Ministrul american al Apărării avertizează: Un război în jurul Taiwanului ar fi devastator, ar avea consecințe pe care nu ni le putem imagina
Postat la: 04.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un război din cauza Taiwanului ar fi "devastator" și ar afecta economia globală "în moduri pe care nu ni le putem imagina", a avertizat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, subliniind totodată sprijinul SUA pentru democrația insulară.
"Conflictul nu este nici iminent, nici inevitabil. Descurajarea este puternică în prezent - și este de datoria noastră să o menținem așa", a declarat Austin în remarcile făcute sâmbătă la summitul de securitate Shangri-La Dialogue, la care participă reprezentanți din zeci de țări, inclusiv China, notează CNN.
"Întreaga lume are un interes în menținerea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan. Securitatea căilor maritime comerciale și a lanțurilor de aprovizionare globale depinde de aceasta. La fel și libertatea de navigație la nivel mondial. Nu faceți nicio greșeală: un conflict în Strâmtoarea Taiwan ar fi devastator."
Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri după discursul său, Austin a adăugat: "Un conflict în strâmtoarea Taiwan ar afecta economia globală în moduri pe care nu ni le putem imagina."
Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său, deși nu l-a controlat niciodată, iar exercițiile sale militare tot mai frecvente în apropierea și în jurul insulei au generat îngrijorări cu privire la cât de departe va merge pentru a realiza această revendicare. Liderul Chinei, Xi Jinping, nu a exclus în mod clar utilizarea forței.
La scurt timp după ce Austin a vorbit sâmbătă, generalul-locotenent al Armatei Populare de Eliberare a Chinei, Jing Jianfeng, a declarat pentru televiziunea de stat chineză CCTV că comentariile șefului apărării americane despre Taiwan au fost "complet greșite".
Jing a acuzat Washingtonul că încearcă să "consolideze hegemonia și să provoace o confruntare", adăugând că acțiunile SUA dăunează păcii și stabilității regionale.
Sâmbătă după-amiază târziu, un purtător de cuvânt al marinei americane a declarat că navele de război americane și canadiene navigau prin strâmtoarea Taiwan în timp ce discuțiile se desfășurau în Singapore.
Tranzitul distrugătorului USS Chung-Hoon și al fregatei HIMCS Montreal a fost unul de rutină și a avut loc "prin apele în care se aplică libertățile de navigație și de survolare în largul mării, în conformitate cu dreptul internațional", a declarat purtătorul de cuvânt al marinei americane, locotenentul Kristina Wiedemann.
"O cooperare ca aceasta reprezintă piesa centrală a abordării noastre pentru o regiune sigură și prosperă, în care aeronavele și navele tuturor națiunilor pot zbura, naviga și opera oriunde permite dreptul internațional", a adăugat declarația.
Comentariile anterioare ale lui Austin au venit într-un moment tensionat pentru relațiile dintre SUA și China, deoarece China a respins recent o ofertă a lui Austin de a se întâlni la summitul din Singapore, invocând sancțiunile impuse de SUA oficialilor și companiilor chineze.
Austin a abordat lipsa de comunicare în discursul său de sâmbătă, afirmând că este "profund îngrijorat" de faptul că Republica Populară Chineză "nu a fost dispusă să se angajeze mai serios în privința unor mecanisme mai bune de gestionare a crizelor".
"Pentru liderii responsabili, momentul potrivit pentru a vorbi este oricând. Momentul potrivit pentru a vorbi este de fiecare dată. Iar momentul potrivit pentru a vorbi este acum", a declarat Austin. "Dialogul nu este o recompensă. Este o necesitate".
Austin a remarcat că el și ministrul chinez al apărării Li Shangfu s-au salutat cu un zâmbet la un banchet vineri seara, dar a cerut Beijingului să facă mai mult.
"O strângere de mână cordială la cină nu poate înlocui un angajament serios", a spus el.
De-a lungul discursului său, Austin a enumerat modalitățile prin care SUA colaborează cu aliații din regiune, afirmând că aceste parteneriate aduc regiunea mai aproape și o fac "mai stabilă și mai rezistentă".
Austin a reafirmat că SUA "vor continua să fie alături de aliații și partenerii noștri în timp ce aceștia își apără drepturile" și își vor menține "prezența noastră viguroasă și responsabilă în întreaga regiune Indo-Pacific".
Criticând China pentru "numărul alarmant de interceptări riscante ale avioanelor americane și aliate" în spațiul aerian internațional, Austin a adăugat că SUA își vor sprijini aliații și partenerii împotriva "coerciției și intimidării".
"Noi nu căutăm conflicte sau confruntări", a spus Austin. "Dar nu vom da înapoi în fața intimidării sau coerciției".
Austin a reafirmat gradul de pregătire al SUA în regiune.
"Modul în care descurajezi orice decizie greșită este de a avea o armată credibilă în luptă", a spus el ca răspuns la o întrebare, adăugând că SUA "vor fi pregătite indiferent ce se va întâmpla".
Drew Thompson, cercetător senior la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore, a declarat că Austin a prezentat o viziune "pozitivă și incluzivă" pentru regiune, adăugând că este o viziune de care a beneficiat Beijingul timp de decenii.
Următoarea mișcare va fi a Beijingului. Ministrul Apărării, Li, se adresează duminică dimineață la forumul Shangri-La.
"Va fi interesant de văzut cum va răspunde mâine generalul Li", a declarat Thompson.
"În multe privințe, ușa este deschisă pentru ca China să se angajeze în cooperare cu SUA și cu alte țări din regiune pentru a contribui la stabilitate", a spus el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu