Jerusalem Post: Ucraina e interesată de escaladarea conflictului din Transnistria!
Postat la: 30.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În contextul ultimelor atacuri de pe teritoriul Transnistriei, o serie de apropiați ai regimului Zelenski au susținut că Republica Moldova trebuie să se implice în conflictul transnistrian, un război rece, înghețat de zeci de ani. Ziarul The Jerusalem Post scrie despre arsenalul din satul Cobasna, rămas de pe timpul celui de-al doilea război mondial.
Mai mulți experți susțin că în Cobasna, rușii dețin cel mai mare depozit de muniții din Europa. "Rusia folosește Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, pentru a face contrabandă cu muniție de ani de zile, iar asta ar putea avea implicații pentru invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia," a susținut vineri Direcția de Informații ucraineană (GUR), potrivit lui Vadim Skibitski, oficial al ministerului apărării de la Kiev.
Transnistria, cunoscută și sub denumirea de Republica Moldovenească Pridnestroviană și situată la granița cu Ucraina, este un stat separatist de facto. A fost alipit Moldovei, în 1990, inițial ca o încercare de a rămâne parte a Uniunii Sovietice, în cazul în care restul Moldovei ar obține independența, mai spune ziarul citat. După dizolvarea Uniunii Sovietice au urmat lupte între moldoveni și separatiști.
Potrivit Balkan Insight, Rusia deține aproximativ 1.600 de soldați în Transnistria, împărțiți în trupe de menținere a păcii. Ar mai fi și Grupul Operativ al Trupelor Ruse. În fiecare an, aceste forțe rusești organizează exerciții de simulare a unor operațiuni de apărare și de contraofensivă. Potrivit lui Skibitski, arsenalul ar avea mai multe tone de muniție rămase în zonă de la prăbușirea Uniunii Sovietice. O parte este tranzacționată ilegal, mai spune oficialul. Acest anunț vine în urma unor tensiuni crescute în zonă. Ziarul israelian susține că ucrainienii au tras mai multe focuri din Ucraina către Cobasna.
La începutul acestei săptămâni, Pravda a susținut că Ministerul Apărării din Transnistria a ordonat mobilizarea tuturor bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani pentru „refacerea contingentului de menținere a păcii," ceea ce înseamnă efectiv reconstruirea forței sale militare. Sursa kieviană mai spune că există îngrijorări că Rusia va folosi acest contingent pentru a ataca Ucraina sau chiar Republica Moldova. Ucraina a acuzat de mai multe ori că Rusia încearcă să organizeze atacurile cu steag fals în regiune. Există la Kiev neliniști că regiunea separatistă va deveni începutul unui alt front în conflict.
„Actele teroriste comise pe teritoriul Transnistriei au avut ca scop obligarea conducerii transnistrene să accepte extinderea prezenței trupelor ruse", a susținut GUR, spunând că aceste atacuri „vor fi prezentate ca o amenințare la adresa regiunii și un semnal pentru Conducerea Moldovei să abandoneze politicile pro-europene. Scopul principal este să mențină regiunea complet sub controlul Moscovei, așa cum încearcă să facă de 30 de ani".
În timp ce Transnistria a spus că nu intenționează să se alăture conflictului, rapoartele serviciilor secrete ucrainene de la începutul invaziei ruse au indicat că o parte a planului Rusiei era crearea unui coridor terestru care să lege Rusia, Donbasul, Crimeea și Transnistria. Potrivit lui Skibitski, în prezent, „tot ce se întâmplă acum în Transnistria se află sub controlul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB)."
La impulsionările pe căi semi-oficiale ale administrației de la Kiev, de pregătire a armatei Republicii Moldovei, președintele pro-occidental de la Chișinău, Maia Sandu, a recunoscut zilele trecute că "țara nu este pregătită de război și nu are o armată în stare de luptă. „De 30 de ani, armata moldovenească a rămas fără echipament, fără mijloace pregătite pentru luptă. Acum suntem conștienți de consecințe," a recunoscut ea.
Sandu a adăugat că Moldova „nu are un scut eficient împotriva amenințărilor, deoarece nu și-a dezvoltat potențialul militar adecvat, nu a creat elemente critice de infrastructură și nu a cultivat reziliența socială." Maia Sandu ea a negat informația că armata română și-ar desfășura trupe în Moldova: „Nu există soldați și armate române pe teritoriul țării noastre."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu