Iran-Rusia: spre extinderea unei alianțe strategice!
Postat la: 21.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Vizita președintelui iranian Ebrahim Raissi la Moscova a readus pe ordinea de zi legăturile strategice dintre Iran și Rusia. Alianța în cauză se referă atât la aspectul bilateral și trilateral cu China, dar și la cel multilateral, în cadrul marelui spațiu eurasiatic și al axei multipolarității.
Rusia a fost aleasă de liderul Republicii Islamice pentru prima sa vizită internațională oficială de la preluarea mandatului de șef al Iranului. Acest lucru confirmă înțelegerea dintre cele două națiuni pe scena regională și internațională eurasiatică. De asemenea, Teheranul a înmânat părții ruse un proiect de acord de cooperare strategică pentru o perioadă de cel puțin 20 de ani, scrie Observateur Continental.
De asemenea, Raissi a reamintit, după cum a relatat Press TV - televiziunea internațională iraniană - că Republica Islamică Iran și Federația Rusă fac parte din mai multe organizații regionale și internaționale, inclusiv din Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), în care Rusia joacă un rol important. Confirmarea angajamentului Iranului față de axa multipolarității, unde se află epicentrul anti-imperialismului și al multilateralismului.
"Iranul a devenit membru cu drepturi depline al OCS și acum are o bună cooperare cu toate țările membre. Dar Rusia joacă, de asemenea, un rol crucial în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, iar cooperarea noastră poate accelera legăturile noastre comerciale, comerciale și economice. Iranul și Rusia împărtășesc interese comune și împreună pot consolida securitatea regională și submina unilateralismul. O bună interacțiune între Iran și Rusia, care sunt înzestrate cu capacități importante, poate avea un impact pozitiv pe scena regională și internațională", a declarat președintele iranian, într-o referire clară la lumea post-unipolară a SUA.
De remarcat, de asemenea, că, dincolo de întâlnirea dintre președinții Raissi și Putin, șeful statului iranian a vorbit și în fața Dumei - camera inferioară a Parlamentului rus. Acest lucru confirmă importanța relațiilor dintre cele două țări, știut fiind faptul că puțini lideri străini care vizitează Rusia au dreptul la prestigiul de a vorbi în fața aleșilor ruși.
La rândul său, Vladimir Putin a apreciat cooperarea strânsă dintre cele două țări pe scena internațională și contactul permanent dintre Moscova și Teheran. Ar trebui amintit, de asemenea, că procesul de aderare deplină a Iranului la Organizația de Cooperare de la Shanghai (compusă, pe lângă Rusia, din China, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan, India și Pakistan) a fost susținut în mod activ de Rusia.
În ceea ce privește interacțiunea multilaterală, merită remarcat faptul că axa China-Rusia-Iran continuă să se consolideze, atât în sfera militară și de securitate, în special prin organizarea de exerciții militare comune regulate, cât și în sfera economică, cu Acordul Sino-Iranian al Secolului - încheiat pentru o perioadă de un sfert de secol, care implică investiții de câteva sute de miliarde de dolari.
Încheierea acordului de cooperare strategică pe o perioadă similară între Iran și Rusia va pecetlui definitiv axa sino-ruso-iraniană și va da, fără îndoială, un nou impuls triumviratului în cauză, precum și, în general, axei susținătorilor actualei ordini multipolare.
În timpul discursului său în fața parlamentarilor ruși, președintele iranian a menționat, de asemenea, politica iresponsabilă a NATO, despre care a spus că va duce, în cele din urmă, la propriul său colaps. "NATO se amestecă în spațiul geografic al țărilor sub diferite pretexte, amenință statele independente, a anunțat liderul iranian. Opoziția față de democrațiile independente, opoziția față de identitatea popoarelor, cultura, tradițiile popoarelor, toate acestea se află pe agenda NATO și este o înșelătorie. Acest comportament va duce la prăbușirea sa", a declarat președintele iranian.
Într-adevăr, în timp ce establishment-ul atlantic occidental încearcă să se agațe de sfârșit pentru a forța lumea să se întoarcă la ordinea unipolară de odinioară, alianța strategică a marilor civilizații ale lumii are o responsabilitate specială față de era multipolară emergentă, care, în esență, reprezintă majoritatea covârșitoare a umanității.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu