Marea Britanie începe testele pentru săptămâna de muncă de patru zile
Postat la: 29.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Aproximativ 3.000 de angajaţi din 60 de întreprinderi urmează să participe - începând din iunie - la un test la scară largă, în Regatul Unit, a unei săptămâni de muncă de patru zile, relatează AFP.
"Prima mea idee era să fac voluntariat, dar apoi m-am gândit că aş putea face altceva, să învăţ o nouă competenţă", de exemplu fizica particulelor, declară Louis Bloomsfield, care vrea, de asemenea, să petreacă mai mult imp împreună cu familia sa, scrie news.ro.
"Sunt atâtea lucruri pe care le putem face într-o zi în plus", declară entuziasmat acest producător de bere, în vârstă de 36 de ani, inspectând butoaie de bere.
Berăria din nordul Londrei la care lucrează, Pressure Drop, urmeaază să participe, începând din iune, la acest test uriaş al unei săptămâni de muncă de patru zile.
Acest test, lăudat drept cel mai mare din lume, are obiectivul să ajute întreprinderile să-şi scurteze programul de lucru - fără să scadă salariile şi nici să-şi încetinească activitatea.
Teste asemănătoare au avut loc în Spania, Islanda, Statele Unite şi Canada şi urmează să înceapă - în august - în Australia şi Noua Zeelandă.
Un director de program, Alex Soojung-Kim Pang, la 4 Day Week Global, asociaţia care organizează aceste teste, declară că testul britanic - pe o perioadă de şase luni - va avea avantajul de a oferi mai mult timp întreprinderilor în vederea experimentării şi adunării datelor.
Adaptarea urmează să fie mai uşoară în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), care pot implementa schimbări mari mai rapid, declară el AFP.
Pressure Drop vizează o îmbunătăţire a stării de bine a angajaţilor săi şi o reducere, totodată, a amprentei de carbon a întreprinderii.
Societatea Regală de Biologie, care participă la test, anunţă că vrea să le ofere angajaţilor "mai multă autonomie".
La fel ca Pressure Drop, ea speră ca o săptămână de muncă mai scurtă să atragă noi angajaţi şi mai ales să ajute la păstrarea celor mai buni dintre aceştia, pe o piaţă a muncii extrem de tensionată în Regatul Unit.
Nivelul şomajului - 3,7% - este cel mai mic din ultimii aproape 50 de ani, iar oferta de locuri de muncă a atins un record de 1,3 milioane.
Fondatorul berăriei, Sam Smith, recunoaşte că rămânerea închisă a acesteia timp de trei zile pe săptămână ar provoca dificultăţi, pentru că "avem nevoie să fim deschişi tot timpul, însă acesta este lucrul pe care-l vom studia în timpul testului".
El vrea să dea diverse zile de concediu angajaţilor şi să înfiinţeze două echipe, pentru ca întreprinderea să funcţioneze continuu.
O săptămână de muncă mai scurtă este mai uşor de implementat în sectorul serviiilor, care reprezintă 80% din economia regatului.
Însă, în distribuţie, alimentaţie şi băuturi este mai complicat, declară Jonathan Boys, un economist de la Institutul de Dezvoltarea Personalului, o asociaţie de profesionişti în resurse umane.
În opinia sa, cheia reuşitei testului va fi măsurarea productivităţii muncii, mai ales în economia serviciilor, în care o mare parte din muncă este mai puţin cuantificabilă decât producţia unei fabrici.
"Dacă treceţi de la cinci zile la patru, pierdeţi o zi de muncă, iar prin urmare din producţie. Aşadar, adevărata problemă (...) este dacă o creştere a productivităţii va acoperi acea zi care a fost pierdută (...). Dacă nu este aşa, atunci va fi dificil să menţinem săptămâna de muncă de patru zile fără să sacrificăm creşterea".
Însă Aidan Harper, un co-autor al unei cărţi care promite un timp de muncă de patru zile ("The Case for a Four Day Week"), susţine că ţările care munesc mai puţin au tendinţa să aibă o productivitate mai mare.
"Danemarca, Suedia, Olanda muncesc mai puţin decât Regatul Unit şi au niveluri ridicate de productivitate", declară el AFP.
Invers, el spune că Grecia este una dintre ţările din Europa cu cel mai lung program de lucru şi cu o productivitate slabă.
Fondatorul cabinetului de recrutare 4dayweek.io, Phil McParlane, declară că o săptămână de muncă mai scurtă este o opţiune câștigătoare atât pentru întreprinderi, cât şi pentru angajaţi.
El vorbeşte inclusiv despre o "superputere de angajare".
Cabinetul său de recrutare, specializat în muncă flexbilă şi într-un program de muncă de patru zile pe săptămână, subliniază că numărul întreprinderilor care vor să angajeze pe platforma sa a crescut de patru ori în ultimiidoi ani, ceea ce arată o ascensiune a muncii hibride şi căutarea unei mai bune calităţi a vieţii după doi ani de pandemie covid-19.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda: Rolul strategic în economia mondială
Preocupările privind intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt și mai intense după ce acesta a fost învestit în funcție. Asta înseamnă că SUA ar putea obține o poziție strategică economică și militară extrem de importantă la nivel mondial, dacă noul președinte va obține ce își dorește, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiştilor Asociaţiei CFA România.
-
Donald Trump numește un controversat om de afaceri ambasador al SUA în Uniunea Europeană
Donald Trump anunță, miercuri, că l-a numit pe Andrew Puzder, fost patron al lanțurilor de fast-food Hardee's și Carl's Jr, în funcția de ambasador al Statelor Unite în Uniunea Europeană.
-
Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi experți de la Institutul Yale din Statele Unite, dezvăluie într-o analiză cum o lovitură mortală a lui Donald Trump ar putea duce la sfârșitul regimului lui Putin. Noul președinte al SUA și-a orientat poziția față de Putin, odată ce a aflat cât de slabă este cu adevărat economia Rusiei.
-
Polul Nord magnetic și-a modificat poziția neasteptat de mult: Se îndreaptă spre Rusia și poate avea consecințe grave
Spre deosebire de Polul Nord geografic, care are o amplasare fixă, poziţia Polului Nord magnetic este determinată de câmpul magnetic al Pământului, care este în continuă mişcare.
-
DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
CEO-ul Norges Bank Investment Management din Norvegia, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, a declarat marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru pieţele financiare în 2025.
-
S-a aflat nota de plată pentru eliberarea de Rusia: Europa trebuie să cumpere gaze de șase miliarde de dolari de la americani
Europa ar putea fi nevoită să achiziţioneze în această vară cel puţin 100 de nave încărcate cu gaze, în valoare de aproximativ şase miliarde de dolari la preţurile actuale, pentru a înlocui stocurile de gaze, după scăderea nivelului din depozite, în urma vremii nefavorabile şi a opririi livrărilor din Rusia.
-
Călin Georgescu face o declaratie neasteptata legata de serviciile secrete si relatii cu ofiteri de informatii
Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României, face o declarație bizară într-un interviu la Marius Tucă Show. Georgescu afirmă că are contacte în interiorul serviciilor de informații, iar „oameni de bună credință" din aceste structuri îi dau acces la rapoarte.
-
Cele mai comune probleme la buldoexcavatoare
Buldoexcavatoarele sunt utilaje esențiale în construcții, agricultură și multe alte domenii, fiind proiectate să îndeplinească sarcini diverse, precum săparea, încărcarea și manipularea materialelor. Deși sunt robuste și puternice, ca orice echipament, pot întâmpina probleme în timpul utilizării.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 3.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 6.Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu