În 2020, Covid-19 reprezenta doar 2% din totalul internărilor în spitalele din Franța
Postat la: 12.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Anul 2020, perturbat de Covid, a fost marcat de presiuni repetate asupra sistemului nostru de sănătate. Cu toate acestea, doar 2% dintre spitalizări au fost atribuite virusului. Aceste cifre fiabile pot fi explicate prin mai mulți factori.
Încă de la început, epidemia Covid-19 a reprezentat o provocare pentru personalul medical, care a trebuit să facă față mai multor valuri de contaminare. Dacă halatele albe au fost sub presiune timp de mai multe luni, se reflectă caracterul singular al acestei situații în datele privind activitatea spitalului? Nu neapărat, potrivit consultantului în sănătate publică Martin Blachier. De fapt, doar 2% din spitalizările înregistrate în 2020 ar putea fi atribuite virusului.
Surprinzătoare la prima vedere, această cifră se dovedește a fi complet fiabilă, deoarece este comunicată de o agenție publică însărcinată cu colectarea și analizarea datelor de la unitățile sanitare. Cu toate acestea, merită să analizăm o serie de alți indicatori care reflectă mai degrabă impactul crizei din domeniul sănătății asupra sistemului de sănătate francez.
Pe lângă cei 2% menționați mai sus, Martin Blachier a mai precizat că, în 2020, pacienții Covid reprezentau 5% din totalul pacienților tratați de serviciile de terapie intensivă. Aceste cifre nu apar de nicăieri, deoarece sunt extrase din analizele anuale ale activității spitalicești realizate de Agenția tehnică de informare privind spitalizarea (ATIH). Acesta din urmă se descrie ca fiind "o instituție administrativă publică aflată sub supravegherea miniștrilor sănătății, afacerilor sociale și securității sociale". Acesta colectează și analizează date despre sănătate și tocmai a publicat un rezumat privind "Covid-19 îngrijiri spitalicești în 2020".
Martin Blachier face referire la acest document de 26 de pagini, care conține elementele pe care le menționează. Cifre fiabile, așadar, la care se adaugă numărul total de spitalizări legate de virus: 217.974. La prima vedere, în raport cu activitatea globală a spitalelor, aceste cifre pot părea neglijabile și, mai ales, mai degrabă deconectate de mesajele transmise de profesioniștii din domeniul sănătății. De aici interesul de a aprofunda acest raport și de a reaminti unele elemente de înțelegere.
În primul rând, înainte de a analiza în vreun fel cifrele, trebuie reamintit că epidemia a luat cu adevărat amploare în Franța abia la mijlocul lunii martie 2020. La 15 martie, doar 285 de persoane erau îngrijite într-o unitate de terapie intensivă, față de 7.000 în momentul de vârf al primului val. În mod similar, trebuie remarcat faptul că vara (iulie și august) a fost destul de calmă, cu un declin notabil al epidemiei în urma izolării. Timp de puțin peste 4 luni, adică mai mult de o treime din an, spitalele nu s-au confruntat cu un aflux masiv de pacienți.
Un alt aspect care trebuie evidențiat este durata șederilor din cauza Covid. De la două săptămâni în medie la mai mult de trei, în funcție de gravitatea cazurilor și de departamentele în care au fost internați pacienții. Șederi mai lungi decât cele observate de obicei pentru gripă, notează raportul ATIH. De asemenea, ar trebui adăugat că "o zi de spitalizare în unitatea de terapie intensivă din cinci" a fost anul trecut "dedicată gestionării Covid". Iar decesele asociate cu epidemia sunt îngrijorătoare: în timp ce virusul a fost responsabil pentru 2% din internările în spitale, a fost responsabil pentru 12% din decesele din spitale și 16% din decesele din unitățile de terapie intensivă.
Măsurarea numărului de internări în spital legate de virus în raport cu activitatea generală a spitalelor are, de asemenea, unele limitări. În perioada de vârf a crizei din domeniul sănătății, cele mai mari tensiuni au fost observate în unitățile de îngrijire critică și de terapie intensivă. Spre deosebire de pacienții internați pentru fracturi minore, arsuri superficiale sau operații de rutină, tratamentul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 a necesitat resurse umane și materiale importante. Nu este o coincidență faptul că unul dintre cei mai atent monitorizați indicatori în primele două valuri a fost rata de ocupare a paturilor de resuscitare.
sursa: lci.fr
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu