Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Iranul anunță că are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică devastatoare!

Postat la: 01.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Iranul dispune de capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică de mari dimensiuni, dar nu are nicio intenţie să facă acest lucru, a susţinut luni şeful agenţiei iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami, citat de agenţia de presă Fars.

Eslami a reiterat comentariile făcute în luna iulie de Kamal Kharrazi, consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Afirmaţiile lui Kharrazi sugerau că Teheranul ar putea fi interesat să se doteze cu arme nucleare, lucru negat în mod constant de Iran în trecut.

''Aşa cum a menţionat dl. Kharrazi, Iranul are capacitatea tehnică de a construi o bombă atomică, dar un asemenea program nu se află pe agendă'', a spus Mohammad Eslami.

Iranul deja produce deja uraniu îmbogăţit la 60%, mult peste plafonul de 3,67% stabilit în acordul internaţional încheiat în 2015 de Teheran şi marile puteri. În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul respectiv.

Documentul semnat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China, pe de altă parte, este o înţelegere politică, nu un tratat cu obligativitate juridică. El prevede ridicarea sancţiunilor economice internaţionale împotriva Iranului în schimbul impunerii unor limite stricte programului său nuclear care ar trebui să-l împiedice să se doteze cu bomba atomică.

Pentru producerea unei bombe de acest fel este nevoie de uraniu îmbogăţit la 90%.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE