Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Iranul se retrage parţial din acordul nuclear din 2015. Reacţia Franţei

Postat la: 08.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scrisorile au fost trimise liderilor Marii Britanii, Chinei, Uniunii Europene, Franţei şi Germaniei. Aceste state au fost semnatare ale acordului nuclear, în care Iranul s-a angajat să limiteze programul de îmbogăţire al uraniului în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

O altă scrisoare a fost trimisă Rusiei. În scrisorile trimise către ambasadorii ţărilor semnatare, Iranul a declarat că îşi va relua unele dintre angajamentele din cadrul acordului nuclear din 2015, a informat televiziunea de stat IRIB. Ministerul iranian de Externe a anunţat: „Decizia înaltului consiliu de securitate de a înceta să acţioneze în baza unor angajamente ale Republicii Islamice Iran în cadrul Acordului JCPOA a fost comunicată şefilor de stat ai ţărilor care fac parte încă din acord".

Iranul va reduce gradul de îmbogăţire al uraniului dacă puterile mondiale nu îşi vor menţine promisiunile în urma acordului nuclear din 2015, a declarat miercuri preşedintele Hassan Rouhani. Într-un discurs difuzat la televiziunea naţională, Rouhani a spus că ceilalţi semnatari - Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia - au avut 60 de zile pentru a-şi implementa promisiunile de a proteja sectoarele petrolului şi bancar din Iran de sancţiunile SUA.

Măsura a venit la un an de la data la care Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump şi-a retras ţara din acord. De atunci, SUA a restabilit sancţiunile economice dure impuse Iranului, chiar dacă Teheranul a continuat să respecte acordul, potrivit inspectorilor ONU. Tot miercuri, preşedintele iranian Hassan Rouhani a afirmat că Teheranul va păstra uraniul îmbogăţit, în loc să îl vândă aşa cum prevede acordul nuclear.

Oficialii iranieni au avertizat că ţara lor ar putea să-şi mărească gradul de îmbogăţire al uraniului, eventual retrăgându-se din acord după ce a petrecut un an încercând să îl salveze alături de partenerii europeni.

Franţa doreşte păstrarea Acordului Nuclear cu Iranul

Ministrul Apărării din Franţa, Florence Parly, a declarat miercuri că doreşte menţinerea Acordului Nuclear semnat cu Iranul în anul 2015 şi a avertizat că vor exista consecinţe dacă Administraţia de la Teheran nu îşi păstrează angajamentele, relatează Reuters. Ministrul francez a transmis că refuzul Iranului de a-şi păstra angajamentele prevăzute în Acordul Nuclear se va pune problema activării unui mecanism de sancţionare.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat că va relua operaţiunile de prelucrare a uraniului dacă puterile mondiale semnatare nu îşi menţin promisiunile făcute prin intermediul acordului. Florence Parly a declarat că nimic nu ar fi mai rău decât retragerea Iranului din Acordul Nuclear şi că Franţa, Marea Britanie şi Germania fac tot posibilul pentru a menţine acordul activ.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE