ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Le Monde: Cum a fost evitată escaladarea după explozia a două rachete în Polonia!

Postat la: 17.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Explozia unei rachete la șapte kilometri de granița ucraineană a invocat spectrul unei escaladări regionale a conflictului ruso-ucrainean. Liderii occidentali s-au abținut până acum să acuze Moscova pentru bombardamentele masive de ieri din Ucraina.

Marți, 15 noiembrie, la ora 15.40, satul Przewodow, cu o populație de 500 de locuitori, situat la șase kilometri de granița cu Ucraina, în districtul Hrubieszow din Polonia. Un tractor de la o fermă a fost lovit de un proiectil, lăsând un crater de aproximativ cinci metri în diametru și doi metri adâncime. Doi bărbați, în vârstă de 50 și 60 de ani, au fost uciși, în timp ce martorii au declarat că au auzit "două explozii". Zona incidentului a fost izolată rapid de poliție și de armata poloneză. Anchetatorii au fost trimiși la fața locului, relatează Le Monde preluat de Rador.

Incidentul are loc în contextul în care Rusia a lansat una dintre cele mai mari lovituri asupra Ucrainei de la începutul războiului. Nouăzeci de rachete au fost trase asupra a 17 regiuni ucrainene, inclusiv Lviv, care se învecinează cu Polonia. O persoană a murit și șase au fost rănite în bombardamente, potrivit autorităților ucrainene, iar 30 de infrastructuri, dintre care unele critice, au fost distruse, potrivit ministrului de interne Denis Monastirski. Sistemul ucrainean de apărare antiaeriană a fost aproape depășit, dar a reușit să doboare 70 de rachete, potrivit directorului adjunct al cabinetului prezidențial, Kirilo Timoshenko.

Marți, în jurul orei 18.00, pe rețelele de socializare au început să circule imagini cu craterul și tractorul distrus pe teritoriul polonez, iar presa a menționat posibilitatea unei rachete rusești. Două ipoteze sunt imediat luate în considerare: cea a unei erori de tragere rusești - unele rachete rusești sunt notorii prin imprecizia lor - sau a unui atac al apărării antiaeriene ucrainene pentru a o doborî pe prima.

La Kiev, ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a dezmințit imediat versiunea potrivit căreia racheta ar putea fi ucraineană și a denunțat "o manipulare rusească". În același timp, o declarație a Ministerului rus al Apărării a criticat "declarațiile presei și ale oficialilor polonezi cu privire la presupusele tiruri de rachete 'rusești' în apropierea satului Przewodów", descrise ca fiind "o provocare deliberată, menită să agraveze situația". "Nu au existat lovituri ale armelor rusești împotriva unor obiective din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze", se arată în comunicat.

Moscova are un istoric de negare constantă a responsabilității atunci când rachetele rusești provoacă victime civile. Rusia a negat, de exemplu, acuzațiile Republicii Moldova potrivit cărora rachete rusești au încălcat în mod repetat spațiul său aerian începând cu 24 februarie, când a început războiul, înainte de a se prăbuși în Ucraina. În ultimul incident de acest fel, la 31 octombrie, o rachetă rusă doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană s-a prăbușit într-un sat din nordul Moldovei, provocând pagube, dar fără victime.

La ora 19.00, la Varșovia, reacționând la o situație gravă și fără precedent pentru o țară NATO, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, a anunțat o reuniune de urgență a Biroului Național de Securitate "din cauza situației de criză". Această reuniune a fost deosebit de lungă - aproape trei ore - și a fost urmată de un consiliu extraordinar al guvernului. La miezul nopții, Ministerul polonez de Externe a emis o declarație în care se referea la o lovitură cu o "rachetă de fabricație rusească" și a anunțat că a fost convocat ambasadorul rus din Polonia.

La miezul nopții, la finalul consiliului extraordinar al miniștrilor, șeful guvernului Mateusz Morawiecki a declarat că autoritățile au decis să crească nivelul de pregătire de luptă al unor unități ale forțelor armate. "Am lucrat pentru a elucida toate cauzele posibile, cu experții internaționali pe care i-am invitat să lucreze cu echipele noastre, care se află la fața locului de câteva ore", a declarat el, făcând apel la "toți compatrioții (săi) să rămână calmi în urma acestei tragedii". Să fim atenți și să nu ne lăsăm manipulați. În urma acestui fapt, premierul a declarat că se așteaptă la "atacuri propagandistice din partea Rusiei. Să fim conștienți că haosul, manipularea și dezinformarea sunt arme pe care le folosește Moscova".

Prudent, președintele polonez Andrzej Duda a recunoscut în jurul orei 01:00 că nu există "dovezi fără echivoc" privind originea lansării rachetei, care a fost "foarte probabil de fabricație rusească", și că "analizele continuă". Șeful statului a declarat că a fost vorba de un incident "izolat" și a precizat că este "foarte probabil" ca Polonia să solicite aplicarea articolului 4 din Tratatul NATO la reuniunea Consiliului Alianței din ziua următoare. Acest articol stipulează că pot avea loc consultări atunci când un membru consideră că "integritatea sa teritorială, independența politică sau securitatea" sunt amenințate.

Riscul unei escaladări regionale a fost ridicat, presupunând că o rachetă rusă ar fi lovit pentru prima dată o țară NATO care sprijină puternic Ucraina și care are de mult timp relații furtunoase cu Moscova. Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a scris pe Twitter: "Letonia condamnă această crimă". În încercarea de a se mobiliza împotriva Moscovei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că "lovitura" din Polonia a fost un "mesaj" al Rusiei către G20, care se desfășura la Bali, în Indonezia.

Reuniți pentru a discuta despre invazia rusă în Ucraina, liderii G20 au fost luați prin surprindere de incidentul din Polonia. Joe Biden a fost trezit în timpul nopții de către anturajul său pentru a fi ținut la curent cu situația. Președintele american și omologii săi din NATO și G7 din Indonezia au fost conduși de urgență la hotel înainte ca reprezentanții celor mai mari 20 de economii ale lumii să-și reia activitatea.

În timp ce părăsea salonul care găzduia reuniunea, Joe Biden a declarat că este "puțin probabil" ca proiectilele să fi venit din Rusia. Puțin mai târziu, a fost emisă o declarație comună de susținere a Poloniei, dar care reflecta, de asemenea, o dorință de amânare, deoarece originea tirului nu era clară în acest stadiu. "Ne oferim întregul sprijin și asistența pentru ancheta în curs de desfășurare în Polonia", au declarat liderii G20, adăugând că au "convenit să rămână în contact strâns pentru a determina pașii următori corespunzători pe măsură ce ancheta avansează". În același timp, participanții au denunțat loviturile care au avut loc în ultimele ore în Ucraina împotriva infrastructurii civile de producție a energiei. Toți au fost de acord cu privire la necesitatea de a efectua o anchetă cât mai curând posibil.

Prin urmare, se impune prudență. "Noi spunem că trebuie să analizăm faptele foarte precis. Acesta este un caz în care nu ne putem înșela", a declarat anturajul președintelui francez, Emmanuel Macron. "În acest context confuz, primul lucru este să mergem să vedem exact ce s-a întâmplat. Știm că o rachetă a căzut în Polonia, dar nu vom specula asupra originii rachetei", a declarat aceeași sursă, fără a exclude posibilitatea ca aceasta să fi venit din Ucraina.

La Paris se reamintește că abordarea aliaților Ucrainei de la izbucnirea invaziei rusești este dublă: de a sprijini Kievul, prin toate mijloacele, atât timp cât este necesar, fără a intra în război cu Rusia. „Nu trebuie să existe o escaladare. Nu este vorba de a intra în război cu Rusia. Există o mulțime de alte modalități de a organiza solidaritatea cu Ucraina. Iar în acest caz, este de datoria Poloniei să spună care ar fi solicitările sale".

În timp ce miercuri este programată la Bruxelles o reuniune NATO la nivel de ambasadori ai statelor membre, Joe Biden a informat în cele din urmă G7 și Alianța că explozia din Polonia a fost cauzată de lansarea unei rachete de apărare ucrainene.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE