Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Infrastructura energetică a Turciei e la pământ: exportul de petrol a fost oprit; se anuță întreruperea curentului electric

Postat la: 06.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un cutremur major care a zguduit luni dimineață sud-estul Turciei a provocat daune grave infrastructurii energetice a țării, a declarat ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Dönmez.

Puternicul cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade a provocat daune grave infrastructurii, în special în provincia Kahramanmaraș, considerată epicentrul seismului, a declarat Dönmez reporterilor, transmite DailySabah.com. Separat, oficialii au declarat că două conducte petroliere critice și o centrală nucleară, aflată în prezent în construcție, au rămas neatinse.

Cutremurul a dărâmat sute de clădiri și a ucis cel puțin 1.000 de persoane, au declarat oficialii. Se crede că sute de persoane sunt încă prinse sub dărâmături, iar bilanțul se așteaptă ca acesta să crească în continuare, în timp ce echipele de salvare caută mormane de dărâmături în orașele și localitățile din întreaga zonă.

Liniile de transport și distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale au fost grav avariate, a informat Dönmez. El a confirmat că linia principală de transport a gazelor naturale din județul Türkoğlu din Kahramanmaras, în apropiere de epicentru, a fost cea mai afectată. "Aceasta este linia noastră principală de transport care transportă gaze naturale către Gaziantep, Hatay și Kilis, în special către Kahramanmaras. Începând de acum, aceste zone ar putea suferi întreruperi de energie electrică", a adăugat Dönmez.

Echipe lucrează la repararea liniilor avariate, a spus el, adăugând că aproximativ 30 de substații aparținând Corporației de Transport al Energiei Electrice din Turcia (TEIAȘ) au suferit daune de diferite grade. "Am trimis centralele noastre electrice mobile în regiune. În special, vom încerca să furnizăm gaze naturale și energie unor facilități precum spitale, cantine pentru săraci și brutării, atât prin metoda de transport cu gaz natural comprimat (CNG), cât și prin generatoare mobile", a declarat Dönmez.

Nu au fost înregistrate pagube la conducta Kerkuk-Ceyhan, care transportă petrol din Irak către Turcia, sau la conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, a declarat pentru Reuters un oficial din domeniul energiei.

Cu toate acestea, Guvernul regional din Kurdistan (KRG) a declarat că fluxurile de petrol prin portul turcesc Ceyhan au fost suspendate temporar luni. "Din cauza cutremurului care a lovit Turcia și Siria și pentru a asigura siguranța exporturilor de petrol și a preveni orice incident nedorit, exporturile de petrol prin conducta care leagă regiunea Kurdistanului de Turciei au fost suspendate", a precizat ministerul regional al resurselor naturale într-o declarație.

Declarația a fost făcută în urma opririi operațiunilor la terminalul petrolier Ceyhan din provincia sudică Adana. Agenția de transport maritim Tribeca a declarat că o reuniune de urgență pe această temă este în curs de desfășurare. Terminalul din estul Mediteranei se află la aproximativ 155 de kilometri (96 de mile) de zona epicentrului cutremurului. Regiunea kurdă exportă în mod obișnuit aproximativ 450.000 de barili de petrol pe zi prin intermediul Turciei. Aceasta a continuat să pompeze petrol din țară în ciuda faptului că autoritățile federale au cerut oprirea comerțului. "Guvernul regional din Kurdistan confirmă oprirea exportului de petrol prin Ceyhan, în Turcia, din cauza seismului care a lovit mai multe zone din țară", a scris pe Twitter Lawk Ghafuri, șeful departamentului de relații cu presa străină din Kurdistan. "Exportul va fi reluat după ce va fi finalizată inspecția atentă a conductelor", a adăugat tweetul.

Anterior, operatorul de stat de conducte BOTAȘ a declarat că aprovizionarea cu gaze naturale a fost întreruptă în provinciile Gaziantep, Hatay și Kahramanmaraș și în alte câteva districte din cauza deteriorării unei conducte de transport de gaze.

Între timp, Tribeca, într-un comunicat, a informat că porturile din sud-estul Turciei au fost, de asemenea, afectate de cutremur și că au fost raportate întârzieri în operațiuni.

Autoritatea maritimă din Turcia a declarat că un port important din orașul Iskenderun, situat pe coasta mediteraneană, a fost avariat de cutremur. Site-ul web al portului internațional LimakPort Iskenderun nu a putut fi accesat în jurul prânzului. În urma inspecțiilor privind pagubele, autoritatea a precizat pe Twitter că operațiunile continuă în alte porturi în afară de Iskenderun.

Într-o declarație, Limak Group a precizat că docul portului a fost parțial avariat, în timp ce fotografiile de pe rețelele de socializare arătau zeci de containere răsturnate.

Centrala nucleară de la Akkuyu, prima instalație de acest tip din Turcia, care este în prezent în construcție pe coasta mediteraneană, nu a fost avariată, a declarat un oficial al companiei rusești care construiește centrala.

"Au fost resimțite aici cutremure cu magnitudinea de aproximativ 3,0 ... dar specialiștii noștri nu au raportat nicio pagubă la clădiri, macarale sau echipamente", a declarat Anastasia Zoteeva de la compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom.

"Cu toate acestea, desfășurăm măsuri extinse de diagnosticare pentru a ne asigura că operațiunile de construcție și instalare pot continua în siguranță", a declarat oficialul Rosatom, citat de agenția de știri RIA.

Finalizarea programată a primei unități de la Akkuyu și livrarea combustibilului nuclear este prevăzută pentru prima jumătate a acestui an. Celelalte trei reactoare trebuie să intre în funcțiune până la sfârșitul anului 2026, în ritm de unul pe an, pentru a avea o capacitate instalată totală de 4.800 de megawați în cele din urmă.

Odată finalizată, se așteaptă ca centrala să producă până la 10% din necesarul de energie electrică internă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE