France Presse scrie că vizita lui Xi Jinping în Rusia a fost un semnal uriaș după mandatul de arestare emis de CPI
Postat la: 23.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Deşi a sosit săptămâna aceasta la Moscova într-o postură de mediator între Rusia şi Ucraina, preşedintele chinez Xi Jinping a semnalat mai degrabă prin această vizită sprijinul său pentru preşedintele rus Vladimir Putin în faţa occidentalilor care încearcă izolarea sa, comentează joi, într-o amplă analiză, France Presse.
Reales pentru a treia oară la conducerea Chinei, Xi Jinping şi-a rezervat prima sa vizită de stat în străinătate la Kremlin. O vizită extrem de simbolică, care a consacrat consolidarea legăturilor între cei doi lideri şi, totodată, a subminat pretinsa neutralitate a Beijingului în conflictul din Ucraina.
Vizita lui Xi Jinping vine ca o încurajare după mandatul CPI
'Vizita lui Xi l-a încurajat pe Putin', rezumă Liana Fix, expertă la Council on Foreign Relations (CFR), un think tank american, subliniind că această vizită a avut loc la câteva zile după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat internaţional de arestare pe numele preşedintelui rus.
Această vizită a fost 'percepută de lumea non-occidentală drept o contrapondere la decizia CPI', apreciază la rândul său Aleksandr Baunov, expert la Fundaţia Carnegie. Este 'ca şi cum liderul chinez a rupt blestemul asupra lui Putin', spune el.
Şi ca dovadă că Xi doreşte să-i acorde preşedintelui rus un rol important: l-a invitat să viziteze Beijingul.
Din punctul de vedere al Moscovei, afirmă experta Liana Fix, această vizită semnalează 'un sprijin implicit - chiar dacă nu este un sprijin proactiv din partea Chinei' - pentru a continua să lupte în Ucraina.
Sam Greene, director al think tank-ului CEPA, cu sediul la Washington, subscrie la această idee.
'A fost un cadou pentru Putin, însemnând în esenţă permisiunea Beijingului de a continua' campania în Ucraina, a reacţionat el pe contul său de Twitter, fără să excludă totuşi o posibilă 'surpriză' în cazul în care Xi Jinping ar purta o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Deocamdată, această discuţie - dorită de Kiev - nu a fost confirmată, notează AFP.
China nu a pus în aplicare sancţiunile occidentale împotriva Moscovei. Dimpotrivă, nu s-a abţinut să îşi crească importurile de hidrocarburi provenind din Rusia şi să-şi sporească interesele economice în ţara vecină.
Iar recentele propuneri de pace ale Chinei au suscitat mult scepticism în Occident.
Potrivit lui Antoine Bondaz, specialist în politica externă a Chinei la Fundaţia pentru cercetare strategică (FRS/Franţa), 'ceea ce este în joc astăzi pentru China în războiul din Ucraina nu este viitorul Ucrainei, pentru că puţin îi pasă. (...) Este rivalitatea sino-americană şi dorinţa de a discredita ţările occidentale'.
Călătoria preşedintelui chinez 'este orice altceva, dar nu o distanţare' faţă de Moscova, afirmă Bondaz.
Dincolo de semnalul politic din partea Beijingului, care împărtăşeşte cu Moscova aceeaşi ostilitate viscerală faţă de SUA, parteneriatul sino-rus se dovedeşte a fi mai mult în avantajul Chinei decât al Rusiei, apreciază experţii.
'Deşi Xi şi Putin au o mulţime de interese comune, pare din ce în ce mai evident că nu este un parteneriat de la egal la egal', constată Jon Alterman, expert la think tank-ul american CSIS (Center for Strategic and International Studies).
'Putin are nevoie de Xi mult mai mult decât Xi de Putin', adaugă el, făcând aluzie la dependenţa în creştere a Rusiei de exporturile sale de hidrocarburi spre China, care au explodat de la începutul războiului şi care se aşteaptă să crească şi mai mult odată cu realizarea proiectului de gazoduct Forţa Siberiei 2.
În fine, 'Putin iese din această vizită mai puternic pe termen scurt, dar mai dependent de China pe termen lung', apreciază Tatiana Jean, director al centrului Rusia/NEI din cadrul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale (Ifri).
Ea observă că Beijingul este în contextul actual 'cel mai preţios susţinător politic şi economic al Rusiei'. Şi 'atât timp cât va avea sprijinul său, disimulat sub masca pretinsei poziţii de neutralitate a Chinei, ea îşi va putea continua războiul', adaugă ea.
Cu toate acestea, Moscova, împotmolită în conflictul din Ucraina, nu a reuşit să obţină deocamdată sprijin militar din partea Chinei.
China încă nu a 'trecut linia' constând în livrarea de arme letale Rusiei în plin război împotriva Ucrainei, a semnalat miercuri şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în faţa Senatului SUA.
De mai multe săptămâni, diplomaţia americană exercită o intensă presiune diplomatică la adresa Chinei pentru ca aceasta să se abţină de la astfel de livrări.
Antoine Bondaz nu crede 'nicio clipă că China va livra masiv sisteme de armament Rusiei' într-un moment în care Beijingul intenţionează să joace rolul de stabilizator 'pe lângă ţările non-occidentale'. 'Mai ales că în acest caz s-ar expune sancţiunilor', argumentează el.
Într-o notă mai optimistă, unii specialişti precum expertul independent Konstantin Kolacev apreciază că 'cel mai important lucru este că acest summit a redus la zero riscurile unei escaladări a conflictului între Moscova şi Kiev spre un conflict nuclear'.
Căci, spune el, preşedintele rus nu va risca să-l 'dezamăgească pe principalul său partener, Xi, care îi asigură supravieţuirea', concluzionează Kalacev.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu