Germania și Polonia au naționalizat activele Gazprom de pe teritoriile lor!
Postat la: 15.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Berlinul a anunțat naționalizarea filialei germane a gigantului rus, iar Varșovia a pus sub tutelă participațiile Gazprom la gazoductul Yamal.
Berlinul a anunțat luni, 14 noiembrie, naționalizarea filialei germane a gigantului energetic rus Gazprom. Obiectivul anunțat: să salveze de la faliment acest furnizor de gaze, supraîndatorat și deja administrat de statul german. Această acțiune va garanta securitatea aprovizionării cu gaze în Germania, explică Ministerul Economiei într-un comunicat de presă. Astfel, Berlinul naționalizează pentru a doua oară în câteva luni un grup energetic lider, după ce a salvat deja Uniperul german, asfixiat de tăierile de gaze rusești, relatează Le Monde preluat de Rador.
Sefe, care a funcționat anterior sub numele de Gazprom Germania, are printre clienți utilități municipale și deține o cotă de piață în Germania de aproximativ 20%. Grupul deține și numeroase infrastructuri de transport și stocare a gazelor, inclusiv cel mai mare rezervor din Europa, situat în Rehden (Nord-Vest). Statul german preluase deja controlul companiei la începutul lunii aprilie, pe fondul exacerbării tensiunilor energetice dintre Rusia și țările occidentale de la invazia Ucrainei.
Acționar unic al Gazprom Germania, Gazprom a anunțat la 1 aprilie că și-a retras activele din filiala sa. Berlinul dorise să împiedice compania să cadă în mâini ostile, sau chiar să fie lichidată, și a încredințat compania Agenției Federale de Rețea (Bundesnetzagentur) timp de șase luni, redenumind-o Sefe. O declarație contabilă care datează de la sfârșitul lunii august precizează că Sefe are 1 miliard de euro capitaluri proprii și 3 miliarde de datorii, adică se află într-o situație de supraîndatorare. „Partenerii de afaceri și băncile au suspendat relațiile de afaceri cu compania sau sunt reticente în a intra în altele noi", a spus Ministerul Economiei.
Pentru a ușura situația financiară și a clarifica legătura de proprietate, Berlinul va efectua o manevră contabilă: capitalul, inclusiv rezervele, va fi redus inițial la zero, cu consecința că fostul acționar rus va pierde controlul, sub rezerva unor compensații care urmează să fie stabilite. Germania va injecta apoi 225 de milioane de euro în companie, devenind astfel „noul acționar unic".
Berlinul intenționează, de asemenea, să majoreze la 13,8 miliarde de euro un împrumut de la banca publică KfW către companie, pentru a crește capitalul propriu prin schimbul datoriilor cu acțiuni. Aceste măsuri vor fi finanțate prin planul de sprijin de 200 de miliarde de euro decis la începutul lunii octombrie de Berlin pentru a-și proteja economia de criza energetică și care a fost criticat de mai multe țări europene.
Polonia, la rândul ei, a pus luni sub tutelă participația Gazprom la compania EuRoPol Gaz care administrează tronsonul polonez al gazoductului Yamal, a anunțat Ministerul Dezvoltării polonez. Gazprom controla 48% din această companie, față de 52% pentru statul polonez.
Această măsură, luată la solicitarea Agenției Naționale de Securitate (ABW, contrainformații), este „necesară (...) în special pentru a evita paralizia decizională a acestei companii și pentru a asigura securitatea infrastructurilor critice destinate transportului de gaze", precizează într-un comunicat ministrul Dezvoltării, Waldemar Buda.
Gazoductul Yamal-Europa, deschis în 1994, leagă orașul Torzhok, din centrul Rusiei, prin Polonia, de Germania, pe o lungime de peste 2.000 de kilometri. Înainte de agresiunea rusă împotriva Ucrainei din februarie, a fost unul dintre principalii vectori ai furnizării de gaz rusesc către Europa. La sfârșitul lunii aprilie, Gazprom a suspendat complet livrările de gaze către Polonia în baza contractului Yamal.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu