Haos în Congresul SUA. Ajutoarele pentru Israel și Ucraina, blocate
Postat la: 14.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Paralizat de mai bine de o săptămână, Congresul american se afundă tot mai mult în criză. Confruntat cu negocieri interminabile şi fără ieşire, candidatul republican pentru funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Steve Scalise, a anunţat joi seara că îşi retrage candidatura, în lipsa unui sprijin suficient din partea propriului partid, relatează AFP şi Reuters, scrie news.ro.
Reprezentantul de Louisiana Steve Scalise, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, pe care membrii partidului său îl desemnaseră miercurea trecută pentru a fi următorul preşedinte al Camerei, a renunţat joi la cursă, deoarece partidul său nu a reuşit să îşi rezolve propriile diviziuni, astfel că, pentru a zecea zi, camera inferioară a Congresului american a rămas fără conducere. Din această cauză, în prezent, Statele Unite nu pot vota pentru un eventual nou ajutor pentru Israel, un aliat istoric aflat în război cu Hamas, şi nici o tranşă suplimentară pentru Ucraina invadată de Rusia.
Steve Scalise, liderul majorităţii republicane, obţinuse nominalizarea partidului său pentru a-l înlocui pe preşedintele destituit Kevin McCarthy, dar nu a reuşit să obţină cele 217 voturi necesare pentru a fi ales în plenul Camerei, deoarece mai mulţi dintre colegii săi republicani au declarat că nu îl vor susţine.
Congresul are două camere: una, Senatul, este în mâinile democraţilor lui Joe Biden, dar cealaltă, Camera Reprezentanţilor, este în mâinile republicanilor, dar se află într-un blocaj fără precedent. Republicanii nu-şi pot permite mai mult de patru dezertări din propriile rânduri, pentru că ei controlează Camera cu o marjă strânsă, de 221 de voturi la 212.
"A fost o adevărată aventură şi mai este încă mult de lucru. Tocmai le-am spus colegilor mei că îmi retrag numele ca şi candidat la funcţia de speaker", a declarat Steve Scalise reporterilor. "Dacă vă uitaţi la ultimele săptămâni, dacă vă uitaţi la situaţia în care se află reuniunea noastră, mai este încă de lucru. Există încă persoane care au propriile lor agende", a afirmat el.
Odată cu acest anunţ, căutarea unui nou lider pentru Congresul american pare să devină o problemă din ce în ce mai spinoasă.
UN BLOCAJ STÂNJENITOR PENTRU REPUBLICANI
Marea majoritate a prerogativelor acestei instituţii au fost suspendate prin destituirea surprinzătoare a preşedintelui republican Kevin McCarthy, la 3 octombrie, ceea ce a pus în evidenţă diviziunile profiunde cu care se confruntă tabăra conservatoare americană, cu un an înainte de alegerile prezidenţiale din 2024.
Confruntată cu incapacitatea de a se pune de acord asupra unui succesor, această cameră, care ar trebui să fie una dintre cele mai puternice din lume, se află într-o stare de blocaj fără precedent. Fără un speaker - a treia cea mai importantă figură politică din Statele Unite - Congresul american este de asemenea incapabil să voteze un nou buget federal. Actualul buget expiră peste câteva săptămâni, punând din nou prima putere economică mondială în faţa riscului de paralizie a administraţiei sale publice.
Steve Scalise, cunoscut pentru că a supravieţuit unui schimb de focuri în 2017, spera să poată supune candidatura sa la vot cu toţi aleşii din Cameră. Aceasta este o condiţie prealabilă pentru a avea acces la această funcţie. Dar zece conservatori au anunţat că se vor opune cu orice preţ candidaturii sale. Aceştia au invocat ca argumente poziţiile sale bugetare, faptul că suferă de cancer şi un discurs pe care l-a ţinut în urmă cu 20 de ani la o convenţie legată de un fost lider al Ku Klux Klan.
Va mai dura blocajul câteva zile? Sau câteva săptămâni? Confuzia pare să domnească la toate nivelurile partidului. "Această ţară contează pe noi să ne unim. Camera Reprezentanţilor are nevoie de un preşedinte şi trebuie să o facem să funcţioneze din nou", a insistat Steve Scalise. "Dar este clar că nu toată lumea este aici. Şi există încă diviziuni care trebuie reazolvate", a adăugat el. "De ce să nu mergem cu toţii acasă şi să ne întâlnim săptămâna viitoare?", a sugerat joi după-amiază politiciana trumpistă Marjorie Taylor Greene.
Partidul Democrat al lui Joe Biden este minoritar în Camera Reprezentanţilor şi, prin urmare, este cumva spectator al negocierilor haotice din Congres, cu excepţia cazului în care nu se va produce o alianţă surpriză cu republicanii moderaţi, ceea ce ar putea să pună capăt acestei situaţii fără precedent.
"Războiul civil republican din Cameră continuă să paralizeze Congresul", a constatat joi liderul democraţilor, Hakeem Jeffries, menţionând că "o soluţie transparentă este singura cale de ieşire".
CINE VA FI NOUL CANDIDAT REPUBLICAN?
Republicanii sperau să evite repetarea spectacolului jenant care a avut loc în ianuarie, când conservatorii de linie dură l-au forţat pe McCarthy să treacă prin 15 runde de vot, timp de patru zile, înainte de a obţine funcţia de preşedinte al Camerei. Iar acum, după nici nouă luni, l-au debarcat pe McCarthy, pentru că ultraconservatorii trumpişti din tabăra republicană au fost nemulţumiţi că a ajuns la o înţelegere cu democraţii pe tema evitării incapacităţii de plată a guvernului.
Republicanii au încheiat o şedinţă, joi seară, fără a ajunge la un acord cu privire la cine va fi următorul lor candidat pentru funcţia de preşedinte al Camerei. Ei se vor reuni din nou vineri la ora locală 10.00 (17.00, României).
Mai mulţi republicani au declarat anterior că vor rămâne alături de rivalul lui Scalise, Jim Jordan, care pierduse miercuri votul secret al republicanilor. Jordan îşi încurajase susţinătorii să voteze pentru Scalise, potrivit unei surse care a vorbit sub rezerva anonimatului.
Reprezentantul Greg Murphy a declarat însă că nu este clar dacă Jordan ar putea obţine suficient sprijin pentru a reuşi în plen. "Va fi greu", a declarat Murphy reporterilor. "Personal, cred că s-ar putea să ajungă să fie un candidat de compromis", a adăugat el.
Reprezentantul Patrick McHenry, care a fost numit speaker temporar după înlăturarea lui McCarthy, este văzut şi el ca un posibil candidat de rezervă, dacă nimeni altcineva nu are suficiente voturi.
Unii republicani au sugerat, de asemenea, că, pentru a rezolva paralizia cauzată de lipsa unui speaker permanent, puterile temporare ale lui McHenry ar putea fi sporite.
Deşi McCarthy a fost primul speaker care a fost înlăturat printr-un vot oficial, ultimii doi republicani care au deţinut această funcţie au sfârşit prin a pleca sub presiunea adepţilor liniei dure a partidului.
Scalise, în vârstă de 58 de ani, a dobândit un statut aproape legendar în cercurile republicane, supravieţuind unei răni grave prin împuşcare după ce un bărbat înarmat a deschis focul în timpul antrenamentelor pentru un meci de baseball caritabil în 2017. De asemenea, el inspiră un respect larg ca un politician veteran care a petrecut ani de zile în funcţii de conducere în partid. Însă Scalise se confruntă şi cu noi probleme de sănătate, urmând un tratament pentru mielom multiplu, o formă de cancer al sângelui, iar unii susţinători ai lui Jordan au spus că este un motiv pentru a nu vota pentru el.
Jordan a fost susţinut de fostul preşedinte Donald Trump şi părea să fie favoritul adepţilor populişti cu mentalitate dură, dar într-un interviu acordat joi postului Fox News, Trump a declarat că nu se opune ca Scalise să devină speaker. "Steve este un om care are probleme serioase din punctul de vedere al cancerului său. Adică, trebuie să se facă bine pentru el însuşi", a declarat fostul preşedinte.
Scalise, liderul majorităţii, obţinuse nominalizarea partidului său pentru a-l înlocui pe preşedintele demis Kevin McCarthy, dar nu a reuşit să obţină cele 217 voturi necesare pentru a fi ales în plenul Camerei, deoarece mai mulţi dintre colegii săi republicani au declarat că nu îl vor susţine.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Atacatorul din SUA era un fost militar care a luptat în Afganistan: dorea să-și ucidă familia și simpatiza gruparea ISIS
Într-o serie de videoclipuri, Shamsud-Din Jabbar, suspectul din atacul mortal de Anul Nou din New Orleans, a vorbit despre planurile pe care le făcea pentru a-şi ucide familia şi despre vise care l-au ajutat să-şi dorească să se alăture ISIS, potrivit mai multor oficiali informaţi cu privire la anchetă.
-
Descoperire uriașă: Marea Piramidă din Giza concentrează și amplifică energia electromagnetică
Marea Piramidă din Giza, una dintre cele mai fascinante structuri antice, a fost recent subiectul unor studii științifice care au evidențiat proprietăți electromagnetice remarcabile.
-
Câte ore din viață îți ia un singur pachet de țigări? Cercetătorii au făcut o descoperire tulburătoare
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London sugerează că fiecare țigară fumată scade speranța de viață cu aproximativ 20 de minute. Potrivit calculelor, un pachet de 20 de țigări ar echivala cu aproape șapte ore pierdute din viața unui fumător.
-
Ion Cristoiu a rămas, în câteva secunde, fără câteva zeci de mii de lei după ce a căzut în plasa fraudelor online
Anul Nou vine cu înşelătorii vechi. Fraudele online s-au înmulţit şi trebuie să fim mult mai vigilenţi când primim apeluri şi mesaje pe telefon. A păţit-o de curând şi cunoscutul ziarist Ion Cristoiu care, din neatenţie, a oferit acces unui necunoscut la datele sale bancare. Rezultatul - în câteva secunde a rămas fără 20.000 de lei.
-
O nouă pandemie devastatoare ar putea urma. Experții avertizează despre pericolele mult mai mari decât Covid-19
Pandemia de Covid-19 a schimbat lumea, provocând milioane de decese și o criză economică globală. Cu toate acestea, experții avertizează că următoarea pandemie ar putea fi mult mai gravă, ceea ce face esențială pregătirea pentru a face față unui agent patogen necunoscut.
-
Un copil de 8 ani a rezistat cinci zile într-un parc de vânătoare plin cu lei. Ce tehnici de supraviețuire a folosit
Un băiat de opt ani a fost găsit în viaţă după ce a supravieţuit cinci zile într-un parc de vânătoare populat cu lei şi elefanţi în nordul statului Zimbabwe, a relatat un membru al parlamentului din această ţară, potrivit BBC.
-
Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
Călin Georgescu și-a pus speranța în CEDO pentru a șterge anularea alegerilor prezidențiale din România. Într-un mesaj publicat în limba engleză, candidatul la prezidențiale, cere ajutorul întregii lumi democratice pentru nedreptatea pe care susține că o înfruntă.
-
Ce crede omul cu cel mai mare IQ despre ce ni se întâmplă după moarte: "Este încetarea relației cu corpul fizic particular. Vi se poate oferi un corp înlocuitor"
Chris Langan, considerat „cel mai inteligent om din lume" datorită unui IQ estimat între 190 și 210, și-a împărtășit gândurile despre moarte și viața de apoi într-un episod al podcastului Theories of Everything, găzduit de Curt Jaimungal. Viziunea sa, fundamentată pe o combinație de matematică, filosofie și spiritualitate, oferă o perspectivă profundă asupra acestui subiect complex și universal.
-
Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 2.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 3."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 4.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 5.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 8.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 9.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
- 10.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu