ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Fostul șef Mossad ar fi amenințat procurorul-șef de la Curtea Penală Internațională să renunțe la ancheta crimelor de război

Postat la: 28.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Yossi Cohen, fost director al Mossad, serviciile secrete israeliene, ar fi avut o serie de întâlniri secrete cu Fatou Bensouda, fosta procuroare-șefă de la Curtea Penală Internațională. Scopul acestor întâlniri ar fi fost intimidarea ei pentru a nu lansa ancheta în care Israelul este acuzat de crime de război și crime împotriva umanității în urma atacurilor asupra teritoriilor ocupate din Gaza, scrie The Guardian, marți, 28 mai.

Încercările de intimidare nu au avut efectul scontat, deoarece ancheta a fost lansată în 2021 și a culminat în urmă cu câteva zile prin emiterea unor mandate de arestare de către actualul procuror-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan. Mandatele au fost emise pentru trei lideri Hamas, dar și pentru premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

Yossi Cohen, director Mossad în perioada 2016-2021, a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Benjamin Netanyahu în acei ani, și s-ar fi întâlnit cu procurorarea ca reprezentant direct al premierului, au confirmat mai multe surse pentru The Guardian. Scopul operațiunii ar fi fost fie convingerea lui Fatou Bensouda să coopereze cu Israelul, fie compromiterea ei.

„Ar trebui să ne ajuți să ne lași să avem grijă de tine. Nu vrei să te implici în lucruri care ar putea compromite siguranța ta și a familiei tale", i-ar fi spus fostul șef al Mossad procuroarei, potrivit unor surse din Curtea Penală Internațională care au rămas anonime. Yossi Cohen și Fatou Bensouda au refuzat să comenteze subiectul, iar biroul premierului israelian a răspuns doar că „întrebările adresate sunt pline de acuzații false și nefondate, al căror scop este să rănească Israelul".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE