ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Macron și Draghi propun o nouă strategie de creștere economică a Uniunii Europene. Noul cancelar german nu prea agreează ideea

Postat la: 24.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Într-un articol publicat în „Financial Times", Emmanuel Macron și Mario Draghi propun o nouă strategie de creștere economică în cadrul Uniunii.

Aceasta ar trebui să permită investiții masive pentru a finanța dubla tranziție, digitală și climatică. Presupune investiții comune și reguli bugetare „mai adaptate". Pe viitor, țările ar trebui să „aibă mai mult spațiu de manevră și să poată efectua cheltuielile cheie necesare viitorului și suveranității noastre", explică cei doi premieri în Financial Times.

Mesajul lui Emmanuel Macron, susţinut de această dată de către omologul său italian, se adresează statelor membre UE cele mai ataşate de regulile în vigoare, din nordul Europei, care şi-au exprimat reticenţa în acest sens înainte de adoptarea unui buget excepţional al relansării economice postcovid. Germania noului cancelar Olaf Scholz este, de asemenea, foarte rezervată în acest subiect.

"Trebuie să ne reducem nivelul îndatorării, nu există vreo îndoială cu prvire la acest lucru, însă nu putem spera să atingem acest obiectiv prin creşterea impozitelor sau prin tăieri de nesusţinut ale unor cheltuieli sociale şi nici să ucidem creşterea aflată în stadiul embrionar printr-o reechilibrare a finanţelor publice, printr-o ajustare bugetară care nu ar fi viabilă", pledează cei doi.

"Este necesar să dispunem de o marjă mai mare de manevră şi să putem realiza cheltuieli-cheie necesare viitorului nostru şi suveranităţii noastre. Regulile bugetare trebuie să favorizeze datoria creată în vederea finanţării acestor investiţii, care contribuie în mod de netăgăduit la bunăstarea generaţiilor viitoare şi la creşterea (economică) pe termen lung, dat fiind că aceste cheltuieli publice participă de fapt la viabilitatea datoriei pe termen lung", susţin ei.

Emmanuel Macron a anunat deja, la 9 decembrie, că vrea să reformeze criteriile de la Maastricht, una dintre priorităţile preşedinţiei franceze a UE, apreciind că problema "pentru sau contra 3%" deficit este "depăşită".

Potrivit Palatului Élysée, Emmanuel Macron contează pe summitul informal al şefilor de stat şi de guverne din UE să facă o "estimare a nevoilor de investiţii şi a regulilor care este necesar să fie schimbate în consecinţă, inclusiv reguli cu privire la concurenţă şi reguli comerciale, dar şi reguli bugetare europene", "care este necesar să fie adaptate mizei epocii".

Aceste lucrări, doreşte preşedinţia franceză, este necesar să implice toate guvernele din UE, dar şi parteneri sociali şi societatea civilă, în următoarele săptămâni. De ce a semnat Emmanuel Macron platforma cu Mario Draghi și nu cu noul cancelar german Olaf Scholz?

Palatul Elysee a ocolit răspunsul la această întrebare, subliniind că Scholz, care abia și-a preluat funcția, a fost „informat" de conținutul articolului. Se pare însă că nu a dorit să îl (co) semneze: „Asistăm la apariția unor puncte de convergență pe această strategie și trebuie să trecem dincolo de opozițiile clasice dintre Nord și Sud. Vom conduce o dezbatere pragmatică bazată pe nevoile statelor. Această dezbatere urmează să continue în următoarele săptămâni", a dat asigurări președintele francez.

"Premierul italian Mario Draghi și președintele francez Emmanuel Macron fac presiune pentru a-și elibera economiile de limitările bugetare existente înainte de pandemie" observă publicația elenă Kathimerini, care avertizează că "cei doi vor avea de înfruntat atât opoziția omologilor nordici, care se mândresc cu faptul că par mai responsabili din punct de vedere bugetar, cât și inacțiunea instituțională care există în interiorul Uniunii".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE