Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Jens Stoltenberg: NATO se confruntă cu cel mai „complex" mediu de securitate din istoria sa

Postat la: 16.12.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Stoltenberg face aceste declaraţii după un summit în care a marcat 70 de ani de înfiinţarea Alianţei, la începutul lui decembrie, la care au fost etalate disensiuni profunde între state membre.

În şapte decenii, „NATO nu s-a mai confruntat niciodată cu un mediu de securitate atât de complex precum cel de azi", a declarat Stoltenberg cu ocazia marcării a 15 ani de la lansarea Iniţiativei Cooperării de la Istanbul (ICI).

ICI a fost lansată în 2004 cu scopul de a încuraja cooperarea în domeniul securităţii în Orientul Mijlociu.

„Pentru a ne garanta securitatea, este necesar să fim agili şi pregătiţi să răspundem ameninţărilor din toate părţile - terestre, maritime, aeriene, din spaţiu şi din spaţiul cibernetic - şi ale unor actori statli şi nestatali", a subliniat Stoltenberg.

La marcarea celor 70 de ani de existenţă, cele 29 de state membre au adoptat o declaraţie comună împotriva unor ameninţări ca Rusia şi terorismul şi, pentru prima oară, a provocării strategice reprezentată de puterea tot mai mare a Chinei.

Însă unitatea Alianţei a fost zdruncinată de disensiuni între anumiţi lideri. Preşedintele american Donald Trump l-a catalogat pe premierul canadian Justin Trudeau drept „ipocrit" după dezvăluirea unei înregistrări video în care acesta şi alţi lideri par să-l ironizeze pe locatarul Casei Albe.

Pregătirea summitului de la Londra a fost perturbată, de asemenea, de declaraţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit cărora NATO se află într-o stare de „moarte cerebrală", iritându-şi omologii.

Jens Stoltenberg a minimalizat luni aceste disensiuni, apreciind că „ceea ce am văzut la Londra (...) este că există diferenţe între aliaţi. Însă noi am dat dovadă de unitate în privinţa misiunii noastre prime, aceea a protejării noastre reciproce".

El a subliniat de asemenea asupra necesităţii continuării luptei împotriva terorismului.

„NATO joacă un rol-cheie în această luptă, cooperând cu partenerii noştri în întreaga lume şi formând forţe locale", a declarat el. În acest context, Stoltenberg a apreciat că „toţi aliaţii NATO şi NATO însăşi fac parte din coaliţia internaţională condusă de Statele Unite împotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic SI)".

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE