Kim Jong Un găsește "răspuns" la războiul Rusia - Ucraina: Coreea de Nord își va întări arsenalul de arme nucleare!
Postat la: 02.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Agresiunea rusă din Ucraina, care a renunţat acum 30 de ani la uriaşul său arsenalul nuclear în schimbul unor garanţii de securitate din partea puterilor mondiale, este de aşteptat să consolideze determinarea Coreei de Nord de a nu renunţa la propriile arme nucleare, comentează miercuri Kyodo.
Văzând cele întâmplate în fosta republică sovietică, liderul nord-coreean Kim Jong Un va conchide probabil că deţinerea de arme nucleare este cel mai sigur mod de a menţine pe poziţii dinastia familiei sale, care a început odată cu crearea ţării, în 1948, cu sprijinul URSS, afirmă experţi în politica externă. Mai mult, având în vedere că actuala criză din Ucraina pare să absoarbă atenţia SUA şi a aliaţilor lor, Phenianul va considera probabil că are şansa de a-şi întări capacităţile nucleare şi de rachete, adaugă aceştia.
Invazia rusă din Ucraina i-a determinat pe nord-coreeni să constate că "acordurile multinaţionale nu le garantează în mod real supravieţuirea şi pacea", a notat Young-Key Kim-Renaud, profesor emerit la Universitatea George Washington din capitala SUA. "Actualul regim nord-coreean consideră programul său nuclear şi de rachete ca fiind o chestiune existenţială şi este dispus să sacrifice mai departe condiţiile economice şi sociale", a adăugat acesta. SUA şi Coreea de Nord rămân practic în stare de război în după ce războiul din 1950-1953 din Coreea, în care forţele ONU conduse de SUA au luptat alături de Coreea de Sud împotriva Nordului susţinut de China şi URSS, s-a încheiat cu un armistiţiu neurmat de un tratat de pace, aminteşte Kyodo.
În 1994, Ucraina a semnat Memorandumul de la Budapesta şi s-a alăturat Tratatului de neproliferare nucleară, acceptând să abandoneze toate armele nucleare acumulate pe teritoriul său înainte de destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991 - la acea vreme al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume. În acelaşi timp, SUA, Marea Britanie şi Rusia, cărora li s-au alăturat ulterior China şi Franţa, s-au angajat să garanteze integritatea teritorială a Ucrainei. Toate cinci sunt state înarmate nuclear şi sunt membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, aminteşte Kyodo.
"Phenianul a subliniat că Irakul şi Libia, care nu au arme nucleare, au fost invadate şi regimurile lor au fost răsturnate de Statele Unite. Abandonarea arsenalului nuclear nu este o decizie raţională pentru Kim", a menţionat o sursă diplomatică de la Beijing. Cu atât mai mult, după atacul rus din Ucraina, "Coreea de Nord a devenit şi mai sceptică în privinţa promiterii de garanţii de securitate fără beneficii practice în schimbul denuclearizării", a notat aceasta.
Troy Stangarone, director la Institutul economic coreean din Washington, a remarcat pe un ton similar că "memorandumul de la Budapesta este vag în privinţa felului în care urmează să fie asigurată securitatea Ucrainei". "Garanţiile de securitate sunt lipsite de valoare fără angajamente reale de a furniza asistenţă", a spus analistul. "Prieteni ori duşmani, statele puternice tot le vor ataca pe cele slabe. Această realitate face să fie tot mai dificil de convins Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare". "Într-o lume anarhică guvernată de legea junglei, Coreea de Nord nu trebuie să fie atât de naivă să renunţe la armele sale nucleare", a conchis Zhao Tong, cercetător în cadrul Programului de politici nucleare la Carnegie Endowment for International Peace din Beijing.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
-
Diriginții care aleargă după profesori prin școlile din România. Fiecare profesor de la clasă trebuie să confirme nota la purtare propusă pentru fiecare studiu
Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuiau să aibă o notă la purtare stabilită. Acesta este primul an școlar când intră în vigoare procedură stabilită de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5726/2024, prin care s-a decis acordarea unei note la purtare pentru fiecare modul. Problema este că normele de aplicare pentru acest ordin au fost transmise școlilor cu 3 zile înainte de încheierea primului modul de învățare din acest an școlar.
-
Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
Administrația Militară Regională Cernăuți a răspuns recent solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, dezvăluind o situație alarmantă pentru comunitatea românească din fostul raion Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
-
Misterioasa descoperire. Rămășițele incredibile ale unei civilizații dispărute sunt considerate un miracol după 8000 de ani
La peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, la Hartashen, un sat din colțul de nord al Armeniei, se află una dintre cele mai misterioase și totodată cel mai puțin cunoscute minuni ale umanității.
-
Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
În ianuarie 2024, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului României să demareze o investigație cu privire la posibilele legături ale politicianului George Simion - acum cu ambiții de prezidențiabil - cu mișcările extremiste și cu influența putinistă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
- 9.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 10.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu