Fostul preşedinte taiwanez îi sfidează pe americani în pline tensiuni diplomatice: "Suntem chinezi cu toţii!"
Postat la: 28.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Locuitorii de pe amândouă malurile strâmtorii Taiwan sunt etnici chinezi şi se trag dintr-un strămoş comun, a declarat marţi fostul preşedinte taiwanez Ma Ying-jeou în debutul unei vizite istorice în China criticate de partidul aflat la guvernare în Taiwan.
Ma, care a fost preşedinte în perioada 2008-2016, este primul fost sau actual lider taiwanez care vizitează China după înfrângerea naţionaliştilor din partidul Kuomintang şi retragerea lor în Taiwan, în 1949, la sfârşitul războiului civil cu comuniştii.
Vizita are loc pe fondul unei intensificări a tensiunilor, Beijingul încercând prin metode politice şi militare să determine Taiwanul să accepte suveranitatea chineză. Taiwanul are din 1949 un guvern independent, dar nu este recunoscut în mod oficial ca stat decât de câteva capitale, în timp ce Beijingul susţine că este o provincie rebelă şi insistă ca aceasta să revină la ceea ce numeşte patria comună.
Partidul Democratic Progresist (DPP), la guvernare în Taiwan - sustinut de Casa Albă -, a pus sub semnul întrebării această vizită, ce survine imediat după anunţul stabilirii de relaţii diplomatice între China şi Honduras, ceea ce reduce numărul ţărilor cu care insula are relaţii diplomatice oficiale la doar 13.
America Centrală este scena unei rivalităţi diplomatice între Beijing şi Taipei de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949. În ultimii ani, Nicaragua, El Salvador, Panama, Republica Dominicană şi Costa Rica au rupt relaţiile cu Taiwan în favoarea Beijingului.
Marţi, la Nanjing (estul Chinei), Ma Ying-jeou s-a oprit la mausoleul lui Sun Yatsen, pentru a-i aduce un omagiu celui care l-a alungat de la putere pe ultimul împărat al Chinei, în 1911.
"Oamenii de pe cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi şi cu toţii sunt descendenţi ai împăraţilor Yan şi Galben", a spus Ma, conform unui comunicat al biroului său, folosind o expresie ce se referă la etnia şi originea lor comună. Totuşi, majoritatea taiwanezilor nu se mai identifică drept chinezi, potrivit sondajelor.
Prin vizita fostului preşedinte, principalul partid de opoziţie din China, Kuomintang (KMT) încearcă, în parte, să diminueze tensiunile cu Beijingul. În mod tradiţional, KMT este în favoarea unor relaţii apropiate cu China, deşi neagă ferm că ar fi pro-Beijing. În ce o priveşte, actuala preşedintă taiwaneză Tsai Ing-wen a propus în mod repetat organizarea de discuţii cu China, respinse de Beijing, care o consideră separatistă. Tsai Ing-wen susţine că taiwanezii sunt singurii care îşi pot decide propriul viitor.
Ma Ying-jeou, membru proeminent al KMT, şi-a exprimat speranţa "sinceră ca ambele părţi să lucreze împreună pentru promovarea păcii, evitarea războiului şi revitalizarea Chinei". "Este responsabilitatea inevitabilă a chinezilor de pe ambele maluri ale strâmtorii şi trebuie să depunem toate eforturile", a subliniat acesta.
Vizita lui Ma, aflat în fruntea unei delegaţii de foşti oficiali guvernamentali şi de studenţi, cuprinde mai multe oraşe din China, printre care Nanjing, Wuhan, Changsha, Chongqing şi Shanghai, dar nu sunt prevăzute întâlniri cu înalţi lideri chinezi. La sfârşitul lui 2015, Ma a avut o întâlnire istorică cu preşedintele chinez Xi Jinping în Singapore.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu