Mutare disperată a SUA pe piața energiei: Cresc presiunea pe Arabia Saudită dorind să slăbească Rusia și să mențină controlul asupra UE!
Postat la: 24.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
SUA au reacţionat dur la decizia ţărilor OPEC+ de a reduce producţia de petrol. Au susţinut că această decizie este "echivalentă cu sprijinul acordat Rusiei".
Au ameninţat Arabia Saudită cu retragerea militarilor din ţară. În acelaşi timp, SUA forţează Europa să iasă din ecuaţia energetică rusă. Doresc să slăbească Rusia şi să menţină sub controlul lor Uniunea Europeană şi NATO. Energia este unul dintre instrumentele acestui plan, susține editorialistul turc Yahya Bostan potrivit Yenisafak preluat de Rador.
Uniunea Europeană este dependentă într-o măsură importantă de SUA în domeniul securităţii, iar de Rusia în domeniul energiei. După atacul de zilele trecute gazoductele Nord Stream au fost oprite. Washingtonul îndeamnă Uniunea Europeană "să rupă legătura cu Rusia".
Obiectivul Germaniei este ca bătrânul continent să reducă dependența de SUA şi Rusia. După ce în primele zile ale războiului din Ucraina a primit permisiunea pentru un buget al apărării de 100 de miliarde de euro, pe care a smuls-o de la Statele Unite în schimbul acordării de sprijin Kievului, a venit propunerea cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, de a se înfiinţa "Armata UE şi o forţă rapidă de atac până în 2025".
Este incertă foia de parcurs a Europei, care a decis să-şi reducă cu 2/3 dependenţa energetică de Rusia. Experţii cred că Europa va traversa această iarnă. Dar ce va fi în viitor este o enigmă. Răspunsul pe care un diplomat al Uniunii Europene l-a dat oficialului turc care a spus "Fiţi pregătiţi pentru un uragan de gradul 5" sintetizează situaţia: "Anul acesta aşteptăm unul de gradul 4, dar la anul vom căuta cu lumânarea un uragan de gradul 5".
Opţiunile Uniunii Europene sunt limitate. În afara acordului semnat cu Azerbaidjanul în luna iulie, care prevede creşterea capacităţii TANAP (Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale-n.trad.), nu mai există altceva. Resursele din Irak, Iran, Israel şi Mediterana de Est sunt celelalte alternative pentru Uniunea Europeană. Ruta cea mai fiabilă pentru ca aceste resurse să ajungă în Europa este Turcia. Cu alte cuvinte, calea de ieşire a Uniunii Europene din această situaţie dificilă din energie trece prin Turcia.
În aceste condiţii, propunerea lui Putin de a crea în Turcia un centru de distribuţie a energiei este - pentru cei care pot citi fotografia - destul de importantă. Este o nouă mutare pe tabla de şah. Discuţiile tehnice legate de acest subiect încă nu au fost lansate. Însă unele elemente din declaraţii ne dau indicii. Conform acestora, ruşii cer construirea unui nou gazoduct paralel cu TurkStream, cer crearea unui centru de distribuţie de gaze naturale în Turcia, cer ca gazele naturale ruseşti către Europa să fie livrate prin Turcia şi cer ca preţul gazelor naturale să se stabilească în Turcia.
Preşedintele Erdoğan a declarat: "La cea mai recentă întâlnire, am fost de acord cu domnul Putin în acest punct. Vom crea o linie pentru gazul turcesc (atenţie la sublinierea 'gazul turcesc') care vine din Rusia". Adică Ankara este interesată de proiect. Văzând ambele feţe ale medaliei. Calculând oportunităţile şi ameninţările.
Războiul din Ucraina nu va dura la nesfârşit. Atunci când războiul se va încheia, realităţile pieţei -cel puţin în energie- vor impune noi colaborări. Cu acest proiect, Turcia va putea face investiţii în perioada post-război.
De asemenea, Ankara îşi poate asuma rolul de mediator pe care l-a jucat între Ucraina şi Rusia în criza cerealelor, în schimbul de prizonieri, în negocierile desfășurate la /Palatul/ Dolmabahçe şi în domeniul energiei, pe axa Rusia - Occident. Mai mult, pe lângă propunerea lui Putin, ar putea livra odată cu gazul rusesc şi gaze din Azerbaidjan, Turkmenistan, Irak, Iran şi Israel. Europa are nevoie de gaze naturale. Ţările Uniunii Europene, şi în primul rând Germania, vor sprijini această alternativă.
Rămâne de văzut cum va afecta relaţiile cu Statele Unite o astfel de poziţie strategică. Rolul important pe care Turcia l-a jucat în criza ucraineană forţează SUA să stabilească relaţii mai echilibrate cu Ankara. Conform analizei Ankarei, în această nouă situaţie, SUA doresc să ţină Turcia aproape de blocul occidental şi să o determine să participe la sancţiunile împotriva Rusiei.
Trei evoluţii ce au avut loc într-o săptămână confirmă acest lucru. Senatul SUA a eliminat din proiectul bugetului apărării propunerea care prevedea condiţionarea vânzărilor de avioane F-16 către Turcia - conform ştirilor primite de Ankara la intervenţia directă a lui Biden. Ambasadorul SUA în Turcia, Jeffrey Flake, a avut cuvinte de apreciere la adresa Turciei pentru rolul jucat în Ucraina şi a declarat :"Nu suntem nici de partea Greciei, nici de partea Turciei". Iar adjunctul secretarului trezoreriei, Elizabeth Rosenberg, a venit în Turcia şi a oferit oamenilor de afaceri informaţii despre sancţiunile împotriva Rusiei.
Washingtonul arată clar că se va opune unui proiect care va atenua sancţiunile împotriva Rusiei. Dar în ciuda acestui fapt, nu a putut ridica obiecţii faţă de politica externă raţională, echilibrată şi pacifistă promovată de Turcia în Ucraina. Iar în ceea ce priveşte energia, /SUA/ ar trebui să fie pregătite pentru o formulă a Ankarei, care nu va putea fi respinsă de nimeni. (Articol de Yahya Bostan)
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu