Joe Biden vine în Europa și face un anunț crucial chiar la granița cu Ucraina
Postat la: 20.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că preşedintele american Joe Biden, care este aşteptat săptămâna aceasta la Varşovia, va discuta despre o posibilă creştere a prezenţei trupelor americane în Polonia şi despre posibilitatea de a face „mai permanentă" această prezenţă.
"Suntem în proces de discuţie cu administraţia preşedintelui Biden despre posibilitatea de a face prezenţa (trupelor) lor mai permanentă şi de a le spori", a declarat duminică premierul Mateusz Morawiecki la emisiunea "Face the Nation" de la CBS, întrebat dacă ar vreun indiciu din partea administraţiei Biden că SUA vor trimite în Polonia mai mulţi soldaţi.
Statele Unite şi-au consolidat prezenţa trupelor în Polonia înainte de invazia rusă din 24 februarie 2022, iar SUA au în prezent circa 11.000 de soldaţi, pe bază rotaţională.
"Sunt foarte recunoscător, de asemenea, pentru trimiterea noilor sisteme Patriot şi a altor arme şi muniţii foarte moderne, pentru că şi acest lucru este, într-o oarecare măsură, un motiv pentru prezenţa soldaţilor, dar, desigur, cele două merg în tandem", a mai spus Morawiecki.
Joe Biden a declarat în iunie anul trecut că Statele Unite vor înfiinţa un nou cartier general permanent al armatei în Polonia, ca răspuns la ameninţările ruseşti.
Preşedintele american va fi Polonia în perioada 20-22 februarie pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina vecină. Biden se va întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu aliaţii est-europeni şi va vorbi despre Ucraina într-un discurs public, însă nu intenţionează să treacă în Ucraina vecină, potrivit Casei Albe.
Întrebat la CBS la ce se aşteaptă în urma acestei vizite-simbol a preşedintelui Biden, premierul polonez a spus că se aşteaptă "să existe o confirmare foarte puternică a rezilienţei şi a eforturilor comune de a învinge Rusia în Ucraina, în loc să spunem - unii politicieni vest-europeni aşa spun - că Rusia nu poate câştiga acest război şi că Ucraina nu poate fi învinsă. Trebuie să schimbăm această paradigmă şi trebuie să spunem: Ucraina trebuie să câştige şi Rusia trebuie să fie învinsă. Şi cred că vorbele preşedintelui Biden vor reasigura întreaga Europă că Statele Unite sunt alături de noi în această luptă pentru libertate şi pace", a răspuns premierul polonez.
Vorbele sale au părut să fie o aluzie la declaraţiile controversate făcute într-un interviu pe care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a acordat sâmbătă şi în care a împărtăşit viziunea sa despre sfârşitul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, mărturisind că are o divergenţă de opinii cu liderii din estul Europei pe această temă. Macron a spus că îşi doreşte înfrângerea Rusiei, dar fără să fie "zdrobită", adică fără atacuri pe teritoriul ei. El a mai spus că nici Rusia, nici Ucraina nu vor câştiga în totalitate şi că totul se va încheia prin negocieri, iar preşedintele Vladimir Putin rămâne cel mai dezirabil interlocutor posibil de la Moscova.
Întrebat dacă NATO vrea ca Ucraina să câştige acest război şi să recupereze inclusiv Crimeea, premierul polonez a spus că este "absolut sigur că aceasta este singura modalitate" prin care se poate restabili pacea şi stabilitatea. "Nu-mi pot imagina că Putin şi Kremlinul câştigă acest război, iar apoi că pacea şi stabilitatea domnesc în jurul nostru, deoarece însăşi natura Rusiei este de a cuceri alte ţări. Rusia a avut de fapt oarecum ce a fost mai rău în secolul al XX-lea - colonialism, imperialism, naţionalism - şi aceasta este natura "Russkii mir", aşa cum o numesc ei (pacea rusească - n.r.), şi de aceea este un moment atât de critic în istoria noastră", a explicat premierul Morawiecki.
Întrebat dacă (spre deosebire de preşedintele Macron) îşi menţine o părere enunţată anterior, anume că nu se poate negocia şi sta de vorbă cu Vladimir Putin, pentru că este un criminal, Mateusz Morawiecki a răspuns: "Tocmai m-am întors de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, o platformă foarte importantă pentru a face schimb de opinii în prezent. Dar în 1938, a existat o altă Conferinţă de la Munchen, unde toţi liderii lumii occidentale au cedat în faţa lui Hitler şi au crezut că ei aduc pacea în ţările lor. Iar un an mai târziu, a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. Putem, bineînţeles, să negociem, dar trebuie să fie în condiţiile şi conform definiţiei prezentate de ucrainenii înşişi. Depinde de ei să definească ce termeni şi condiţii pot fi acceptabile pentru a negocia cu Kremlinul", a adăugat premierul polonez.Joe Biden vine în Europa și face un anunț crucial, chiar la granița cu Ucraina.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu