Harta păcii chineze - respinsă de lorzii războiului de la NATO. Planul taie Ucraina în două cu o graniță pe Nipru
Postat la: 28.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
China detaliază planul său de pace pentru Ucraina și propune o zonă demilitarită imensă în Ucraina cu granița pe Nipru. Kievul ar putea deveni un al doilea Berlin.
Un specialist englez, Samuel Ramani, care citeaza surse din media de stat chineză, prezintă harta păcii în viziunea Beijingului după vizita șefului diplomației chineze la Moscova.
Un plan ambițios în intenții și puternic în influență politică, de care se bucură Beijingul în această fază și care, însă, în repropunerea generică a pozițiilor deja cunoscute, pare să dezamăgească așteptările, riscând să întâmpine scepticismul mixt al celor două părți în conflict și al aliaților acestora.
Într-adevăr, punctul de plecare este cererea de încetare a focului și începerea negocierilor între Rusia și Ucraina. Pentru a acorda greutate acestei propuneri, Beijingul încearcă să-și consolideze un rol de imparțialitate: prin conceperea unui cadru politic care salută unele dintre solicitările ambelor părți.
Cele 12 puncte ale documentului prezentate oficial:
1. Respectarea suveranității fiecărei țări
"Independența și integritatea teritorială trebuie păstrate cu strictețe în conformitate cu dreptul internațional și Cartea Națiunilor Unite".
Acest punct pare să îndeplinească cererea Kievului, ca Moscova să respecte granițele naționale ucrainene și, prin urmare, să-și retragă trupele; dar, de fapt, ceea ce lipsește între cele două părți este o înțelegere prin care ar trebui luate în considerare "granițele naționale": Crimeea este rusă sau ucraineană?
2. Abandonarea mentalității Războiului Rece
"Securitatea unei țări nu poate fi obținută în detrimentul altor țări; securitatea unei regiuni nu poate fi obținută prin consolidarea sau extinderea alianțelor militare; nu există soluții simple la o problemă complexă: toate părțile ar trebui să lucreze la o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă și durabilă".
Ideea pare să stigmatizeze invazia rusă, dar și mai mult extinderea NATO, unul dintre motivele pentru care Moscova a motivat alegerea deschiderii ostilităților.
3. Oprirea ostilităților
"Războiul și conflictul nu aduc beneficii nimănui: toate părțile trebuie să rămână raționale, să se împiedice ca această criză să scape de sub control și să ajute Rusia și Ucraina să reia dialogul direct cât mai curând posibil, pentru a ajunge la un armistițiu".
Prin acest punct, comunitatea internațională este chemată să promoveze dialogul direct între Moscova și Kiev în vederea unei încetări a focului: exact ceea ce comunitatea internațională nu a fost capabilă să facă până acum.
4. Reluarea negocierilor de pace
"Dialogul și negocierile sunt singura soluție posibilă la criză; comunitatea internațională ar trebui să ajute părțile în conflict să ajungă la un acord politic".
Al patrulea punct îl extinde pe cel precedent, cerând dialog nu numai pentru un armistițiu imediat, ci în vederea unei soluții politice mai generale.
5. Rezolvarea crizei umanitare
"Misiunile umanitare trebuie să urmeze principiile neutralității și imparțialității; siguranța civililor trebuie protejată și prin coridoare de evacuare din zonele de conflict și prin operațiuni de asistență, care ar trebui să fie coordonate de ONU".
6. Protejarea civililor și prizonierilor de război
"Părțile ar trebui să respecte cu strictețe regulile internaționale și să respecte drepturile prizonierilor de război; China favorizează și încurajează schimburile de soldați capturați".
7. Păstrarea instalațiilor nucleare în siguranță
"Trebuie să evităm atacurile armate asupra centralelor nucleare sau a altor instalații nucleare, pentru a evita accidentele".
8. Reducerea riscurilor strategice
"Armele atomice nu trebuie niciodată folosite și războaiele nucleare nu trebuie purtate, la fel cum trebuie evitată simpla amenințare de a utiliza aceste arme și cele chimice și bacteriologice, în toate circumstanțele".
9. Facilitarea exporturilor de cereale
"Părțile trebuie să pună în aplicare pe deplin acordul privind exporturile de cereale semnat de Rusia, Ucraina, Turcia și ONU, pentru a evita o criză alimentară globală".
10. Oprirea sancțiunilor unilaterale
"China se opune sancțiunilor economice, care nu sunt autorizate de Consiliul de Securitate al ONU".
Referirea este, evident, la sancțiunile adoptate împotriva Rusiei de către țările occidentale - Statele Unite și Uniunea Europeană in primis.
11. Stabilizarea producției industriale și a lanțurilor de distribuție
"Toată lumea ar trebui să evite să folosească economia globală ca armă sau instrument în scopuri politice; sunt necesare eforturi comune pentru a atenua impactul crizei asupra energiei, finanțelor, comerțului și transporturilor".
12. Promovarea reconstrucției după război
"Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri pentru a ajuta reconstrucția zonelor de război; China este pregătită să ofere asistență și să joace un rol activ în acest domeniu".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu