Ministrul american al Apărării avertizează: Un război în jurul Taiwanului ar fi devastator, ar avea consecințe pe care nu ni le putem imagina
Postat la: 04.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un război din cauza Taiwanului ar fi "devastator" și ar afecta economia globală "în moduri pe care nu ni le putem imagina", a avertizat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, subliniind totodată sprijinul SUA pentru democrația insulară.
"Conflictul nu este nici iminent, nici inevitabil. Descurajarea este puternică în prezent - și este de datoria noastră să o menținem așa", a declarat Austin în remarcile făcute sâmbătă la summitul de securitate Shangri-La Dialogue, la care participă reprezentanți din zeci de țări, inclusiv China, notează CNN.
"Întreaga lume are un interes în menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan. Securitatea căilor maritime comerciale și a lanțurilor de aprovizionare globale depinde de aceasta. La fel și libertatea de navigație la nivel mondial. Nu faceți nicio greșeală: un conflict în Strâmtoarea Taiwan ar fi devastator."
Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri după discursul său, Austin a adăugat: "Un conflict în strâmtoarea Taiwan ar afecta economia globală în moduri pe care nu ni le putem imagina."
Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său, deși nu l-a controlat niciodată, iar exercițiile sale militare tot mai frecvente în apropierea și în jurul insulei au generat îngrijorări cu privire la cât de departe va merge pentru a realiza această revendicare. Liderul Chinei, Xi Jinping, nu a exclus în mod clar utilizarea forței.
La scurt timp după ce Austin a vorbit sâmbătă, generalul-locotenent al Armatei Populare de Eliberare a Chinei, Jing Jianfeng, a declarat pentru televiziunea de stat chineză CCTV că comentariile șefului apărării americane despre Taiwan au fost "complet greșite".
Jing a acuzat Washingtonul că încearcă să "consolideze hegemonia și să provoace o confruntare", adăugând că acțiunile SUA dăunează păcii și stabilității regionale.
Sâmbătă după-amiază târziu, un purtător de cuvânt al marinei americane a declarat că navele de război americane și canadiene navigau prin strâmtoarea Taiwan în timp ce discuțiile se desfășurau în Singapore.
Tranzitul distrugătorului USS Chung-Hoon și al fregatei HIMCS Montreal a fost unul de rutină și a avut loc "prin apele în care se aplică libertățile de navigație și de survolare în largul mării, în conformitate cu dreptul internațional", a declarat purtătorul de cuvânt al marinei americane, locotenentul Kristina Wiedemann.
"O cooperare ca aceasta reprezintă piesa centrală a abordării noastre pentru o regiune sigură și prosperă, în care aeronavele și navele tuturor națiunilor pot zbura, naviga și opera oriunde permite dreptul internațional", a adăugat declarația.
Comentariile anterioare ale lui Austin au venit într-un moment tensionat pentru relațiile dintre SUA și China, deoarece China a respins recent o ofertă a lui Austin de a se întâlni la summitul din Singapore, invocând sancțiunile impuse de SUA oficialilor și companiilor chineze.
Austin a abordat lipsa de comunicare în discursul său de sâmbătă, afirmând că este "profund îngrijorat" de faptul că Republica Populară Chineză "nu a fost dispusă să se angajeze mai serios în privința unor mecanisme mai bune de gestionare a crizelor".
"Pentru liderii responsabili, momentul potrivit pentru a vorbi este oricând. Momentul potrivit pentru a vorbi este de fiecare dată. Iar momentul potrivit pentru a vorbi este acum", a declarat Austin. "Dialogul nu este o recompensă. Este o necesitate".
Austin a remarcat că el și ministrul chinez al apărării Li Shangfu s-au salutat cu un zâmbet la un banchet vineri seara, dar a cerut Beijingului să facă mai mult.
"O strângere de mână cordială la cină nu poate înlocui un angajament serios", a spus el.
De-a lungul discursului său, Austin a enumerat modalitățile prin care SUA colaborează cu aliații din regiune, afirmând că aceste parteneriate aduc regiunea mai aproape și o fac "mai stabilă și mai rezistentă".
Austin a reafirmat că SUA "vor continua să fie alături de aliații și partenerii noștri în timp ce aceștia își apără drepturile" și își vor menține "prezența noastră viguroasă și responsabilă în întreaga regiune Indo-Pacific".
Criticând China pentru "numărul alarmant de interceptări riscante ale avioanelor americane și aliate" în spațiul aerian internațional, Austin a adăugat că SUA își vor sprijini aliații și partenerii împotriva "coerciției și intimidării".
"Noi nu căutăm conflicte sau confruntări", a spus Austin. "Dar nu vom da înapoi în fața intimidării sau coerciției".
Austin a reafirmat gradul de pregătire al SUA în regiune.
"Modul în care descurajezi orice decizie greșită este de a avea o armată credibilă în luptă", a spus el ca răspuns la o întrebare, adăugând că SUA "vor fi pregătite indiferent ce se va întâmpla".
Drew Thompson, cercetător senior la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore, a declarat că Austin a prezentat o viziune "pozitivă și incluzivă" pentru regiune, adăugând că este o viziune de care a beneficiat Beijingul timp de decenii.
Următoarea mișcare va fi a Beijingului. Ministrul Apărării, Li, se adresează duminică dimineață la forumul Shangri-La.
"Va fi interesant de văzut cum va răspunde mâine generalul Li", a declarat Thompson.
"În multe privințe, ușa este deschisă pentru ca China să se angajeze în cooperare cu SUA și cu alte țări din regiune pentru a contribui la stabilitate", a spus el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu