Interceptările americane dezvăluie ce idei agresive are Zelenski: bombardarea conductei Drujba și ocuparea așezărilor rusești
Postat la: 23.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Interceptările americane arată că Volodimir Zelenski a propus să se meargă într-o direcţie mai îndrăzneaţă: să fie ocupate aşezări ruseşti pentru a obţine o pârghie asupra Moscovei, să fie bombardată conducta Drujba care transportă petrol rusesc în Ungaria.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a câștigat încrederea guvernelor occidentale prin refuzul de a folosi armele pe care acestea le furnizează pentru atacuri în interiorul Rusiei și prin faptul că a acordat prioritate atacurilor împotriva forțelor rusești din interiorul granițelor Ucrainei.
Dar, în spatele ușilor închise, liderul ucrainean a propus să meargă într-o direcție mai îndrăzneață - ocupând sate rusești pentru a obține o influență asupra Moscovei, bombardând o conductă care transferă petrol rusesc în Ungaria, membră NATO, și tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în interiorul granițelor Rusiei, potrivit unor documente secrete ale serviciilor secrete americane care detaliază comunicările sale interne cu consilieri de top și lideri militari, relatează publicația The Washington Post.
Documentele, care nu au fost dezvăluite anterior, fac parte dintr-o scurgere mai amplă de informații secrete americane care a circulat pe platforma Discord și a fost obținută de The Washington Post.
Acestea arată un lider cu instincte agresive care contrastează puternic cu imaginea sa publică de om de stat calm și stoic care rezistă la atacul brutal al Rusiei.
Informațiile au fost culese prin intermediul comunicațiilor digitale interceptate, oferind o privire rară asupra deliberărilor lui Zelenski în mijlocul tirurilor de rachete rusești, al atacurilor asupra infrastructurii și al crimelor de război.
Pentagonul, unde liderii militari americani de rang înalt au fost informați cu privire la aspectele prezentate în documentele scurse, nu a contestat autenticitatea materialelor.
În unele cazuri, Zelenski este văzut ca limitând ambițiile subordonaților săi, în altele, el este cel care propune acțiuni militare riscante, scrie The Washington Post.
În cadrul unei întâlniri de la sfârșitul lunii ianuarie, Volodimir Zelenski a sugerat ca Ucraina "să efectueze lovituri în Rusia", în timp ce deplasa trupe terestre ucrainene pe teritoriul inamic pentru a "ocupa orașe de frontieră rusești nespecificate", potrivit unui document etichetat "strict secret". Scopul ar fi "să ofere Kievului o pârghie în discuțiile cu Moscova", se arată în document.
În cadrul unei întâlniri separate, la sfârșitul lunii februarie, cu generalul Valeri Zalujnîi, comandantul militar suprem al forțelor armate ale Ucrainei, Zelenski "și-a exprimat îngrijorarea" că "Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune capabile să atingă dislocările de trupe rusești din Rusia și nici ceva cu care să le poată ataca". Zelenski a "sugerat apoi ca Ucraina să atace zone de desfășurare nespecificate din Rostov", o regiune din vestul Rusiei, folosind în schimb drone, potrivit unui alt document clasificat.
În cadrul unei întâlniri de la mijlocul lunii februarie cu vicepremierul Iulia Svridenko, Zelenski a venit cu ideea ca Ucraina să "arunce în aer" conducta Drujba, construită de sovietici, care furnizează petrol Ungariei. "Zelenski a subliniat că ... Ucraina ar trebui pur și simplu să arunce în aer conducta și să distrugă industria [premierului] ungar Viktor Orban, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc", se arată în document.
În detalierea conversației, oficialii serviciilor de informații recunosc că Zelenski "își exprima furia față de Ungaria și, prin urmare, ar putea aduce amenințări, fără sens", o calificare care nu însoțește celelalte relatări ale lui Zelenski care sugerează acțiuni militare îndrăznețe. Deși Ungaria face parte nominal din alianța occidentală, Orban este considerat în general liderul european cel mai favorabil Kremlinului.
Când a fost întrebat dacă a sugerat să ocupe părți din Rusia, Zelenski, în timpul unui interviu acordat publicației Kyiv Post, a respins afirmațiile serviciilor de informații americane și le-a catalogat ca fiind "fantezii", dar și-a păstrat dreptul de a folosi tactici neconvenționale în apărarea țării sale.
"Ucraina are tot dreptul să se protejeze, iar noi o facem. Ucraina nu a ocupat pe nimeni, ci viceversa", a declarat Zelenski. "Când au murit atât de mulți oameni și au existat gropi comune și poporul nostru a fost torturat, sunt sigur că trebuie să folosim orice trucuri".
Folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei este un subiect deosebit de sensibil pentru Casa Albă, care se teme de mult timp că acest conflict ar putea scăpa de sub control și ar forța o confruntare catastrofală între Statele Unite și Rusia, cele mai mari puteri nucleare din lume.
Deși Washingtonul i-a oferit lui Zelenski armament avansat în valoare de miliarde de dolari. Președintele Biden a respins constant cererea liderului ucrainean de a primi ATACMS cu rază lungă de acțiune, prescurtare pentru Army Tactical Missile System, capabil să lovească ținte aflate la o distanță de până la 300 de kilometri. De la începutul războiului, Biden a declarat că Statele Unite "nu încurajează și nici nu permit Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale".
Când a fost întrebat despre informațiile care indică faptul că s-a gândit la folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, Zelenski a spus că nu este un lucru la care Ucraina se gândește. "Nimeni din țara noastră nu a dat ordine pentru ofensive sau lovituri pe teritoriul rusesc", a spus el.
Nu este clar dacă Statele Unite au împărtășit relatările despre înțelegerile lui Zelenski cu națiunile aliate, dar președintele ucrainean continuă să se bucure de sprijinul puternic al guvernelor occidentale, care i-au furnizat o gamă tot mai sofisticată de armament.
Săptămâna trecută, Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Storm Shadow, un sistem de rachete de croazieră cu capabilități invizibile, are o rază de acțiune de 250 de kilometri, depășind cu mult raza de acțiune de 80 de kilometri a lansatoarelor HIMARS, furnizate de SUA.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat vineri că rachetele ar oferi Ucrainei sunt "cea mai bună șansă" de a se apăra și ar urma să fie folosită doar "în interiorul teritoriului suveran ucrainean". Un purtător de cuvânt al Ambasadei britanice la Washington a refuzat să comenteze dacă remarcile scăpate de Zelensky ar putea face Londra să se răzgândească la decizia sa.
Administrația Biden spune că aceste comentarii interceptate ale lui Zelenski nu sunt cauza reținerii față de furnizarea ATACMS.
"Ucraina s-a angajat în repetate rânduri să folosească armele furnizate de SUA în mod responsabil și strategic atunci când este necesar pentru a contracara agresiunea rusă și suntem încrezători că așa va fi în continuare", a declarat un oficial american din domeniul apărării care, la fel ca și alte persoane intervievate pentru acest raport, a vorbit sub protecția anonimatului pentru că subiectul este unul foarte sensibil.
Încă de anul trecut, Zelenski a promis că Ucraina nu va folosi niciodată arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei, un angajament pe care Casa Albă spune că l-a respectat.
"Președintele Zelenski și-a respectat promisiunile pe care i le-a făcut președintelui Biden și nu credem că acest lucru se va schimba", a declarat un înalt oficial al administrației.
Unul dintre motivele pentru care nu se furnizează rachete cu rază lungă de acțiune este numărul "relativ mic de sisteme ATACMS" pe care Statele Unite le au pentru propriile nevoi de apărare, a declarat în martie pentru Defense One, generalul Mark Milley, șeful Statului Major.
Cu toate acestea, Zelenski a declarat că el crede că Statele Unite nu trimit armele pentru că nu au încredere în Kiev.
"Cred că le este teamă că le-am putea folosi pe teritoriul Rusiei", a declarat Zelenski pentru The Post. "Dar eu le spun întotdeauna partenerilor noștri... Avem o țintă prioritară pentru care folosim pachetele de muniție pe care le primim: pentru eliberarea teritoriilor ucrainene'", a spus el.
Deși nu există niciun indiciu că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a lovi în teritoriul rusesc, nu același lucru se poate spune despre utilizarea de către Kiev a dronelor armate.
Exploziile provocate de vehicule aeriene fără pilot au devenit un eveniment obișnuit în Rusia, inclusiv în Rostov, unde o dronă s-a prăbușit luna aceasta peste o rafinărie de petrol. Oficialii ucraineni sunt deseori timizi în legătură cu incidentele, lăsând să se înțeleagă că sunt responsabili fără a-și asuma direct meritele.
Două atacuri cu drone în luna decembrie asupra bazei aeriene rusești Engels din Saratov, la peste 370 de mile de granița ucraineană, au arătat "că avem capacitatea de a ajunge la mulți kilometri mai departe față de cât s-ar putea aștepta unii", a declarat Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, într-un interviu acordat la începutul acestui an.
Luna aceasta, Rusia a acuzat Ucraina că a organizat un atac cu dronă menit să îl ucidă pe președintele Vladimir Putin la Kremlin. Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare și verificate de The Post arată două drone care se îndreaptă spre Kremlin în jurul orei locale 2:30 A.M. Afirmația privind implicarea Ucrainei a fost negată cu tărie de oficialii de la Kiev, inclusiv de Zelenski.
Nu toate documentele clasificate îl arată pe Zelenski făcând presiuni pentru o acțiune mai agresivă.
Unul dintre acestea descrie un plan dezvoltat de agenția de informații militare a Ucrainei, anul trecut, pentru a efectua atacuri secrete asupra forțelor rusești din Siria, folosind ajutorul secret al kurzilor. Planul detaliat ar fi deschis un nou câmp de luptă la mii de kilometri de Ucraina, dar în decembrie, Zelenski le-a ordonat consilierilor săi să "înceteze planificarea de operațiuni împotriva forțelor rusești din Siria", se arată în document, fără a explica de ce planul a fost abandonat.
Zelenski, în interviul recent, a declarat că și-a rezervat dreptul de a explora o serie de opțiuni militare.
"Am o mulțime de generali cu care lucrez", a spus președintele Ucrainei. "Și acestea sunt conversațiile mele personale".
"Războiul se referă la ocuparea Ucrainei", a adăugat el. "Ucraina trebuie să câștige".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
-
Cu Cristoiu ce-ați avut?
Scriu la cald, dupa ce am aflat de inchiderea contului de tik-tok al marelui gazetar Ion Cristoiu. L-am cunoscut in urma ...
-
Donald Trump suspendă suprataxele vamale "reciproce" pentru 90 de zile. Cu excepția Chinei!
Presedintele american Donald Trump anunta miercuri ca suspenda - pe o perioada de 90 de zile - suprataxele vamale "recip ...
-
Riposta Chinei pentru administrația Trump: opreşte importurile de gaze naturale lichefiate din SUA
China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai indelungat interval din ultimii ci ...
-
Elon Musk îl face "imbecil" pe consilierul pe Comerţ al lui Trump - Peter Navarro, arhitectul politicii taxelor vamale
Patronul Tesla Elon Musk il catalogheaza marti in doua mesaje postate pe reteaua sa de socializare X pe consilierul insa ...
-
Comisia Europeană colaborează cu China pentru a contracara tarifele impuse de Donald Trump. Urmează un summit între cele două părți
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului chinez Li Qiang sa colaboreze pentru o &bdqu ...
-
Scandal cât Casa Albă: Elon Musk i-a cerut președintelui SUA să anuleze taxele vamale. Ce răspuns a primit miliardarul
Miliardarul Elon Musk i-a cerut direct președintelui american Donald Trump sa renunțe la noile tarife vamale, au dezvalu ...
-
Cum arde Casa în urma tărăboiului tarifar al lui Trump
Autor: Pepe Escobar Aceasta manevra de demolare economica necontrolata de facto incepe cu fantezia deformata ca lansarea ...
-
Germania își va retrage rezerva de aur de 280 miliarde de euro din seiful de la Federal Reserve. Vor urma și alte țări europene
Ca raspuns la politica economica imprevizibila a președintelui american Donald Trump, guvernul german iși va retrage 1.2 ...
-
Elon Musk avertizează: Vom vedea crime în masă în Europa. Migrația uriașă va duce la distrugerea tărilor din UE
Europa s-ar putea confrunta cu un val de terorism, a declarat omul de afaceri american Elon Musk in timpul discursului s ...
-
China adoptă o tactică diferită: Care e adevărata reacție a Beijingului la tarifele impuse de Donald Trump
În timp ce tarile din intreaga lume se straduiesc sa negocieze concesii in urma escaladarii de catre presedintele ...
-
Bursele asiatice se prăbușesc după anunțul lui Trump. Tarifele ar putea duce lumea într-o "iarnă nucleară economică"
Piețele bursiere s-au prabușit in Asia, in timp ce tarifele președintelui Donald Trump continua sa produca unde de șoc i ...
-
Taxele impuse de Donald Trump slăbesc dolarul, contrar aşteptărilor pieţei: temerile de recesiune pun presiune pe moneda americană
Desi planurile presedintelui Donald Trump privind tarifele vamale erau asteptate sa intareasca dolarul american, realita ...
-
Escaladarea războiului comercial a şters peste 5.000 miliarde dolari din valoarea acţiunilor bursei americane
Indicele S&P 500 al Bursei de la New York a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 11 luni, reducand valoarea to ...
-
Armata israeliană face dezastru în Gaza: ce speră să obțină Benjamin Netanyahu cu noile incursiuni sângeroase
Armata israeliana a lansat, vineri, o noua ofensiva terestra in orasul Gaza, intensificandu-si operatiunile in teritoriu ...
-
Nu e prima dată când SUA impun taxe vamale uriașe. Cum funcționa societatea americană în urmă cu mai bine de 100 de ani
Sub umbrela „Liberation Day", Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie o accelerare a politicii sale economice protecți ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu