Lucrurile se complică rău în SUA: Biden și republicanii nu au ajuns la niciun acord după îndelungi negocieri privind plafonul de îndatorare
Postat la: 23.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Preşedintele Joe Biden şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, nu au reuşit să ajungă luni la un acord privind modul de creştere a plafonului de îndatorare a guvernului american, de 31.400 de miliarde de dolari, cu doar 10 zile înainte de o posibilă incapacitate de plată care ar putea scufunda economia SUA, dar au promis că vor continua să discute.
Preşedintele democrat şi cel mai important republican din Congres s-au luptat să ajungă la un acord, în timp ce McCarthy face presiuni asupra Casei Albe pentru a accepta reduceri de cheltuieli în bugetul federal pe care Biden le consideră "extreme", iar preşedintele insistă asupra unor noi taxe pe care republicanii le-au respins.
"Am reiterat încă o dată că intrarea în incapacitate de plată este exclusă şi că singura modalitate de a merge mai departe este cu bună credinţă spre un acord bipartizan", a declarat Biden într-o declaraţie după întâlnire, pe care a calificat-o drept "productivă". McCarthy a declarat reporterilor, după mai bine de o oră de discuţii cu Biden, că negociatorii "se vor reuni, vor lucra toată noaptea" pentru a încerca să găsească un teren comun. "Am simţit că am avut o discuţie productivă. Nu avem încă un acord", a declarat McCarthy.
"Cred că încă putem ajunge acolo. El a spus că se aştepta să vorbească cu Biden în fiecare zi. Dar nu a fost dispus să ia în considerare planul lui Biden de a reduce deficitul prin creşterea impozitelor pentru cei bogaţi şi prin eliminarea lacunelor fiscale pentru industriile petrolieră şi farmaceutică. McCarthy s-a concentrat pe reducerea cheltuielilor în bugetul federal din 2024. Democraţii şi republicanii au la dispoziţie doar 10 zile pentru a ajunge la un acord - până la 1 iunie - pentru a creşte limita de autoîmprumut a guvernului sau pentru a declanşa o incapacitate de plată a datoriei fără precedent, care, avertizează economiştii, ar putea provoca o recesiune.
Biden a declarat, înainte de începerea reuniunii, că este "optimist" că ar putea face unele progrese. Ambele părţi au nevoie de un acord bipartizan pentru a-l "vinde" electoratului lor, a spus el, adăugând că este posibil să existe încă unele dezacorduri. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a oferit luni un memento sobru cu privire la cât de puţin timp a mai rămas, spunând că cea mai apropiată dată estimată pentru intrarea în incapacitate de plată rămâne 1 iunie şi că este "foarte probabil" ca Trezoreria să nu mai fie capabilă să plătească toate obligaţiile guvernamentale până la începutul lunii iunie, dacă nu se ridică plafonul datoriei. Reprezentantul republican Patrick McHenry, care a participat la întâlnirea de la Casa Albă, a exclus orice acord bugetar parţial pentru ridicarea plafonului datoriei. "Nimeni nu va fi de acord cu nimic până când nu vom avea un acord finalizat", a spus el.
El a spus că tonul de la întâlnirea cu Biden a fost cel mai pozitiv de până acum. Orice acord de majorare a plafonului trebuie să treacă de ambele camere ale Congresului şi, prin urmare, depinde de sprijinul bipartizan. Republicanii lui McCarthy controlează Camera 222-213, în timp ce democraţii lui Biden deţin Senatul 51-49. Un eşec în ridicarea plafonului de îndatorare ar declanşa o incapacitate de plată care ar zgudui pieţele financiare şi ar duce la creşterea ratelor dobânzilor la orice, de la plata maşinilor la cărţile de credit. Pieţele americane au crescut luni, investitorii aşteptând actualizări privind negocierile.
Va fi nevoie de mai multe zile pentru a trece legislaţia prin Congres dacă şi când Biden şi McCarthy vor ajunge la un acord. McCarthy a declarat că trebuie să se ajungă la un acord în această săptămână pentru ca acesta să treacă de Congres şi să fie promulgat de Biden la timp pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.
Luni, un oficial de la Casa Albă a declarat că negociatorii republicani au propus săptămâna trecută reduceri suplimentare ale programelor care oferă ajutor alimentar americanilor cu venituri mici şi a subliniat că niciun acord nu ar putea trece de Congres fără sprijinul ambelor partide.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu