Mai mult de cinci ore lungi pentru Macron la Moscova în fața unei mese gigantice
Postat la: 09.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Potrivit observatorilor, Emmanuel Macron a avut două obiective de îndeplinit în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin: să sondeze posibilitatea de a discuta cu Moscova subiecte de pe lista de revendicări rusești și să afle unde poate Occidentul să se întâlnească cu Moscova la jumătatea drumului, confirmând-o cu fapte.
Francezii au observat masa uriașă dintre președinții rus și francez. Acesta a fost subiectul multor glume pe Facebook la adresa președintelui francez care părea atât de mic și atât de departe de liderul de la Kremlin. Cât de reușită a fost întâlnirea de la Moscova, care a durat mai mult de cinci ore? Președintele rus Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit la Moscova la 7 februarie 2022 și au susținut o conferință de presă comună după mai mult de cinci ore de discuții. Subiectul principal a fost situația din jurul Ucrainei și solicitările Rusiei de garanții de securitate.
În ajunul discuțiilor cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron a primit un telefon de la președintele american Joe Biden, conversația a durat 40 de minute. Înainte de zbor, președintele francez a declarat că, în opinia sa, dialogul este singura modalitate de a asigura securitatea în Europa. El a subliniat necesitatea de a găsi un răspuns comun de securitate pentru Rusia și Europa pentru a evita războiul. Pe 8 februarie 2022, președintele francez se află la Kiev.
Vladimir Putin a început conferința de presă comună prin a enumera toate dezacordurile pe care Moscova le are cu Occidentul, atât în ceea ce privește principalele cereri de garanții de securitate, cât și în ceea ce privește soluționarea problemei din sud-estul Ucrainei. Într-adevăr, a revenit la acest lucru de mai multe ori. În cuvintele sale, nu a existat niciun sentiment că pozițiile părților s-au apropiat. Dimpotrivă, a existat sentimentul că, timp de mai bine de cinci ore, a avut loc un schimb de opinii greu de conciliat. Similitudinea de poziții a fost menționată doar în ceea ce privește soluționarea problemei programului nuclear iranian, precum și în ceea ce privește continuarea cooperării în domeniile economic, cultural și umanitar.
În același timp, Vladimir Putin a menționat pe scurt "unele propuneri" ale lui Emmanuel Macron ca fiind demne de interes și de negocieri ulterioare, dar totul va depinde de rezultatele viitoarei sale deplasări la Kiev. Imediat după aceea, președinții se vor suna reciproc. Emmanuel Macron, la rândul său, a precizat că speră să obțină un oarecare succes și că totul poate fi decis în următoarele zile. Și chiar a spus că "există puncte de contact" cu Rusia, pe care a numit-o cândva "prietenul nostru".
În ajunul vizitei președintelui francez, Kremlinul și-a răcit în mod sincer așteptările optimiste față de acesta. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, situația din Ucraina este "prea complicată pentru a ne aștepta la schimbări decisive într-o singură reuniune". Acest lucru in absentia, ca să spunem așa, l-a contrazis pe oaspetele care, chiar înainte de zborul spre Moscova, era plin de optimism. Într-un interviu publicat în ajunul vizitei sale, Emmanuel Macron a declarat că nu crede că obiectivul Rusiei este de a prelua controlul asupra Ucrainei, ci mai degrabă de a "clarifica regulile de coexistență" cu NATO și UE.
Unul dintre obiectivele vizitei sale la Moscova a fost relansarea negocierilor în formatul Normandia privind Ucraina. Emmanuel Macron a scris pe Twitter înainte de întâlnirea cu președintele rus: "Să începem să construim un răspuns util pentru Rusia, util pentru întreaga Europă, un răspuns care să ne permită să evităm războiul, să construim elementele de încredere, stabilitate, vizibilitate. Împreună".
Pentru locatarul UE, inițiativele de politică externă de mare anvergură, inclusiv față de Rusia, sunt tradiționale, iar acum fac parte și din tactica sa în vederea alegerilor prezidențiale din aprilie 2022, unde are șanse foarte mari de a fi reales. Iar până atunci, nu are nevoie de niciun război în Ucraina. Dar, la urma urmei, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este de asemenea activ în inițiativele de mediere. El continuă să le ceară lui Vladimir Putin și lui Volodymyr Zelensky să îl viziteze la Ankara pentru reconciliere. Vladimir Putin, desigur, l-ar prefera pe Emmanuel Macron în această situație. Și nu doar pentru că Franța deține în prezent președinția UE, ci și pentru că îl consideră un bun interlocutor, așa cum l-a numit el însuși cândva.
Din acel moment, el nu a ezitat să sprijine eforturile colegului său francez de a se afirma ca negociator-șef al Europei cu Moscova, un rol jucat anterior de Angela Merkel. Încă nu există altele. Șeful Kremlinului nu s-a întâlnit încă personal cu succesorul Angelei Merkel, Olaf Scholz, dar o va face peste o săptămână. Cancelarul german, chiar înainte de călătoria sa la Moscova în cadrul "diplomației navetei" lui Emmanuel Macron, a avut discuții cu Joe Biden la Washington. Statele Unite doresc în mod clar să dirijeze ele însele "orchestra europeană", astfel încât "partidul rusesc" să cânte la unison cu America, și nu în funcție de propria lor lectură a acestei "partituri politice".
La sfârșitul anului trecut, președintele francez a lansat cu nonșalanță ideea unui sistem de securitate european mai independent de Statele Unite, dar până acum nu a dezvoltat-o prea mult. Unul dintre elementele sale fundamentale ar trebui să fie menținerea Rusiei în cadrul sistemului european, spre deosebire de apropierea tot mai mare dintre Moscova și Beijing. Cu toate acestea, toate acestea sunt idei "mari și frumoase", dar pentru moment este necesar să se rezolve cumva criza ucraineană, precum și să se dezvolte un răspuns occidental acceptabil la cererile Moscovei de garanții de securitate. Fără aceasta, toată frumusețea ideilor mărețe se va estompa rapid.
De asemenea, independența cunoscută anterior a Parisului față de Washington nu trebuie exagerată. Emmanuel Macron, în acest sens, nu este de Gaulle. El nu va pune nici măcar o secundă la îndoială unitatea NATO. În special, el nu va sprijini cererile rusești de garanții de securitate pe care NATO și SUA le resping. În acest caz, Moscova nu ar trebui să se bazeze pe o scindare în rânduri.
Vizita lui Emmanuel Macron la Moscova a avut două obiective principale. Prima a fost testarea posibilității de a negocia cu Moscova pe probleme de dezarmare de pe lista rusească din 17 decembrie 2021 de cereri și probleme pe care liderii ruși le descriu ca fiind "secundare" și "denunțare" a problemelor principale, în principal neextinderea NATO spre est și retragerea infrastructurii sale de la granițele rusești. Al doilea a fost să înțelegem unde, până la urmă, aliații occidentali pot să se întâlnească cu președintele rus la jumătatea drumului, confirmându-l cu unele acțiuni concrete.
În cele din urmă, liderul francez ar dori să dea un nou suflu format Normandiei, aproape mort. Dar, pentru aceasta, este încă necesar să convingem Kievul, într-un fel sau altul, să respecte acordurile de la Minsk. Iar acest lucru nu va fi mai ușor de realizat pentru Emmanuel Macron decât să-l facă pe Vladimir Putin să accepte intrarea Ucrainei în NATO. Cu toate acestea, dacă cineva apreciază procesul de "diplomație de navetă", atunci de ce nu ar trebui să se întâlnească la jumătatea drumului în acest domeniu. Orice negociere este mai bună decât războiul.
În paralel cu întâlnirea de la Moscova, Joe Biden și Olaf Scholz s-au întâlnit la Washington. În cadrul unei conferințe de presă comune, președintele american a numit Berlinul unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi și a declarat că, în cazul unei "invazii" rusești în Ucraina, America va "închide" gazoductul Nord Stream 2, fiind totodată pregătită să acopere o parte semnificativă a nevoilor de gaze naturale ale țărilor europene în cazul în care livrările sale din Rusia vor fi suspendate. Olaf Scholz a făcut tot posibilul să nu vorbească despre Nord Stream 2 și a arătat ca un vasal în fața stăpânului său. Germania se află sub administrația SUA din 1945.
La 7 februarie 2022, trebuia să aibă loc la Kiev o întâlnire între președintele Volodymyr Zelensky și ministrul german de externe Annalena Baerbock, dar, potrivit prezentatorului CNN și corespondentului principal la Washington, Jake Tapper, Kievul a anulat întâlnirea deoarece ministrul german a refuzat să se opună Nord Stream 2. Ministrul german nu a promis că Germania va renunța la gazoduct în cazul unei "invazii" rusești în Ucraina, ci mai degrabă a vorbit despre relansarea formatului Normandia. Iar cancelarul Olaf Scholz a declarat că nu știa nimic despre refuzul lui Volodymyr Zelensky de a se întâlni cu Annalena Baerbock.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
-
Cu Cristoiu ce-ați avut?
Scriu la cald, dupa ce am aflat de inchiderea contului de tik-tok al marelui gazetar Ion Cristoiu. L-am cunoscut in urma ...
-
Donald Trump suspendă suprataxele vamale "reciproce" pentru 90 de zile. Cu excepția Chinei!
Presedintele american Donald Trump anunta miercuri ca suspenda - pe o perioada de 90 de zile - suprataxele vamale "recip ...
-
Riposta Chinei pentru administrația Trump: opreşte importurile de gaze naturale lichefiate din SUA
China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai indelungat interval din ultimii ci ...
-
Elon Musk îl face "imbecil" pe consilierul pe Comerţ al lui Trump - Peter Navarro, arhitectul politicii taxelor vamale
Patronul Tesla Elon Musk il catalogheaza marti in doua mesaje postate pe reteaua sa de socializare X pe consilierul insa ...
-
Comisia Europeană colaborează cu China pentru a contracara tarifele impuse de Donald Trump. Urmează un summit între cele două părți
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului chinez Li Qiang sa colaboreze pentru o &bdqu ...
-
Scandal cât Casa Albă: Elon Musk i-a cerut președintelui SUA să anuleze taxele vamale. Ce răspuns a primit miliardarul
Miliardarul Elon Musk i-a cerut direct președintelui american Donald Trump sa renunțe la noile tarife vamale, au dezvalu ...
-
Cum arde Casa în urma tărăboiului tarifar al lui Trump
Autor: Pepe Escobar Aceasta manevra de demolare economica necontrolata de facto incepe cu fantezia deformata ca lansarea ...
-
Germania își va retrage rezerva de aur de 280 miliarde de euro din seiful de la Federal Reserve. Vor urma și alte țări europene
Ca raspuns la politica economica imprevizibila a președintelui american Donald Trump, guvernul german iși va retrage 1.2 ...
-
Elon Musk avertizează: Vom vedea crime în masă în Europa. Migrația uriașă va duce la distrugerea tărilor din UE
Europa s-ar putea confrunta cu un val de terorism, a declarat omul de afaceri american Elon Musk in timpul discursului s ...
-
China adoptă o tactică diferită: Care e adevărata reacție a Beijingului la tarifele impuse de Donald Trump
În timp ce tarile din intreaga lume se straduiesc sa negocieze concesii in urma escaladarii de catre presedintele ...
-
Bursele asiatice se prăbușesc după anunțul lui Trump. Tarifele ar putea duce lumea într-o "iarnă nucleară economică"
Piețele bursiere s-au prabușit in Asia, in timp ce tarifele președintelui Donald Trump continua sa produca unde de șoc i ...
-
Taxele impuse de Donald Trump slăbesc dolarul, contrar aşteptărilor pieţei: temerile de recesiune pun presiune pe moneda americană
Desi planurile presedintelui Donald Trump privind tarifele vamale erau asteptate sa intareasca dolarul american, realita ...
-
Escaladarea războiului comercial a şters peste 5.000 miliarde dolari din valoarea acţiunilor bursei americane
Indicele S&P 500 al Bursei de la New York a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni, reducand valoarea to ...
-
Armata israeliană face dezastru în Gaza: ce speră să obțină Benjamin Netanyahu cu noile incursiuni sângeroase
Armata israeliana a lansat, vineri, o noua ofensiva terestra in orasul Gaza, intensificandu-si operatiunile in teritoriu ...
-
Nu e prima dată când SUA impun taxe vamale uriașe. Cum funcționa societatea americană în urmă cu mai bine de 100 de ani
Sub umbrela „Liberation Day", Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie o accelerare a politicii sale economice protecți ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu