Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a transmis un mesaj în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, eveniment inițiat de Vietnam
Postat la: 19.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ministrul afacerilor externe român Bogdan Aurescu a transmis luni, 18 octombrie 2021, un mesaj în cadrul reuniunii informale a Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU), pe tema creșterii nivelului mărilor și oceanelor și a implicațiilor acestui fenomen pentru pacea și securitatea internaționale.
Evenimentul a fost organizat la inițiativa RS Vietnam , împreună cu Estonia, Franța, Irlanda, Kenya, Niger, Saint Vincent și Grenadine și Tunisia, și a fost co-sponsorizat de România, alături de Republica Dominicană, Fiji, Germania, Guyana, Malta, Mauritius, Regatul Țărilor de Jos, Saint Lucia și Tuvalu.
Reuniunea s-a desfășurat în persoană, la sediul ONU din New York, iar mesajul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost citit de reprezentantul permanent al României la ONU.
În mesajul său, șeful diplomației române:
- a salutat inițiativa organizării acestei dezbateri, subliniind că reuniunea informală a CS ONU a permis aducerea în atenția comunității internaționale a implicațiilor schimbărilor climatice, în general, și ale creșterii nivelului mărilor și oceanelor, în particular;
- a reiterat angajamentul României pentru susținerea eforturilor globale de identificare a celor mai bune soluții și abordări asupra acestui fenomen, care afectează în special statele mici insulare și cele costiere, dar și multe alte state, fiind de interes crescut pentru comunitatea internațională în totalitatea sa;
"Datele științifice, inclusiv cele prezentate în cele mai recente rezultate ale Panelului Internațional al ONU pentru Schimbările Climatice (United Nations International Panel on Climate Change - IPCC), determină, fără nicio îndoială, necesitatea de a acționa, având în vedere faptul că acestea furnizează cifre și perspective îngrijorătoare despre cele mai serioase consecințe pe care creșterea nivelului mărilor și oceanelor le poate produce statelor din toată lumea. Creșterea nivelului mărilor și oceanelor este un fenomen global și astfel crează probleme globale, afectând comunitatea internațională în ansamblul său. Prin urmare, ea cere soluții globale.", a arătat în mesajul său ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
A fost subliniată importanța subiectului creșterii nivelului mărilor și oceanelor ca efect al schimbărilor climatice, din perspectiva impactului asupra stabilității și securității globale, precum și imperativul de a utiliza instrumentele politice, juridice și instituționale oferite de ONU pentru adaptarea la aceste schimbări și diminuarea impactului lor.
În mesajul său, ministrul Bogdan Aurescu - inclusiv în calitatea sa de membru al Comisiei de Drept Internațional a ONU (CDI) și de co-președinte al Grupului de Studiu al CDI pe tema relației dintre creșterea nivelului mărilor și oceanelor și dreptul internațional - s-a referit la demersurile CDI de a susține eforturile comunității internaționale pentru identificarea unor soluții juridice în acest domeniu, sprijinind astfel statele care se confruntă cu probleme cauzate de creșterea nivelului mărilor și oceanelor (de exemplu, diminuarea spațiilor maritime și pierderea accesului la resurse prin schimbarea poziției liniilor coastelor de la care se măsoară aceste spații).
Astfel, ministrul Bogdan Aurescu:
- a prezentat principalele rezultate ale lucrărilor Grupului de Studiu al CDI privind „Creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional", pe care îl co-prezidează, subliniind că primul document de raportare amplă privind aspectele dreptului mării conexe subiectului creșterii nivelului mărilor și oceanelor, elaborat anul trecut de cei doi co-președinți ai Grupului de Studiu, a generat dezbateri substanțiale și fructuoase în acest an în cadrul CDI, care se pot reflecta în contextul mai larg al ONU;
- a informat că Grupul de Studiu va continua să analizeze implicațiile de ordin juridic ale fenomenului în ce privește statalitatea și protecția drepturilor persoanelor afectate de fenomen.
În încheiere, ministrul Bogdan Aurescu a făcut apel la asumarea în mod pragmatic a angajamentelor privind combaterea schimbărilor climatice și a unor măsuri pentru încetinirea și stoparea creșterii nivelului mărilor și oceanelor. Totodată, a subliniat urgența implementării acestor măsuri, inclusiv din perspectiva impactului umanitar al acestui fenomen, prin soluții de drept internațional, precum și prin coordonarea răspunsurilor la nivel național, regional și internațional.
Printre vorbitorii invitați la reuniune au mai figurat Khaled Khiari, Asistentul Secretarului General al ONU pentru Departamentul de afaceri politice și consolidarea păcii, reprezentanți ai Grupului de lucru din cadrul IPCC, ai think-tankului Sustainable Pacific Consultancy, ai statelor membre ale CS ONU și ai altor state membre ONU.
Marian Gârleanu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
CNA vrea să îi închidă gura Înaltpreasfințitului Teodosie: Se pune la cale o mare operațiune
După ce DNA a deschis dosar penal în urma unor înregistrări trunchiate și despre care nu se știe dacă sunt originale, acum a venit rândul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) să tragă spre ÎPS Teodosie. Motivul: pentru că a dat un sfat public unui credincios care l-a întrebat la radio dacă să țină post sau nu.
-
Cazul lui Achille. Spania pregătește o lege unică în lume
Spania ar putea deveni prima țară din lume care oferă drepturi speciale maimuțelor mari. Un proiect de lege vine în ajutorul celor aproximativ 150 de gorile, cimpanzei și urangutani care trăiesc pe teritoriul spaniol, mulți dintre ei salvați din circuri și în condiții de viață mizerabile.
-
Unul dintre cei mai importanți globalisti face o prognoză care dă fiori: "Această eră s-a încheiat. Suntem la sfârșitul istoriei!"
Dobânzile scăzute şi politica monetară uşoară au rămas în trecut din 2022, când - după ce a redus dobânzile la aproape zero pentru a face faţă pandemiei de Covid-19 - Rezerva Federală şi-a mărit dobânda de referinţă cu aproximativ 500 de puncte de bază în decurs de 18 luni.
-
Fiica lui Mircea Geoană și-a plagiat discursul după cel al nepoatei lui Donald Trump. Mihaela, "dragostea mea", a plâns la momentul artistic
Ana, fiica lui Mircea Geoană, a avut un discurs in cadrul unei emisiuni tv de prezentare a candidatului independent pentru prezidențiale. Acesta a fost copiat după momentul discursului lui Kai Trump, nepoata lui Donald Trump.
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
- 9.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 10.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu