Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












"Luptăm într-un război împotriva Rusiei" - Zaharova șterge pe jos cu șefa diplomației germane: "Ei înțeleg despre ce vorbesc?!"

Postat la: 27.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Germania şi Franţa susţin că nici ele şi nici partenerii lor nu sunt într-un război împotriva Rusiei, respingând acuzaţii ale Moscovei după decizia Occidentului de a trimite tancuri grele Kievului pentru ca acesta să se apere în faţa invaziei ruse.

Kremlinul a denunţat "angajamentul direct" al Occidentului în conflict prin promisiunea de a livra Ucrainei tancuri germane şi americane, scrie Agerpres.

În plus, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a cerut vineri explicaţii din partea ambasadorului Germaniei de la Moscova în legătură cu ceea ce consideră a fi declaraţii "contradictorii" ale Berlinului, potrivit DPA.

Potrivit lui Zaharova, pe de o parte, Germania a spus că nu este parte a conflictului din Ucraina, dar, pe de altă parte, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat că ţările din Europa sunt în război cu Rusia.

"Ei înşişi înţeleg despre ce vorbesc?", a scris Zaharova pe Telegram.

Baerbock a cerut coeziune printre aliaţii occidentali, într-o declaraţie făcută marţi la Consiliului Europei de la Strasbourg. "Luptăm într-un război împotriva Rusiei, nu între noi", a declarat şefa diplomaţiei germane, potrivit DPA şi AFP.

Media oficiale din Rusia au profitat imediat şi au folosit declaraţia ca frază-cheie în războiul de propagandă drept dovadă că Germania şi celelalte ţări din UE sunt părţi directe în conflictul din Ucraina şi luptă împotriva Rusiei.

Guvernul german susţine în mod obişnuit că nu este parte a războiului din Ucraina. Miercuri seară, cancelarul german Olaf Scholz a răspuns unei întrebări a postului public de televiziune ZDF dacă Germania şi aliaţii ei nu cumva participă la război prin livrările de tancuri către Ucraina care tocmai au fost decise.

"Nu, cu siguranţă nu. Nu trebuie să existe un război între Rusia şi NATO", a spus el.

Ministerul de Externe de la Berlin a clarificat de asemenea afirmaţiile făcute de Baerbock, subliniind că Germania "nu este parte a conflictului".

Germania este tot mai criticată în Rusia pentru că foloseşte arme grele împotriva soldaţilor ruşi pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, după ce a fost de acord să livreze tancuri de luptă Leopard 2 către Ucraina, scrie Reuters. La rândul său, Ministerul de Externe francez a transmis joi că nici Franţa şi niciunul dintre partenerii săi nu sunt în război împotriva Rusiei, potrivit AFP.

"Răspundem foarte clar că nu suntem în război cu Rusia şi niciunul dintre partenerii noştri nu este", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze, Anne-Claire Legendre, într-o conferinţă de presă.

"Livrările de echipamente militare ca parte a exercitării legitimei sale apărări (...) nu constituie o co-beligeranţă. Respingem aceste afirmaţii ale Kremlinului", a spus ea.

De altfel, mai multe cancelarii occidentale au insistat asupra caracterului defensiv, potrivit lor, al acestor tancuri, pentru a dezamorsa furia Moscovei.

Aceste livrări şi ajutorul militar se înscriu în cadrul "angajamentului ţărilor din întreaga lume, conduse de SUA, de a ajuta Ucraina să-şi apere suveranitatea şi integritatea teritorială (...). Nu este vorba de o ofensivă împotriva Rusiei", a declarat preşedintele american Joe Biden.

Germania şi-a dat acordul acordul pentru trimiterea de tancuri grele Leopard 2 în Ucraina, decizia fiind aşteptată în special de Norvegia şi Polonia, care au anunţat imediat apoi că trimit astfel de blindate Kievului.

SUA au anunţat la rândul lor că vor furniza Ucrainei 31 de tancuri Abrams.

Maria Zaharova, a calificat drept o minciună afirmațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit cărora Alianța Nord-Atlantică nu este parte a conflictului din Ucraina, notează Rador.

"Aceasta este curată ipocrizie, ipocrizie criminală, nu doar o deviere de la o întrebare incomodă sau de la o temă incomodă, nu, aceasta este ipocrizie criminală, este o minciună, este o adevărată minciună. Auzim aceste declarații chiar de la începutul situației actuale din Ucraina, însă acțiunile reale ale occidentalilor demonstrează contrariul", a afirmat Zaharova la un breafing ținut astăzi, rugată să comenteze respectiva declarație.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE