Macron și Draghi propun o nouă strategie de creștere economică a Uniunii Europene. Noul cancelar german nu prea agreează ideea
Postat la: 24.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-un articol publicat în „Financial Times", Emmanuel Macron și Mario Draghi propun o nouă strategie de creștere economică în cadrul Uniunii.
Aceasta ar trebui să permită investiții masive pentru a finanța dubla tranziție, digitală și climatică. Presupune investiții comune și reguli bugetare „mai adaptate". Pe viitor, țările ar trebui să „aibă mai mult spațiu de manevră și să poată efectua cheltuielile cheie necesare viitorului și suveranității noastre", explică cei doi premieri în Financial Times.
Mesajul lui Emmanuel Macron, susţinut de această dată de către omologul său italian, se adresează statelor membre UE cele mai ataşate de regulile în vigoare, din nordul Europei, care şi-au exprimat reticenţa în acest sens înainte de adoptarea unui buget excepţional al relansării economice postcovid. Germania noului cancelar Olaf Scholz este, de asemenea, foarte rezervată în acest subiect.
"Trebuie să ne reducem nivelul îndatorării, nu există vreo îndoială cu prvire la acest lucru, însă nu putem spera să atingem acest obiectiv prin creşterea impozitelor sau prin tăieri de nesusţinut ale unor cheltuieli sociale şi nici să ucidem creşterea aflată în stadiul embrionar printr-o reechilibrare a finanţelor publice, printr-o ajustare bugetară care nu ar fi viabilă", pledează cei doi.
"Este necesar să dispunem de o marjă mai mare de manevră şi să putem realiza cheltuieli-cheie necesare viitorului nostru şi suveranităţii noastre. Regulile bugetare trebuie să favorizeze datoria creată în vederea finanţării acestor investiţii, care contribuie în mod de netăgăduit la bunăstarea generaţiilor viitoare şi la creşterea (economică) pe termen lung, dat fiind că aceste cheltuieli publice participă de fapt la viabilitatea datoriei pe termen lung", susţin ei.
Emmanuel Macron a anunat deja, la 9 decembrie, că vrea să reformeze criteriile de la Maastricht, una dintre priorităţile preşedinţiei franceze a UE, apreciind că problema "pentru sau contra 3%" deficit este "depăşită".
Potrivit Palatului Élysée, Emmanuel Macron contează pe summitul informal al şefilor de stat şi de guverne din UE să facă o "estimare a nevoilor de investiţii şi a regulilor care este necesar să fie schimbate în consecinţă, inclusiv reguli cu privire la concurenţă şi reguli comerciale, dar şi reguli bugetare europene", "care este necesar să fie adaptate mizei epocii".
Aceste lucrări, doreşte preşedinţia franceză, este necesar să implice toate guvernele din UE, dar şi parteneri sociali şi societatea civilă, în următoarele săptămâni. De ce a semnat Emmanuel Macron platforma cu Mario Draghi și nu cu noul cancelar german Olaf Scholz?
Palatul Elysee a ocolit răspunsul la această întrebare, subliniind că Scholz, care abia și-a preluat funcția, a fost „informat" de conținutul articolului. Se pare însă că nu a dorit să îl (co) semneze: „Asistăm la apariția unor puncte de convergență pe această strategie și trebuie să trecem dincolo de opozițiile clasice dintre Nord și Sud. Vom conduce o dezbatere pragmatică bazată pe nevoile statelor. Această dezbatere urmează să continue în următoarele săptămâni", a dat asigurări președintele francez.
"Premierul italian Mario Draghi și președintele francez Emmanuel Macron fac presiune pentru a-și elibera economiile de limitările bugetare existente înainte de pandemie" observă publicația elenă Kathimerini, care avertizează că "cei doi vor avea de înfruntat atât opoziția omologilor nordici, care se mândresc cu faptul că par mai responsabili din punct de vedere bugetar, cât și inacțiunea instituțională care există în interiorul Uniunii".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu