de război în Marea Neagră. Pentru că, din punct de vedere formal, toate acestea ar aparține Bulgariei.

În prezent, accesul navelor străine în Marea Neagră este reglementat de Convenția de la Montreux din 1936. Acesta controlează transportul maritim prin strâmtorile Bosfor și Dardanele și tonajul total al navelor de război din Marea Neagră aparținând țărilor care nu au acces la Marea Neagră. Tonajul total al navelor de război din țări din afara regiunii Mării Negre nu trebuie să depășească 30 000 de tone, iar prezența acestora nu trebuie să depășească 21 de zile. Acest lucru face imposibilă prezența în Marea Neagră a portavioanelor americane cu un deplasament în apă de aproximativ 100 000 de tone.

Bulgaria ar dori să desfășoare pe teritoriul său o componentă regională a Comandamentului maritim al NATO la Marea Neagră (MARCOM). Acest lucru a fost anunțat de ministrul Apărării al țării, Georgi Panayotov. În discursul său din cadrul reuniunii miniștrilor apărării în formatul București 9 (B9), care a avut loc la 25 și 26 noiembrie 2021 în capitala României, ministrul a menționat că țara sa susține pe deplin consolidarea parteneriatului dintre NATO și UE în domeniul apărării și securității. Forumul de două zile a permis miniștrilor apărării din nouă state est-europene membre NATO (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria, Republica Cehă) să discute agenda actuală legată de amenințările comune.

Miniștrii apărării din B9 au cerut Alianței să garanteze securitatea țărilor de pe flancul estic al NATO. Mai multe state membre ale NATO au fost deja de acord cu această inițiativă, dar Alianța va trebui să ia o decizie cu privire la construirea unei baze navale în Bulgaria. Desfășurarea unei componente regionale a Comandamentului maritim al NATO la Marea Neagră pe teritoriul Bulgariei dezleagă automat mâinile Alianței în această regiune. Acest lucru ar permite Alianței să mențină de facto un număr nelimitat de nave de război în Marea Neagră, indiferent de țara căreia îi aparțin. Având în vedere relația actuală dintre Rusia și NATO, acest lucru ar putea avea un efect destabilizator asupra securității în apropierea granițelor Rusiei.

Decizia finală privind trecerea navelor de război ale SUA și NATO aparține Turciei, dar Ankara a lansat deja construcția canalului Istanbul, pe care experții îl văd ca pe un ocol al Mării Negre. Experții cred că construcția sa a început după semnarea unui pact secret cu SUA. Potrivit experților, principalul motiv pentru construcția canalului Istanbul este intenția de a ocoli Convenția de la Montreux. Acest lucru ar permite NATO să stabilească controlul asupra Mării Negre și să își aducă portavioanele în apropierea coastelor rusești

Alexandre Lemoine
sursa: observateurcontinental.fr

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE