JO de la Paris un test pentru supravegherea video algoritmică. Apărătorii libertăților individuale denunță o intruziune pe scară largă
Postat la: 10.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Supravegherea video algoritmică (VSA) va fi testată în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris cu scopul de a îmbunătăți securitatea. Fie că este vorba de transport, de drumuri publice sau de gări, tehnologia ar trebui să fie capabilă să detecteze incendii, mișcări de mulțime, obiecte abandonate sau prezența unui vehicul sau a unei persoane într-o zonă restricționată.
Este o tehnologie care ar trebui să îmbunătățească siguranța în locurile publice. Supravegherea video algoritmică va fi inaugurată la scară largă cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris, sub privirile detractorilor săi, care văd în experimentul prevăzut până în 2025 un preludiu la utilizarea sa pe scară largă.
Aceste camere „augmentate" echipate cu un software de analiză a imaginilor „sunt destinate să detecteze în timp real evenimente prestabilite", așa cum sunt definite în legea „Jocurilor Olimpice și Paralimpice" adoptată de Parlament la jumătatea lunii aprilie 2023.
Această lege autorizează utilizarea supravegherii VSA în opt situații, în special pentru a detecta incendii, mișcări de mulțime, obiecte abandonate, prezența unui vehicul sau a unei persoane într-o zonă interzisă, în vederea alertării pompierilor, poliției sau jandarmilor.
Legea prevede că poate fi testat la „evenimente sportive, recreative sau culturale" care sunt „expuse în mod special la riscul de acte de terorism sau de amenințări grave la adresa siguranței persoanelor".
Cu toate acestea, folosirea acestei tehnologii a fost puternic criticată de asociațiile care apără libertățile individuale, care consideră că „deschide calea" unor tehnologii „din ce în ce mai intruzive", cum ar fi „recunoașterea facială", potrivit lui Katia Roux, responsabil de advocacy la Amnesty International Franța.
Niciuna dintre soluțiile propuse de cele patru companii selectate de guvern nu permite însă recunoașterea facială, precizează Ministerul de Interne. Iar orice eveniment care necesită utilizarea supravegherii video algoritmice va face obiectul unui ordin prefectural care să precizeze „intervalul de timp, locul și motivele", subliniază ministerul de interne.
Compania Wintics, cu sediul la Paris, este unul dintre cei patru beneficiari ai contractului public al VSA, în valoare de 8 milioane de euro.
Mathias Houllier, co-fondatorul companiei, explică pentru AFP cum funcționează software-ul său. Pe ecranul computerului său, imaginile de supraveghere video pretext ale unei străzi sunt îmbunătățite cu forme colorate pentru a marca zonele de parcare interzisă. „Operatorul selectează vehiculele care nu trebuie să se afle în zona respectivă", explică el. Apoi, el stabilește un „prag de declanșare" de 20 de secunde dincolo de care este trimisă o alertă pentru „a atrage atenția operatorului asupra unui eveniment".
Softul „nu analizează fețele, nu citește plăcuțele de înmatriculare, nu folosește metode de identificare, ci doar va devia obiectele ca sisteme de umbre", ne asigură Mathias Houllier.
Testele de configurare a software-ului au fost efectuate în luna martie la două concerte ale trupei Depeche Mode la Paris. Alte operațiuni de același tip cu SNCF (Societatea Națională a Căilor Ferate) și RATP (Regia Autonomă a Transportului Parizian) fuseseră anunțate de ministerul de interne.
La jumătatea lunii februarie, ministerul a declarat că este încă „prea devreme" pentru a evalua numărul de camere așa-numite „inteligente" care vor fi instalate în timpul Jocurilor Olimpice din 2024.
Școli, stații de pompieri și unități departamentale: din 2019, departamentul Yvelines din sudul regiunii pariziene a instalat 3.255 de camere de supraveghere video echipate cu un sistem algoritmic anti-intruziune în sau în jurul a 150 de site-uri.
Pe timp de noapte, atunci când un individ trece o linie virtuală din imagine, acesta provoacă o modificare a pixelilor care declanșează un semnal sonor transmis către centrul departamental de supraveghere a imaginii (CDSI) din Versailles.
În fața peretelui de ecrane pe care imaginile sunt difuzate în timp real, un agent transmite apoi descrierea individului către poliție.
„Este imposibil pentru o ființă umană să urmărească simultan 3.255 de alarme, astfel încât acest sistem ne permite să țintim intruziunile", explică Isabelle Damas, șefa centrului de supraveghere.
„Dacă am ajuns la VSA, este pentru că supravegherea video s-a banalizat, că a fost implementată masiv, dar că oamenii nu mai sunt suficienți pentru a o controla, așa că adăugăm un strat algoritmic", replică Thomas Dossus, senator din partea Europe Écologie-Les Verts. Dossus a denunțat o „rivalitate tehnologică" și se teme că „vom ajunge să eliminăm toate barierele".
Suma investită de departament: 20 de milioane de euro pentru toate echipamentele, explică Laurent Rochette, director general al Seine et Yvelines numérique. El se așteaptă ca sistemul, care urmează să fie extins la drumurile publice, să se soldeze cu arestări și insistă că va avea un efect disuasiv. „Nu a existat niciodată o evaluare independentă și obiectivă care să dovedească eficiența sistemului", spune el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
DAVOS - Ursula Von der Leyen crede că Donald Trump duce lumea spre pierzare: Retragerea din acordul de la Paris duce la prăpăd
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacționează la retragerea lui Donald Trump din Acordul de la Paris. Ea declară că acordul privind schimbările climatice reprezintă o salvare pentru omenire. Practic, șefa CE acuză că decizia lui Donald Trump duce lumea spre piezare, din punct de vedere economic și climatic.
-
Primele semne ale strămoșilor omenirii din Europa ar fi din România. Dezvăluirile care confirmă o teorie veche
Teoria cu privire la faptul că România este locul în care se află cele mai vechi urme de locuire a homininilor, străbunii rasei umane, din Europa a fost confirmată de un studiu publicat în jurnalul internațional Nature Communications.
-
Italia anunță o lovitură imensă în medicină: A descoperit gena care cauzează Alzheimer
Una din cele mai controversate boli poate deveni istorie. Alzheimerul, un mister pentru oamenii de știință și o teroare pentru cei afectați, care ajung să își uite chiar și rudele, ar putea fi cauzat de o genă. O echipă de cercetători italieni a descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, conform unui studiu publicat duminică, transmite luni agenţia ANSA.
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu