Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mii de vietnamezi îl plâng pe Thich Nhat Hanh, călugăr budist zen considerat părintele mindfulness

Postat la: 23.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mii de persoane îndoliate au fost și sunt prezente în continuare la templul din inima budistă a Vietnamului, orașul Hue, pentru a-i aduce un ultim omagiu regretatului călugăr vietnamez și activist pentru pace Thich Nhat Hanh, căruia a captat atenția Occidentului asupra Vietnamului în particular și a Asiei în general. Maestrul Zen, considerat părintele mindfulness, a cărui influență în budism era considerată a doua după Dalai Lama, a murit sâmbătă 22 ianuarie la vârsta de 95 de ani, la Pagoda Tu Hieu din orașul Hue.

O viață de-a dreptul fabuloasă

Thich Nhat Hanh a petrecut aproape patru decenii în exil după ce a fost alungat din patria sa pentru că a cerut încetarea războiului din Vietnam. A scris peste 100 de cărți despre mindfulness și meditație și a găzduit reflecții de conștiință în locuri din întreaga lume.

Duminică dimineața, călugării discipoli i-au purtat, acompaniați de cântece, trupul acoperit de un cearșaf galben, împreună cu umbrele decorative, prin mulțimea de bocitori. Mirosul de smirnă și tămâie plutea în aer, în timp ce i-au pus trupul într-un sicriu de lemn și l-au așezat într-un hol decorat cu margarete galbene. Călugării budiști în haine galbene și maro au recitat rugăciuni, iar adepții îmbrăcați în gri au stat în contemplare tăcută la o viață remarcabilă.

Printre cei îndoliați s-a numărat și Tran Dinh Huong, în vârstă de 46 de ani, care a călătorit în grabă din Hanoi pentru a-i aduce omagiu maestrului zen. „Am citit multe dintre cărțile lui și cuvintele lui m-au ajutat foarte mult atunci când eram dezamăgit sau treceam prin dificultăți. Cred că va trece foarte mult timp până când Vietnamul și lumea întreagă vor mai avea din nou un profesor atât de grozav.", a spus ea.

Nguyen Nhat din Ho Chi Minh City a spus că a fost profund emotionant să vadă corpul neînsuflețit al maestrului. „Îl admir pentru viața lui simplă și modestă", a spus el.

Thich Nhat Hanh, care vorbea șapte limbi, a ținut prelegeri la universitățile Princeton și Columbia din Statele Unite la începutul anilor 1960. S-a întors în Vietnam în 1963 pentru a se alătura unei opoziții budiste în creștere față de războiul SUA-Vietnam, demonstrată de protestele de auto-inmolare ale mai multor călugări. „Am văzut comuniști și anticomuniști ucigându-se și distrugându-se unii pe alții pentru că fiecare parte credea că deține monopolul adevărului", scria el în 1975. „Vocea mi-a fost înecată de bombe, mortiere și strigăte".

Exilat timp de 39 de ani în Franța

Thich Nhat Hanh a petrecut 39 de ani în Franța și a pledat pentru libertatea religioasă în întreaga lume, din Franța, Marea Britanie și până în SUA. „Venerabilul Thich Nhat Hanh a trăit o viață cu adevărat plină de sens. Nu mă îndoiesc că cel mai bun mod prin care îi putem aduce un omagiu este să-și continue munca de promovare a păcii în lume", a declarat Dalai Lama, liderul spiritual al budismului tibetan, pe Twitter.

Autoritățile vietnameze i-au permis să se întoarcă în țară abia în 2018, dar poliția în civil l-a urmărit din afara complexului pagodei, monitorizând îndeaproape activitățile sale. Vietnamul unipartit cu majoritate budistă se teme de religia organizată: în 2009, adepții săi au fost alungați din templul lor din sudul provinciei Lam Dong de către mulțimi "revoluționare".

Dar ziarul Cong An Nhan Dan- considerat purtătorul de cuvânt oficial al ministerului Securității Publice - a publicat duminică un omagiu strălucitor adus scriitorului, poetului, savantului, istoricului și activistului pentru pace Thich Nhat Hanh.
„Călugărul Thich Nhat Hanh din Satul Prunelor a fost un profesor spiritual care a avut o influență profundă religioasă și răspândită în întreaga lume", mai spune necrologul ministerului Securității Publice.

Sicriul lui Thich Nhat Hanh este va rămâne în sala mare a templului budist, pentru priveghere, timp de o săptămână - în timp ce cei îndoliați se roagă pe rând în fața lui - înainte de ceremonia de incinerare ce se va derula sâmbătă viitoare.

Marian Gârleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE