Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a transmis un mesaj în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, eveniment inițiat de Vietnam
Postat la: 19.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ministrul afacerilor externe român Bogdan Aurescu a transmis luni, 18 octombrie 2021, un mesaj în cadrul reuniunii informale a Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU), pe tema creșterii nivelului mărilor și oceanelor și a implicațiilor acestui fenomen pentru pacea și securitatea internaționale.
Evenimentul a fost organizat la inițiativa RS Vietnam , împreună cu Estonia, Franța, Irlanda, Kenya, Niger, Saint Vincent și Grenadine și Tunisia, și a fost co-sponsorizat de România, alături de Republica Dominicană, Fiji, Germania, Guyana, Malta, Mauritius, Regatul Țărilor de Jos, Saint Lucia și Tuvalu.
Reuniunea s-a desfășurat în persoană, la sediul ONU din New York, iar mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost citit de reprezentantul permanent al României la ONU.
În mesajul său, șeful diplomației române:
- a salutat inițiativa organizării acestei dezbateri, subliniind că reuniunea informală a CS ONU a permis aducerea în atenția comunității internaționale a implicațiilor schimbărilor climatice, în general, și ale creșterii nivelului mărilor și oceanelor, în particular;
- a reiterat angajamentul României pentru susținerea eforturilor globale de identificare a celor mai bune soluții și abordări asupra acestui fenomen, care afectează în special statele mici insulare și cele costiere, dar și multe alte state, fiind de interes crescut pentru comunitatea internațională în totalitatea sa;
"Datele științifice, inclusiv cele prezentate în cele mai recente rezultate ale Panelului Internațional al ONU pentru Schimbările Climatice (United Nations International Panel on Climate Change - IPCC), determină, fără nicio îndoială, necesitatea de a acționa, având în vedere faptul că acestea furnizează cifre și perspective îngrijorătoare despre cele mai serioase consecințe pe care creșterea nivelului mărilor și oceanelor le poate produce statelor din toată lumea. Creșterea nivelului mărilor și oceanelor este un fenomen global și astfel crează probleme globale, afectând comunitatea internațională în ansamblul său. Prin urmare, ea cere soluții globale.", a arătat în mesajul său ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
A fost subliniată importanța subiectului creșterii nivelului mărilor și oceanelor ca efect al schimbărilor climatice, din perspectiva impactului asupra stabilității și securității globale, precum și imperativul de a utiliza instrumentele politice, juridice și instituționale oferite de ONU pentru adaptarea la aceste schimbări și diminuarea impactului lor.
În mesajul său, ministrul Bogdan Aurescu - inclusiv în calitatea sa de membru al Comisiei de Drept Internațional a ONU (CDI) și de co-președinte al Grupului de Studiu al CDI pe tema relației dintre creșterea nivelului mărilor și oceanelor și dreptul internațional - s-a referit la demersurile CDI de a susține eforturile comunității internaționale pentru identificarea unor soluții juridice în acest domeniu, sprijinind astfel statele care se confruntă cu probleme cauzate de creșterea nivelului mărilor și oceanelor (de exemplu, diminuarea spațiilor maritime și pierderea accesului la resurse prin schimbarea poziției liniilor coastelor de la care se măsoară aceste spații).
Astfel, ministrul Bogdan Aurescu:
- a prezentat principalele rezultate ale lucrărilor Grupului de Studiu al CDI privind „Creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional", pe care îl co-prezidează, subliniind că primul document de raportare amplă privind aspectele dreptului mării conexe subiectului creșterii nivelului mărilor și oceanelor, elaborat anul trecut de cei doi co-președinți ai Grupului de Studiu, a generat dezbateri substanțiale și fructuoase în acest an în cadrul CDI, care se pot reflecta în contextul mai larg al ONU;
- a informat că Grupul de Studiu va continua să analizeze implicațiile de ordin juridic ale fenomenului în ce privește statalitatea și protecția drepturilor persoanelor afectate de fenomen.
În încheiere, ministrul Bogdan Aurescu a făcut apel la asumarea în mod pragmatic a angajamentelor privind combaterea schimbărilor climatice și a unor măsuri pentru încetinirea și stoparea creșterii nivelului mărilor și oceanelor. Totodată, a subliniat urgența implementării acestor măsuri, inclusiv din perspectiva impactului umanitar al acestui fenomen, prin soluții de drept internațional, precum și prin coordonarea răspunsurilor la nivel național, regional și internațional.
Printre vorbitorii invitați la reuniune au mai figurat Khaled Khiari, Asistentul Secretarului General al ONU pentru Departamentul de afaceri politice și consolidarea păcii, reprezentanți ai Grupului de lucru din cadrul IPCC, ai think-tankului Sustainable Pacific Consultancy, ai statelor membre ale CS ONU și ai altor state membre ONU.
Marian Gârleanu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu