Macron și Draghi propun o nouă strategie de creștere economică a Uniunii Europene. Noul cancelar german nu prea agreează ideea
Postat la: 24.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-un articol publicat în „Financial Times", Emmanuel Macron și Mario Draghi propun o nouă strategie de creștere economică în cadrul Uniunii.
Aceasta ar trebui să permită investiții masive pentru a finanța dubla tranziție, digitală și climatică. Presupune investiții comune și reguli bugetare „mai adaptate". Pe viitor, țările ar trebui să „aibă mai mult spațiu de manevră și să poată efectua cheltuielile cheie necesare viitorului și suveranității noastre", explică cei doi premieri în Financial Times.
Mesajul lui Emmanuel Macron, susţinut de această dată de către omologul său italian, se adresează statelor membre UE cele mai ataşate de regulile în vigoare, din nordul Europei, care şi-au exprimat reticenţa în acest sens înainte de adoptarea unui buget excepţional al relansării economice postcovid. Germania noului cancelar Olaf Scholz este, de asemenea, foarte rezervată în acest subiect.
"Trebuie să ne reducem nivelul îndatorării, nu există vreo îndoială cu prvire la acest lucru, însă nu putem spera să atingem acest obiectiv prin creşterea impozitelor sau prin tăieri de nesusţinut ale unor cheltuieli sociale şi nici să ucidem creşterea aflată în stadiul embrionar printr-o reechilibrare a finanţelor publice, printr-o ajustare bugetară care nu ar fi viabilă", pledează cei doi.
"Este necesar să dispunem de o marjă mai mare de manevră şi să putem realiza cheltuieli-cheie necesare viitorului nostru şi suveranităţii noastre. Regulile bugetare trebuie să favorizeze datoria creată în vederea finanţării acestor investiţii, care contribuie în mod de netăgăduit la bunăstarea generaţiilor viitoare şi la creşterea (economică) pe termen lung, dat fiind că aceste cheltuieli publice participă de fapt la viabilitatea datoriei pe termen lung", susţin ei.
Emmanuel Macron a anunat deja, la 9 decembrie, că vrea să reformeze criteriile de la Maastricht, una dintre priorităţile preşedinţiei franceze a UE, apreciind că problema "pentru sau contra 3%" deficit este "depăşită".
Potrivit Palatului Élysée, Emmanuel Macron contează pe summitul informal al şefilor de stat şi de guverne din UE să facă o "estimare a nevoilor de investiţii şi a regulilor care este necesar să fie schimbate în consecinţă, inclusiv reguli cu privire la concurenţă şi reguli comerciale, dar şi reguli bugetare europene", "care este necesar să fie adaptate mizei epocii".
Aceste lucrări, doreşte preşedinţia franceză, este necesar să implice toate guvernele din UE, dar şi parteneri sociali şi societatea civilă, în următoarele săptămâni. De ce a semnat Emmanuel Macron platforma cu Mario Draghi și nu cu noul cancelar german Olaf Scholz?
Palatul Elysee a ocolit răspunsul la această întrebare, subliniind că Scholz, care abia și-a preluat funcția, a fost „informat" de conținutul articolului. Se pare însă că nu a dorit să îl (co) semneze: „Asistăm la apariția unor puncte de convergență pe această strategie și trebuie să trecem dincolo de opozițiile clasice dintre Nord și Sud. Vom conduce o dezbatere pragmatică bazată pe nevoile statelor. Această dezbatere urmează să continue în următoarele săptămâni", a dat asigurări președintele francez.
"Premierul italian Mario Draghi și președintele francez Emmanuel Macron fac presiune pentru a-și elibera economiile de limitările bugetare existente înainte de pandemie" observă publicația elenă Kathimerini, care avertizează că "cei doi vor avea de înfruntat atât opoziția omologilor nordici, care se mândresc cu faptul că par mai responsabili din punct de vedere bugetar, cât și inacțiunea instituțională care există în interiorul Uniunii".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
-
Diriginții care aleargă după profesori prin școlile din România. Fiecare profesor de la clasă trebuie să confirme nota la purtare propusă pentru fiecare studiu
Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuiau să aibă o notă la purtare stabilită. Acesta este primul an școlar când intră în vigoare procedură stabilită de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5726/2024, prin care s-a decis acordarea unei note la purtare pentru fiecare modul. Problema este că normele de aplicare pentru acest ordin au fost transmise școlilor cu 3 zile înainte de încheierea primului modul de învățare din acest an școlar.
-
Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
Administrația Militară Regională Cernăuți a răspuns recent solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, dezvăluind o situație alarmantă pentru comunitatea românească din fostul raion Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
-
Misterioasa descoperire. Rămășițele incredibile ale unei civilizații dispărute sunt considerate un miracol după 8000 de ani
La peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, la Hartashen, un sat din colțul de nord al Armeniei, se află una dintre cele mai misterioase și totodată cel mai puțin cunoscute minuni ale umanității.
-
Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
În ianuarie 2024, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului României să demareze o investigație cu privire la posibilele legături ale politicianului George Simion - acum cu ambiții de prezidențiabil - cu mișcările extremiste și cu influența putinistă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
- 9.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 10.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu