Forţele aeriene taiwaneze intervin după ce 18 avioane militare chineze au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului
Postat la: 06.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Forţele aeriene taiwaneze au ridicat de la sol mai multe avioane de vânătoare după ce 18 aeronave militare chineze au pătruns vineri în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a anunţat ministerul apărării de la Taipei, conform agenţiei Reuters, potrivit agerpres.
Incursiunile aeriene chineze în Taiwan au loc frecvent în ultimii doi ani; China consideră că insula independentă de facto este un teritoriu care îi aparţine. În prezent, Taiwanul este într-o stare de alertă de nivel ridicat, deoarece există temeri că Beijingul ar putea folosi ocazia creată de invazia rusă în Ucraina şi ar putea efectua o manevră militară similară, arată Reuters, precizând însă că guvernul taiwanez nu a semnalat niciun indiciu privind iminenţa unui atac.
Incidentul de vineri a fost departe de amploarea celui din 23 ianuarie, când 39 de aeronave militare chineze au participat la o incursiune pe scară largă în spaţiul defensiv al Taiwanului. Ulterior, în astfel de încălcări au fost implicate mult mai puţine avioane. Conform ministerului taiwanez al apărării, în misiunea de vineri au fost implicate 12 avioane de vânătoare chineze - şase J-11 şi şase J-16 - precum şi două bombardiere H-6. Cu sprijinul unei aeronave anti-submarin Y-8, bombardierele au zburat către sudul Taiwanului pe deasupra Canalului Bashi dintre insulă şi arhipelagul Filipinelor. Celelalte avioane au survolat nord-estul Insulelor Pratas, controlate de Taiwan, aflate la marginea Mării Chinei de Sud.
Taiwanul a reacţionat trimiţând avioane de vânătoare pentru a-i avertiza pe piloţii chinezi şi a desfăşurat rachete antiaeriene pentru a „monitoriza activităţile", conform terminologiei standard folosite la Taipei pentru reacţiile în astfel de cazuri. Nu au avut loc tiruri, iar avioanele chineze nu au intrat în spaţiul aerian al Taiwanului, ci doar în zona de identificare pentru apărarea antiaeriană, mai extinsă, monitorizată şi patrulată de taiwanezi pentru a asigura timpul necesar de răspuns la ameninţări. Ministerul Apărării de la Beijing nu a comentat imediat acuzaţiile.
În trecut, China a susţinut că astfel de misiuni au obiectivul de a apăra suveranitatea naţională şi de a se opune „complicităţii" cu forţe străine - o aluzie voalată la sprijinul militar acordat Taiwanului de Statele Unite. Beijingul nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a obţine controlul asupra insulei, iar Strâmtoarea Taiwan este în continuare un punct periculos din punct de vedere militar, menţionează Reuters. Japonia a raportat săptămâna aceasta că opt nave militare chineze, inclusiv un portavion, au trecut printre insulele din arhipelagul Okinawa, la nord-vest de Taiwan. Tot în această perioadă, Taiwanul a efectuat exerciţii militare, inclusiv cu rachete, anunţate dinainte, în largul coastelor de sud şi sud-est ale insulei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Kremlinul răspunde amenințărilor lui Donald Trump. Ce mesaj i s-a transmis noului președinte al SUA
Rusia trebuie să determine mai întâi ce înțelege președintele SUA Donald Trump prin „acord" cu Ucraina, înainte de a intra în negocierile pentru încheierea războiul, a declarat ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, relatează The Kyiv Independent.
-
Președintele BCE avertizează Europa să se pregătescă de o aterizare bruscă din cauza lui Donald Trump
PPreşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat miercuri, într-un interviu acordat CNBC, că Europa trebuie să anticipeze şi să se pregătească pentru eventualele tarife comerciale pe care noul preşedinte al SUA, Donald Trump, ar putea să le impună.
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda: Rolul strategic în economia mondială
Preocupările privind intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt și mai intense după ce acesta a fost învestit în funcție. Asta înseamnă că SUA ar putea obține o poziție strategică economică și militară extrem de importantă la nivel mondial, dacă noul președinte va obține ce își dorește, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiştilor Asociaţiei CFA România.
-
Donald Trump numește un controversat om de afaceri ambasador al SUA în Uniunea Europeană
Donald Trump anunță, miercuri, că l-a numit pe Andrew Puzder, fost patron al lanțurilor de fast-food Hardee's și Carl's Jr, în funcția de ambasador al Statelor Unite în Uniunea Europeană.
-
Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi experți de la Institutul Yale din Statele Unite, dezvăluie într-o analiză cum o lovitură mortală a lui Donald Trump ar putea duce la sfârșitul regimului lui Putin. Noul președinte al SUA și-a orientat poziția față de Putin, odată ce a aflat cât de slabă este cu adevărat economia Rusiei.
-
Polul Nord magnetic și-a modificat poziția neasteptat de mult: Se îndreaptă spre Rusia și poate avea consecințe grave
Spre deosebire de Polul Nord geografic, care are o amplasare fixă, poziţia Polului Nord magnetic este determinată de câmpul magnetic al Pământului, care este în continuă mişcare.
-
DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
CEO-ul Norges Bank Investment Management din Norvegia, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, a declarat marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru pieţele financiare în 2025.
-
S-a aflat nota de plată pentru eliberarea de Rusia: Europa trebuie să cumpere gaze de șase miliarde de dolari de la americani
Europa ar putea fi nevoită să achiziţioneze în această vară cel puţin 100 de nave încărcate cu gaze, în valoare de aproximativ şase miliarde de dolari la preţurile actuale, pentru a înlocui stocurile de gaze, după scăderea nivelului din depozite, în urma vremii nefavorabile şi a opririi livrărilor din Rusia.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 3.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu