Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Kim Jong e blackout dupa operatia pe inima! Cine va prelua puterea în Coreea de Nord?

Postat la: 26.04.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Mai multe site-uri din Asia anunţă pe surse că liderul absolut al Coreei de nord, Kim Jong, nu ar mai fi supravieţuit operaţiei pe cord şi că ar fi în stare vegetativă. Mare fumător şi obez, având deci două comorbidităţi, orice e posibil. El are doar 36 de ani.

Presa oficială de la Phenian a scris ultima oară despre deplasările lui Kim Jong în 11 aprilie 2020. Aceasta nu a relatat despre prezenţa sa la ceremoniile organizate la 15 aprilie cu ocazia marcării a 108 ani de la naşterea lui Kim Il Sung, fondatorul regimului şi bunicul acestuia, ceea ce alimentează speculaţiile. Serviciile secrete americane sunt rezervate. Deci nu există nicio modalitate de a ști care este situația reală de sănătate a lui Kim.

Kim Jong era un lider mondial cunoscut, mai ales datorită puterii nucleare pe care o controla. Probabil sora sa de 31 de ani va fi succesoarea. Dacă a murit, aşa cum susţin anumite surse, cine îi va urma la conducere, se întreabă mulţi analişti ai lumii. Dar înainte de a discuta despre succesor sau despre presupusa schimbare de regim, să vedem cum stăteau lucrurile până la criza COVID-19.

Donald Trump a încercat să spargă muntele de gheaţă dintre SUA şi Coreea de Sud, dar fără rezultate marcante. Până la întâlnirea dintre cei doi, la graniţa dintre Coreea de Nord şi de Sud de anul trecut, China controla în proporţie de 90% exportul cu ţara aflată la cheremul lui Kim Jong, o ţară extrem de săracă şi de închisă. Marea dilemă e va scăpa Coreea de Nord de regimul de dictatură personală JONG? Va trece la democraţie cum speră agenţii societăţii deschise?

Doar naivii pot crede că sistemul va lăsa puterea fără luptă.O revoluţie e aproape imposibilă. Cunoscătorii spaţiului extremului orient vorbesc despre succesiunea la putere a sorei sale Kim Yo-jong, de 31 de ani, recent cooptată în conducerea Partidului Muncitoresc, partidul stat din ţara super puterii nucleare. Copiii liderului absolut sunt prea mici.

Generalii sunt extrem de puternici. Există şi varianta consiliului de regenţă, adică păstrarea locului pentru unul dintre băieţii lui, pentru când va ajunge major. Nu există date credibile despre strategia construcţiei de putere în republica hermită. De aceea misterul adânceşte speculaţiile.

Dacă nu se va face tranziţia de putere în sânul familiei Jong, fără vărsare de sânge, riscul tulburărilor interne este mare. În acest ultim caz, expertul Ian Bremmer, consultant pentru mai multe guverne din zona respectivă, cere comunităţii internaţionale în primul rând să nu se implice în tensiunile interne, să lase ca regimul nord-coreean să facă implozie,în al doilea rând să monitorizeze valurile de refugiaţi care vor apărea şi în al treilea rând să participe la reconstrucţia ţării, conform comentariului său din The Times.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE