Mai mult de cinci ore lungi pentru Macron la Moscova în fața unei mese gigantice
Postat la: 09.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Potrivit observatorilor, Emmanuel Macron a avut două obiective de îndeplinit în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin: să sondeze posibilitatea de a discuta cu Moscova subiecte de pe lista de revendicări rusești și să afle unde poate Occidentul să se întâlnească cu Moscova la jumătatea drumului, confirmând-o cu fapte.
Francezii au observat masa uriașă dintre președinții rus și francez. Acesta a fost subiectul multor glume pe Facebook la adresa președintelui francez care părea atât de mic și atât de departe de liderul de la Kremlin. Cât de reușită a fost întâlnirea de la Moscova, care a durat mai mult de cinci ore? Președintele rus Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit la Moscova la 7 februarie 2022 și au susținut o conferință de presă comună după mai mult de cinci ore de discuții. Subiectul principal a fost situația din jurul Ucrainei și solicitările Rusiei de garanții de securitate.
În ajunul discuțiilor cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron a primit un telefon de la președintele american Joe Biden, conversația a durat 40 de minute. Înainte de zbor, președintele francez a declarat că, în opinia sa, dialogul este singura modalitate de a asigura securitatea în Europa. El a subliniat necesitatea de a găsi un răspuns comun de securitate pentru Rusia și Europa pentru a evita războiul. Pe 8 februarie 2022, președintele francez se află la Kiev.
Vladimir Putin a început conferința de presă comună prin a enumera toate dezacordurile pe care Moscova le are cu Occidentul, atât în ceea ce privește principalele cereri de garanții de securitate, cât și în ceea ce privește soluționarea problemei din sud-estul Ucrainei. Într-adevăr, a revenit la acest lucru de mai multe ori. În cuvintele sale, nu a existat niciun sentiment că pozițiile părților s-au apropiat. Dimpotrivă, a existat sentimentul că, timp de mai bine de cinci ore, a avut loc un schimb de opinii greu de conciliat. Similitudinea de poziții a fost menționată doar în ceea ce privește soluționarea problemei programului nuclear iranian, precum și în ceea ce privește continuarea cooperării în domeniile economic, cultural și umanitar.
În același timp, Vladimir Putin a menționat pe scurt "unele propuneri" ale lui Emmanuel Macron ca fiind demne de interes și de negocieri ulterioare, dar totul va depinde de rezultatele viitoarei sale deplasări la Kiev. Imediat după aceea, președinții se vor suna reciproc. Emmanuel Macron, la rândul său, a precizat că speră să obțină un oarecare succes și că totul poate fi decis în următoarele zile. Și chiar a spus că "există puncte de contact" cu Rusia, pe care a numit-o cândva "prietenul nostru".
În ajunul vizitei președintelui francez, Kremlinul și-a răcit în mod sincer așteptările optimiste față de acesta. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, situația din Ucraina este "prea complicată pentru a ne aștepta la schimbări decisive într-o singură reuniune". Acest lucru in absentia, ca să spunem așa, l-a contrazis pe oaspetele care, chiar înainte de zborul spre Moscova, era plin de optimism. Într-un interviu publicat în ajunul vizitei sale, Emmanuel Macron a declarat că nu crede că obiectivul Rusiei este de a prelua controlul asupra Ucrainei, ci mai degrabă de a "clarifica regulile de coexistență" cu NATO și UE.
Unul dintre obiectivele vizitei sale la Moscova a fost relansarea negocierilor în formatul Normandia privind Ucraina. Emmanuel Macron a scris pe Twitter înainte de întâlnirea cu președintele rus: "Să începem să construim un răspuns util pentru Rusia, util pentru întreaga Europă, un răspuns care să ne permită să evităm războiul, să construim elementele de încredere, stabilitate, vizibilitate. Împreună".
Pentru locatarul UE, inițiativele de politică externă de mare anvergură, inclusiv față de Rusia, sunt tradiționale, iar acum fac parte și din tactica sa în vederea alegerilor prezidențiale din aprilie 2022, unde are șanse foarte mari de a fi reales. Iar până atunci, nu are nevoie de niciun război în Ucraina. Dar, la urma urmei, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este de asemenea activ în inițiativele de mediere. El continuă să le ceară lui Vladimir Putin și lui Volodymyr Zelensky să îl viziteze la Ankara pentru reconciliere. Vladimir Putin, desigur, l-ar prefera pe Emmanuel Macron în această situație. Și nu doar pentru că Franța deține în prezent președinția UE, ci și pentru că îl consideră un bun interlocutor, așa cum l-a numit el însuși cândva.
Din acel moment, el nu a ezitat să sprijine eforturile colegului său francez de a se afirma ca negociator-șef al Europei cu Moscova, un rol jucat anterior de Angela Merkel. Încă nu există altele. Șeful Kremlinului nu s-a întâlnit încă personal cu succesorul Angelei Merkel, Olaf Scholz, dar o va face peste o săptămână. Cancelarul german, chiar înainte de călătoria sa la Moscova în cadrul "diplomației navetei" lui Emmanuel Macron, a avut discuții cu Joe Biden la Washington. Statele Unite doresc în mod clar să dirijeze ele însele "orchestra europeană", astfel încât "partidul rusesc" să cânte la unison cu America, și nu în funcție de propria lor lectură a acestei "partituri politice".
La sfârșitul anului trecut, președintele francez a lansat cu nonșalanță ideea unui sistem de securitate european mai independent de Statele Unite, dar până acum nu a dezvoltat-o prea mult. Unul dintre elementele sale fundamentale ar trebui să fie menținerea Rusiei în cadrul sistemului european, spre deosebire de apropierea tot mai mare dintre Moscova și Beijing. Cu toate acestea, toate acestea sunt idei "mari și frumoase", dar pentru moment este necesar să se rezolve cumva criza ucraineană, precum și să se dezvolte un răspuns occidental acceptabil la cererile Moscovei de garanții de securitate. Fără aceasta, toată frumusețea ideilor mărețe se va estompa rapid.
De asemenea, independența cunoscută anterior a Parisului față de Washington nu trebuie exagerată. Emmanuel Macron, în acest sens, nu este de Gaulle. El nu va pune nici măcar o secundă la îndoială unitatea NATO. În special, el nu va sprijini cererile rusești de garanții de securitate pe care NATO și SUA le resping. În acest caz, Moscova nu ar trebui să se bazeze pe o scindare în rânduri.
Vizita lui Emmanuel Macron la Moscova a avut două obiective principale. Prima a fost testarea posibilității de a negocia cu Moscova pe probleme de dezarmare de pe lista rusească din 17 decembrie 2021 de cereri și probleme pe care liderii ruși le descriu ca fiind "secundare" și "denunțare" a problemelor principale, în principal neextinderea NATO spre est și retragerea infrastructurii sale de la granițele rusești. Al doilea a fost să înțelegem unde, până la urmă, aliații occidentali pot să se întâlnească cu președintele rus la jumătatea drumului, confirmându-l cu unele acțiuni concrete.
În cele din urmă, liderul francez ar dori să dea un nou suflu format Normandiei, aproape mort. Dar, pentru aceasta, este încă necesar să convingem Kievul, într-un fel sau altul, să respecte acordurile de la Minsk. Iar acest lucru nu va fi mai ușor de realizat pentru Emmanuel Macron decât să-l facă pe Vladimir Putin să accepte intrarea Ucrainei în NATO. Cu toate acestea, dacă cineva apreciază procesul de "diplomație de navetă", atunci de ce nu ar trebui să se întâlnească la jumătatea drumului în acest domeniu. Orice negociere este mai bună decât războiul.
În paralel cu întâlnirea de la Moscova, Joe Biden și Olaf Scholz s-au întâlnit la Washington. În cadrul unei conferințe de presă comune, președintele american a numit Berlinul unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi și a declarat că, în cazul unei "invazii" rusești în Ucraina, America va "închide" gazoductul Nord Stream 2, fiind totodată pregătită să acopere o parte semnificativă a nevoilor de gaze naturale ale țărilor europene în cazul în care livrările sale din Rusia vor fi suspendate. Olaf Scholz a făcut tot posibilul să nu vorbească despre Nord Stream 2 și a arătat ca un vasal în fața stăpânului său. Germania se află sub administrația SUA din 1945.
La 7 februarie 2022, trebuia să aibă loc la Kiev o întâlnire între președintele Volodymyr Zelensky și ministrul german de externe Annalena Baerbock, dar, potrivit prezentatorului CNN și corespondentului principal la Washington, Jake Tapper, Kievul a anulat întâlnirea deoarece ministrul german a refuzat să se opună Nord Stream 2. Ministrul german nu a promis că Germania va renunța la gazoduct în cazul unei "invazii" rusești în Ucraina, ci mai degrabă a vorbit despre relansarea formatului Normandia. Iar cancelarul Olaf Scholz a declarat că nu știa nimic despre refuzul lui Volodymyr Zelensky de a se întâlni cu Annalena Baerbock.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu