Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Interceptările americane dezvăluie ce idei agresive are Zelenski: bombardarea conductei Drujba și ocuparea așezărilor rusești

Postat la: 23.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Interceptările americane arată că Volodimir Zelenski a propus să se meargă într-o direcţie mai îndrăzneaţă: să fie ocupate aşezări ruseşti pentru a obţine o pârghie asupra Moscovei, să fie bombardată conducta Drujba care transportă petrol rusesc în Ungaria.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a câștigat încrederea guvernelor occidentale prin refuzul de a folosi armele pe care acestea le furnizează pentru atacuri în interiorul Rusiei și prin faptul că a acordat prioritate atacurilor împotriva forțelor rusești din interiorul granițelor Ucrainei.

Dar, în spatele ușilor închise, liderul ucrainean a propus să meargă într-o direcție mai îndrăzneață - ocupând sate rusești pentru a obține o influență asupra Moscovei, bombardând o conductă care transferă petrol rusesc în Ungaria, membră NATO, și tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în interiorul granițelor Rusiei, potrivit unor documente secrete ale serviciilor secrete americane care detaliază comunicările sale interne cu consilieri de top și lideri militari, relatează publicația The Washington Post.

Documentele, care nu au fost dezvăluite anterior, fac parte dintr-o scurgere mai amplă de informații secrete americane care a circulat pe platforma Discord și a fost obținută de The Washington Post.

Acestea arată un lider cu instincte agresive care contrastează puternic cu imaginea sa publică de om de stat calm și stoic care rezistă la atacul brutal al Rusiei.

Informațiile au fost culese prin intermediul comunicațiilor digitale interceptate, oferind o privire rară asupra deliberărilor lui Zelenski în mijlocul tirurilor de rachete rusești, al atacurilor asupra infrastructurii și al crimelor de război.

Pentagonul, unde liderii militari americani de rang înalt au fost informați cu privire la aspectele prezentate în documentele scurse, nu a contestat autenticitatea materialelor.

În unele cazuri, Zelenski este văzut ca limitând ambițiile subordonaților săi, în altele, el este cel care propune acțiuni militare riscante, scrie The Washington Post.

În cadrul unei întâlniri de la sfârșitul lunii ianuarie, Volodimir Zelenski a sugerat ca Ucraina "să efectueze lovituri în Rusia", în timp ce deplasa trupe terestre ucrainene pe teritoriul inamic pentru a "ocupa orașe de frontieră rusești nespecificate", potrivit unui document etichetat "strict secret". Scopul ar fi "să ofere Kievului o pârghie în discuțiile cu Moscova", se arată în document.

În cadrul unei întâlniri separate, la sfârșitul lunii februarie, cu generalul Valeri Zalujnîi, comandantul militar suprem al forțelor armate ale Ucrainei, Zelenski "și-a exprimat îngrijorarea" că "Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune capabile să atingă dislocările de trupe rusești din Rusia și nici ceva cu care să le poată ataca". Zelenski a "sugerat apoi ca Ucraina să atace zone de desfășurare nespecificate din Rostov", o regiune din vestul Rusiei, folosind în schimb drone, potrivit unui alt document clasificat.

În cadrul unei întâlniri de la mijlocul lunii februarie cu vicepremierul Iulia Svridenko, Zelenski a venit cu ideea ca Ucraina să "arunce în aer" conducta Drujba, construită de sovietici, care furnizează petrol Ungariei. "Zelenski a subliniat că ... Ucraina ar trebui pur și simplu să arunce în aer conducta și să distrugă industria [premierului] ungar Viktor Orban, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc", se arată în document.

În detalierea conversației, oficialii serviciilor de informații recunosc că Zelenski "își exprima furia față de Ungaria și, prin urmare, ar putea aduce amenințări, fără sens", o calificare care nu însoțește celelalte relatări ale lui Zelenski care sugerează acțiuni militare îndrăznețe. Deși Ungaria face parte nominal din alianța occidentală, Orban este considerat în general liderul european cel mai favorabil Kremlinului.

Când a fost întrebat dacă a sugerat să ocupe părți din Rusia, Zelenski, în timpul unui interviu acordat publicației Kyiv Post, a respins afirmațiile serviciilor de informații americane și le-a catalogat ca fiind "fantezii", dar și-a păstrat dreptul de a folosi tactici neconvenționale în apărarea țării sale.

"Ucraina are tot dreptul să se protejeze, iar noi o facem. Ucraina nu a ocupat pe nimeni, ci viceversa", a declarat Zelenski. "Când au murit atât de mulți oameni și au existat gropi comune și poporul nostru a fost torturat, sunt sigur că trebuie să folosim orice trucuri".

Folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei este un subiect deosebit de sensibil pentru Casa Albă, care se teme de mult timp că acest conflict ar putea scăpa de sub control și ar forța o confruntare catastrofală între Statele Unite și Rusia, cele mai mari puteri nucleare din lume.

Deși Washingtonul i-a oferit lui Zelenski armament avansat în valoare de miliarde de dolari. Președintele Biden a respins constant cererea liderului ucrainean de a primi ATACMS cu rază lungă de acțiune, prescurtare pentru Army Tactical Missile System, capabil să lovească ținte aflate la o distanță de până la 300 de kilometri. De la începutul războiului, Biden a declarat că Statele Unite "nu încurajează și nici nu permit Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale".

Când a fost întrebat despre informațiile care indică faptul că s-a gândit la folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, Zelenski a spus că nu este un lucru la care Ucraina se gândește. "Nimeni din țara noastră nu a dat ordine pentru ofensive sau lovituri pe teritoriul rusesc", a spus el.

Nu este clar dacă Statele Unite au împărtășit relatările despre înțelegerile lui Zelenski cu națiunile aliate, dar președintele ucrainean continuă să se bucure de sprijinul puternic al guvernelor occidentale, care i-au furnizat o gamă tot mai sofisticată de armament.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Storm Shadow, un sistem de rachete de croazieră cu capabilități invizibile, are o rază de acțiune de 250 de kilometri, depășind cu mult raza de acțiune de 80 de kilometri a lansatoarelor HIMARS, furnizate de SUA.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat vineri că rachetele ar oferi Ucrainei sunt "cea mai bună șansă" de a se apăra și ar urma să fie folosită doar "în interiorul teritoriului suveran ucrainean". Un purtător de cuvânt al Ambasadei britanice la Washington a refuzat să comenteze dacă remarcile scăpate de Zelensky ar putea face Londra să se răzgândească la decizia sa.

Administrația Biden spune că aceste comentarii interceptate ale lui Zelenski nu sunt cauza reținerii față de furnizarea ATACMS.

"Ucraina s-a angajat în repetate rânduri să folosească armele furnizate de SUA în mod responsabil și strategic atunci când este necesar pentru a contracara agresiunea rusă și suntem încrezători că așa va fi în continuare", a declarat un oficial american din domeniul apărării care, la fel ca și alte persoane intervievate pentru acest raport, a vorbit sub protecția anonimatului pentru că subiectul este unul foarte sensibil.

Încă de anul trecut, Zelenski a promis că Ucraina nu va folosi niciodată arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei, un angajament pe care Casa Albă spune că l-a respectat.

"Președintele Zelenski și-a respectat promisiunile pe care i le-a făcut președintelui Biden și nu credem că acest lucru se va schimba", a declarat un înalt oficial al administrației.

Unul dintre motivele pentru care nu se furnizează rachete cu rază lungă de acțiune este numărul "relativ mic de sisteme ATACMS" pe care Statele Unite le au pentru propriile nevoi de apărare, a declarat în martie pentru Defense One, generalul Mark Milley, șeful Statului Major.

Cu toate acestea, Zelenski a declarat că el crede că Statele Unite nu trimit armele pentru că nu au încredere în Kiev.

"Cred că le este teamă că le-am putea folosi pe teritoriul Rusiei", a declarat Zelenski pentru The Post. "Dar eu le spun întotdeauna partenerilor noștri... Avem o țintă prioritară pentru care folosim pachetele de muniție pe care le primim: pentru eliberarea teritoriilor ucrainene'", a spus el.

Deși nu există niciun indiciu că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a lovi în teritoriul rusesc, nu același lucru se poate spune despre utilizarea de către Kiev a dronelor armate.

Exploziile provocate de vehicule aeriene fără pilot au devenit un eveniment obișnuit în Rusia, inclusiv în Rostov, unde o dronă s-a prăbușit luna aceasta peste o rafinărie de petrol. Oficialii ucraineni sunt deseori timizi în legătură cu incidentele, lăsând să se înțeleagă că sunt responsabili fără a-și asuma direct meritele.

Două atacuri cu drone în luna decembrie asupra bazei aeriene rusești Engels din Saratov, la peste 370 de mile de granița ucraineană, au arătat "că avem capacitatea de a ajunge la mulți kilometri mai departe față de cât s-ar putea aștepta unii", a declarat Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, într-un interviu acordat la începutul acestui an.

Luna aceasta, Rusia a acuzat Ucraina că a organizat un atac cu dronă menit să îl ucidă pe președintele Vladimir Putin la Kremlin. Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare și verificate de The Post arată două drone care se îndreaptă spre Kremlin în jurul orei locale 2:30 A.M. Afirmația privind implicarea Ucrainei a fost negată cu tărie de oficialii de la Kiev, inclusiv de Zelenski.

Nu toate documentele clasificate îl arată pe Zelenski făcând presiuni pentru o acțiune mai agresivă.

Unul dintre acestea descrie un plan dezvoltat de agenția de informații militare a Ucrainei, anul trecut, pentru a efectua atacuri secrete asupra forțelor rusești din Siria, folosind ajutorul secret al kurzilor. Planul detaliat ar fi deschis un nou câmp de luptă la mii de kilometri de Ucraina, dar în decembrie, Zelenski le-a ordonat consilierilor săi să "înceteze planificarea de operațiuni împotriva forțelor rusești din Siria", se arată în document, fără a explica de ce planul a fost abandonat.

Zelenski, în interviul recent, a declarat că și-a rezervat dreptul de a explora o serie de opțiuni militare.

"Am o mulțime de generali cu care lucrez", a spus președintele Ucrainei. "Și acestea sunt conversațiile mele personale".

"Războiul se referă la ocuparea Ucrainei", a adăugat el. "Ucraina trebuie să câștige".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE