ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Israelul a lovit Iranul! Explozii puternice în apropiere de Teheran. Gărzile Revoluționare iraniene promit răzbunare

Postat la: 26.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Armata israeliană a confirmat că a lansat atacuri asupra unor ținte militare din Iran. Acest lucru se întâmplă la câteva săptămâni după un atac iranian asupra Israelului, la 1 octombrie, când a lansat aproape 200 de rachete balistice ca răspuns la atacul Israelului în Gaza și Liban, precum și la uciderea unor lideri de rang înalt ai Hamas și Hezbollah.

UPDATE 11.42: Cel puțin 2 soldați iranieni au murit

Cel puțin doi soldați ai armatei iraniene au fost uciși într-un atac israelian asupra Iranului, transmit forțele armate ale Republicii Islamice.

"Noaptea, armata Republicii Islamice Iran a sacrificat doi dintre luptătorii săi, rezistând agresiunii regimului sionist criminal (n.r.: Israel), protejând securitatea poporului și interesele Iranului", se arată în declarație.

UPDATE 11.27: CNN: Străzile din Iran, pașnice în dimineața de după atacurile israeliene

Mass-media de stat iraniană a difuzat imagini cu liniște pe străzile din cel puțin patru orașe, în dimineața următoare atacului Israelului asupra unor obiective militare din trei provincii iraniene.

În orașele din toată țara, inclusiv capitala Teheran, se menține calmul și situația este normală, potrivit agenției de știri de stat IRNA.

Atacul de represalii al Israelului asupra Iranului a vizat sistemele sale de apărare aeriană și instalațiile de producție de rachete, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, după ce a confirmat că atacurile s-au încheiat. Iranul a anunțat că atacul asupra „centrelor militare din provinciile Teheran, Khuzestan și Ilam" a cauzat „daune limitate".

UPDATE 10.24: Arabia Saudită condamnă loviturile

Arabia Saudită a condamnat în schimb atacurile israeliene asupra unor obiective militare din Iran, avertizând la rândul său în privinţa oricărei extinderi a conflictului în Orientul Mijlociu, unde Israelul se confruntă cu grupările Hamas din Gaza şi Hezbollah din Liban, susţinute de Iran, informează AFP.

"Regatul Arabiei Saudite condamnă" loviturile aeriene israeliene şi îşi reafirmă "poziţia fermă de respingere a escaladării conflictului în regiune", care "ameninţă securitatea şi stabilitatea ţărilor şi popoarelor" din Orientul Mijlociu, a comunicat sâmbătă în reţeaua X ministerul de externe de la Riyadh.

UPDATE 10.22: Marea Britanie somează Iranul

Premierul britanic Keir Starmer, citat de Reuters, a avertizat sâmbătă că Iranul nu ar trebui să răspundă la atacurile israeliene; el a cerut tuturor părţilor să manifeste reţinere.

UPDATE 10.20: Reacția Pentagonului (SUA)

După loviturile aeriene israeliene de vineri noaptea împotriva Iranului, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a reafirmat sâmbătă, într-o convorbire telefonică cu omologul său israelian Yoav Gallant, sprijinul Statelor Unite pentru Israel, transmite dpa.

"Secretarul Austin a reafirmat angajamentul de neclintit al Statelor Unite pentru securitatea şi dreptul la apărare ale Israelului", arată un comunicat al Pentagonului. Şeful Departamentului Apărării a adăugat că Washingtonul este decis să apere personalul american, Israelul şi partenerii de Iran şi grupările teroriste susţinute de Teheran şi "să împiedice orice actor să exploateze tensiunile sau să extindă conflictul din regiune". El a dorit de asemenea să obţină de la Gallant informaţii actualizate despre atacurile israeliene.

UPDATE 10.00: Iranul ripostează după atacurile Israelului: prima reacție oficială de la Teheran.

UPDATE 09.30: VIDEO Israelul a informat Iranul de atacul iminent înainte să lanseze operațiunea (presă).

UPDATE 08.44: Iranul permite reluarea zborurilor civile după atacul israelian

Iranul a anunţat sâmbătă dimineaţa că se pot relua zborurile civile, după ce îşi închisese spaţiul aerian în urma loviturilor israeliene de vineri noaptea, informează dpa.

Autoritatea aviatică de la Teheran a comunicat că liniile aeriene îşi pot relua operaţiunile normale începând de la ora locală 9 a.m. (05.30 GMT), a transmis agenţia de presă de stat IRNA, preluată de dpa.

Loviturile israeliene asupra Iranului erau aşteptate de mai multe zile, după ce Gărzile Revoluţionare iraniene au lovit Israelul cu rachete balistice în 1 octombrie.

Iranul a anunţat deja că va reacţiona la riposta israeliană, însă nu a precizat când şi în ce mod.

UPDATE 08.42: REUTERS: Secretarul american al apărării a avut o discuţie telefonică vineri cu omologuls ău israelian (oficial american)

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a discutat telefonic vineri cu omologul său israelian, Yoav Gallant, a declarat un oficial de apărare american, după ce Israelul a anunţat că a atacat obiective militare din Iran. Oficialul, care a făcut declaraţii cu condiţia anonimatului, nu a oferit deocamdată detalii cu privire la conţinutul sau durata conversaţiei dintre Austin şi Gallant, relatează Rador Radio România.

UPDATE 08.18: Iranul promite răzbunare

Televiziunea publică israeliană a anunţat sâmbătă la primele ore că Israelul a lansat trei valuri de atacuri aeriene asupra Iranului, iar operaţiunea s-a încheiat, obiectivele fiind atinse, transmite Reuters.

Iranul a comunicat că sistemele de apărare antiaeriană au contracarat cu succes atacuri în provinciile Teheran, Khuzestan şi Ilam, iar daunele sunt "limitate".

Presa iraniană a relatat despre mai multe explozii, timp de câteva ore, în capitală şi la baze militare din apropiere, începând de sâmbătă la ora locală 2 a.m. (vineri 22.30 GTMT).

Israelienii au afirmat că au lovit fabrici de rachete mobile şi echipamente sol-aer, iar avioanele lor au revenit la baze fără probleme.

Armata israeliană a explicat că a acţionat prin "lovituri precise asupra unor obiective militare din Iran", "ca reacţie la lunile de atacuri continue ale regimului din Iran împotriva Statului Israel" şi a avertizat că "dacă regimul din Iran face greşeala de a începe o nouă rundă de escaladare, vom fi obligaţi să reacţionăm".

Agenţia de presă semi-oficială Tasnim din Iran, preluată de Reuters, a transmis că "fără îndoială Israelul se va confrunta cu o reacţie proporţională".

"Nu există nicio îndoială că Israelul se va confrunta cu o reacţie proporţională pentru orice demers pe care îl întreprinde", au declarat sursele citate de Tasnim. Gărzile Revoluţionare din Iran au emis un comunicat în care precizează că mai multe baze militare au fost ţinta atacului Israelului. Un canal semioficial de presă din Iran a precizat că niciuna dintre rachetele Israelului nu a lovit vreuna dintre bazele militare vizate, iar sunetele de explozie pe care populaţia le-a auzit au provenit de la activarea sistemului de apărare antiaeriană al Iranului. Un oficial american a subliniat că atacurile israeliene lansate sâmbătă pe teritoriul iranian au vizat obiective militare, nu şi de infrastructură sau nucleare.

UPDATE 08.15: Răspunsul israelian a fost direcționat și proporțional, afirmă un oficial american

Loviturile Israelului asupra siturilor militare din Iran par să fi fost un răspuns direcționat și proporțional la atacurile anterioare ale Teheranului, cu un risc scăzut de vătămare a civililor, a declarat un înalt oficial al administrației Biden, citat de Reuters, scrie Mediafax.

„În cazul în care Iranul alege să răspundă, suntem pe deplin pregătiți să apărăm Israelul și să sprijinim Israelul și vor exista consecințe în cazul în care Iranul ia această decizie nefericită", a declarat oficialul american. „Dar în ceea ce ne privește, acest schimb direct, acesta ar trebui să fie sfârșitul".

Oficialul a declarat că Statele Unite sunt la curent cu țintele specifice din Iran, dar a refuzat să comenteze dincolo de faptul că acestea au fost de natură militară.

„Avem canale multiple cu Iranul, directe și indirecte", a declarat oficialul american. „Încercăm să evităm orice sentiment de comunicare greșită, iar ei știu exact care este poziția noastră cu privire la mai multe aspecte, inclusiv pericolele și riscurile cursului lor de conduită".

Oficialul a declarat că SUA „nu a fost un participant la această operațiune militară" și că „președintele și echipa sa de securitate națională, desigur, au lucrat cu israelienii în ultimele săptămâni pentru a încuraja Israelul să efectueze un răspuns care a fost direcționat și proporțional, cu risc scăzut de vătămare a civililor, iar acest lucru pare să fi fost exact ceea ce s-a întâmplat în această seară".

Acesta ar trebui să fie sfârșitul schimbului direct de focuri între cele două țări, a declarat oficialul, adăugând că adăugând că SUA au multiple canale directe și indirecte de comunicare cu Iranul, prin care și-au exprimat clar poziția.

UPDATE 07.37 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, avertizează Iranul să nu „facă greşeala" de a continua escaladarea

După finalizarea loviturilor Israelului în Iran, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, avertizează într-o declaraţie în limba engleză că, dacă Iranul va „face greşeala" de a continua escaladarea, Israelul va răspunde.

„Pot confirma acum că am încheiat răspunsul israelian la atacurile Iranului împotriva Israelului", spune el într-o declaraţie video.

„Am efectuat un atac ţintit şi precis asupra ţintelor militare din Iran - contracarând ameninţările imediate la adresa statului Israel. Forţele de Apărare ale Israelului şi-au îndeplinit misiunea", spune Hagari.

„Dacă regimul din Iran ar face greşeala de a începe o nouă rundă de escaladare - vom fi obligaţi să răspundem", continuă el.

„Mesajul nostru este clar: toţi cei care ameninţă statul Israel şi încearcă să antreneze regiunea într-o escaladare mai amplă - vor plăti un preţ greu. Am demonstrat astăzi că avem atât capacitatea, cât şi hotărârea de a acţiona decisiv - şi că suntem pregătiţi - în ofensivă şi în apărare - să apărăm statul Israel şi poporul israelian", adaugă Hagari.

UPDATE 07.10 IDF spune că a lovit instalații de fabricare a rachetelor din Iran

Armata israeliană afirmă că a efectuat loviturile aeriene de sâmbătă asupra Iranului pe baza unor informații, iar avioanele sale IAF au lovit instalații de fabricare a rachetelor folosite pentru producerea rachetelor pe care Iranul le-a lansat asupra Israelului în ultimul an, scrie bbc.com.

„Simultan, IDF a lovit rețele de rachete sol-aer și alte capacități aeriene iraniene, care aveau scopul de a restricționa libertatea de operare aeriană a Israelului în Iran", adaugă declarația.

Israelul afirmă că atacurile Iranului din aprilie și octombrie, precum și sprijinul acordat de acesta proxeneților săi din regiune, „subminează stabilitatea și securitatea regională, precum și economia globală".

UPDATE 06.45 Niciun avion nu mai zboară în Iran

Teheranul a anunţat sâmbătă suspendarea până la noi ordine a tuturor zborurilor în spaţiul său aerian, într-un moment în care Israelul afirmă că efectuează "lovituri de precizie" asupra unor ţinte militare de pe teritoriul iranian, relatează AFP.

"Pasagerii care au cumpărat bilete vor fi informaţi cu privire la reluarea zborurilor de către companiile aeriene", a declarat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei aviaţiei civile din Iran, Jafar Yazarloo, citat de agenţia de presă Irna.

UPDATE 06.30 Benjamin Netanyahu, reuniune urgentă de evaluare cu înalţi responsabili ai armatei şi serviciilor de securitate ale ţării

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a condus sâmbătă o reuniune de evaluare cu înalţi responsabili ai armatei şi serviciilor de securitate ale ţării, după lansarea unor "lovituri de precizie" asupra Iranului, a indicat purtătorul său de cuvânt, transmite AFP.

La reuniune, care a avut loc la baza militară Kirya din Tel Aviv, au participat ministrul apărării, şeful de stat major al armatei, şeful Mosad-ului (informaţii externe) şi şeful Shin Bet (informaţii interne)", a adăugat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

UPDATE 06.10 Irakul anunță suspendarea traficul aerian pe toate aeroporturile sale

Irakul a anunţat sâmbătă dimineaţa că suspendă traficul aerian pe toate aeroporturile sale până la noi ordine din cauza "tensiunilor regionale", Iranul vecin fiind ţinta atacurilor israeliene, scrie AFP.

"Din cauza tensiunilor regionale, traficul aerian irakian a fost suspendat până la noi ordine pentru a menţine securitatea aviaţiei civile în spaţiul aerian irakian", a declarat ministrul transporturilor, Razzaq Muhaybis al-Saadawi, într-un comunicat publicat de agenţia oficială INA, informează AGERPRES.

UPDATE 05.25 Statele Unite au fost informate în prealabil de Israel cu privire la atacurile sale împotriva Iranului

Statele Unite au fost informate în prealabil de Israel cu privire la atacurile sale împotriva Iranului, dar Washingtonul nu este implicat în această operaţiune, a declarat vineri seară un responsabil american al apărării, transmite AFP.

Preşedintele american, Joe Biden, precum şi vicepreşedinta sa, candidata democrată Kamala Harris, sunt ţinuţi la curent cu această situaţie, a informat Casa Albă, care a descris atacurile drept "manevre de autoapărare".

"Înţelegem că atacurile ţintite ale Israelului împotriva unor ţinte militare din Iran constituie manevre de autoapărare şi vin ca răspuns la atacul cu rachete balistice al Iranului asupra Israelului din 1 octombrie", a declarat într-un comunicat Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al executivului american, scrie AGERPRES.

UPDATE 05.08 O nouă serie de explozii auzite la Teheran

Mai multe explozii au fost auzite din nou sâmbătă dimineaţa la Teheran, după o serie de şase raportate mai devreme în cursul nopţii de televiziunea de stat, notează AFP, citat de AGERPRES.

Detonaţii continue însoţite de dâre luminoase au fost auzite şi văzute din centrul Teheranului de jurnaliştii ai AFP, în timp ce televiziunea de stat a informat despre activarea "sistemului de apărare aeriană".

UPDATE 04.40 „Fără sprijinul SUA, acest atac nu ar fi fost posibil

Raed Jarrar, director la think tank-ul DAWN, cu sediul în SUA, afirmă că atacurile israeliene asupra Iranului nu ar fi fost posibile fără „sprijinul militar și politic orb" al administrației Biden pentru Israel, a declarat acesta pentru Al Jazeera.

„În ultimele câteva săptămâni, am văzut cum Statele Unite au mutat zeci de mijloace militare în Israel, inclusiv sistemul [de apărare antirachetă] THAAD", a remarcat Jarrar.

„Pentru mine, aceasta este cea mai importantă parte a atacului: sprijinul orb al Statelor Unite care a permis Israelului să își continue beligeranța în întreaga regiune"

„Fără sprijinul SUA, acest atac nu ar fi fost posibil", spune Raed Jarrar.

UPDATE 04.28 Regimul iranian încearcă să prezinte un mesaj de calm

Imaginile și înregistrările video de pe posturile media semioficiale ale regimului iranian încearcă să prezinte un mesaj de calm, dar contrastează puternic cu ceea ce vedem pe social media din țară, spune pentru BBC Behnam Ben Taleblu, senior fellow la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.

Nu este clar dacă Israelul urmărește doar facilitățile de producție pentru rachete sau întreaga rețea aerospațială a forțelor Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), spune Taleblu, care se concentrează pe probleme politice și de securitate iraniene.

„Pe baza țintelor pe care le vedem până acum, acest lucru este conceput pentru a dezamorsa - dar nu pentru a distruge - amenințarea rachetelor iraniene cu rază lungă de acțiune", spune acesta, potrivit bbc.com.

UPDATE 04.10 Televiziunea de stat anunţă cel puţin "şase detonaţii" auzite în apropierea Teheranului

Televiziunea de stat iraniană a raportat cel puţin "şase detonaţii" auzite în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în apropierea capitalei Teheran, fără a preciza imediat cauza, scrie AFP, citat de AGERPRES.

"Şase detonaţii puternice, similare cu sunetul unei explozii, s-au auzit în cartiere din Teheran", a declarat un prezentator al televiziunii de stat.

UPDATE 03.55 A sosit si prima reacție a Casei Albe

Atacurile Israelului asupra Iranului constituie "manevre de autoapărare", a declarat vineri într-un comunicat un purtător de cuvânt al Casei Albe, notează AFP, citat de AGERPRES.

"Înţelegem că atacurile ţintite ale Israelului împotriva unor ţintelor militare din Iran constituie manevre de autoapărare şi vin ca răspuns la atacul cu rachete balistice al Iranului asupra Israelului din 1 octombrie", a declarat Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al executivului american.

Știrea inițială

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a dat citire unei declarații prin care anunța atacurile împotriva Iranului.

Televiziunea de stat iraniană a raportat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă "explozii puternice" în apropiere de Teheran, în timp ce mai multe media locale au raportat "detonări puternice' în capitala iraniană, scrie AFP.

"În urmă cu câteva minute, s-au auzit explozii puternice în vecinătatea Teheranului", a spus un prezentator al televiziunii de stat, adăugând că "originea lor nu este clară", scrie AGERPRES.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Iranul „a făcut o mare greșeală" și „va plăti pentru aceasta", în timp ce Iranul a promis că va răspunde cu aceeași monedă unui eventual atac.

Tensiunile regionale au atins un nivel record de când a început războiul Israelului în Gaza, în urmă cu mai bine de un an, soldat cu cel puțin 42 847 de morți și peste 100 000 de răniți.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE