Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Falimentul Silicon Valley din SUA explodează în Europa la cote alarmante si va antrena alte crah-uri bancare!

Postat la: 13.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat duminică că guvernul britanic lucrează pentru a găsi o soluţie care să limiteze potenţiala afectare a companiilor rezultată din prăbuţirea băncii americane Silicon Valley Bank şi a filialei sale din Marea Britanie.

Sunak a spus că a înţeles "anxietatea şi preocupările pe care le au clienţii băncii", în comentariile făcute reporterilor care zburau cu el în Statele Unite. El şi guvernul "se asigură că putem lucra pentru a găsi o soluţie care să asigure nevoile de lichiditate operaţională şi de flux de numerar ale oamenilor", a spus el.

Eşecul dramatic de vineri al SVB Financial Group (SIVB.O), a cărei activitate se concentrează pe startupurile tehnologice, este cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008. Potenţialii ofertanţi pentru filiala din Marea Britanie a SVB au fost contactaţi, au declarat pentru Reuters persoane familiare cu discuţiile.

Colapsul ar putea avea un impact semnificativ asupra companiilor tehnologice britanice, având în vedere importanţa băncii pentru unii clienţi, a declarat ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt, duminică. De asemenea, ar putea angrena si noi falimente in domeniul bancar.

"Am lucrat în ritm rapid în weekend, pe tot parcursul nopţii. Vom prezenta foarte curând planuri pentru a ne asigura că oamenii îşi pot îndeplini cerinţele privind fluxul de numerar pentru a-şi plăti personalul", a spus Hunt pentru Sky News.

Hunt a spus că eforturile sunt concentrate pe găsirea "unei soluţii pe termen mai lung care să minimizeze, sau chiar să evite complet, pierderile pentru unele dintre cele mai promiţătoare companii ale noastre".

Financial Times a relatat că guvernul britanic încerca să obţină un cumpărător pentru preluarea Silicon Valley Bank UK Ltd, iar un cumpărător din Orientul Mijlociu şi-a exprimat interesul. Acesta ar fi era o companie cu sediul în Emiratele Arabe Unite, potrivit FT.

Firma de consultanţă Rothschild & Co explorează opţiuni pentru subsidiară, pe măsură ce insolvenţa se profilează, au declarat sâmbătă pentru Reuters două persoane familiare cu discuţiile.

Banca Angliei a declarat că solicită o hotărâre judecătorească pentru a introduce filiala din Regatul Unit într-o procedură de insolvenţă.

Bănci precum Barclays şi Lloyds Banking Group se numără printre părţile care au fost abordate de consiliul de administraţie al SVB UK în weekend, pentru a vedea dacă se poate ajunge la un acord de preluare de urgenţă, a informat Sky News duminică.

NatWest Group a fost, de asemenea, abordată, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu problema. Bank of London, o bancă de compensare, analizează dacă este posibilă o ofertă, a declarat pentru Reuters o persoană care cunoaşte discuţiile.

Peste 250 de directori ai firmelor tehnologice din Marea Britanie au semnat sâmbătă o scrisoare adresată lui Hunt, cerând intervenţia guvernului şi au avertizat cu privire la "o ameninţare existenţială" la adresa sectorului tehnologic din Regatul Unit, arată o copie văzută de Reuters.

În cadrul procedurilor de insolvenţă pentru băncile din Marea Britanie, unii deponenţi sunt eligibili pentru compensaţii de până la 85.000 de lire sterline (102.000 dolari) pentru numerarul deţinut la bănci sau 170.000 de lire sterline pentru conturile comune.

Este posibil ca clienţii să nu poată recupera depozitele care depăşesc aceste sume, care sunt mici în raport cu depozitele pe care unele startupuri le-au avut la bancă.

Hunt a reiterat comentariile Băncii Angliei că, în general, Silicon Valley Bank a avut o prezenţă limitată în Marea Britanie şi nu a îndeplinit funcţii critice pentru sistemul financiar.

Angajamentul de a găsi sprijin de urgenţă a fost salutat de firmele tehnologice şi de grupurile de lobby, inclusiv de organizaţia startupurilor Codec, numind-o "o recunoaştere a amplorii problemei".

Cancelarul laburist din opoziţie, Rachel Reeves, l-a îndemnat pe Hunt să ofere mai mult decât "cuvinte calde" companiilor, spunând că guvernul trebuie să vină cu un plan până la deschiderea pieţelor financiare, luni dimineaţă.

Sunak a spus că vrea să transforme Marea Britanie în "următoarea Silicon Valley".

Marea Britanie este în urma doar a Statelor Unite şi Chinei în ceea ce priveşte nivelul de finanţare cu capital de risc pentru sector, potrivit guvernului.

În SUA, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), care a fost numită administrator judiciar, a încercat să găsească, în weekend, o altă bancă care să fie dispusă să fuzioneze cu Silicon Valley Bank, au declarat vineri persoane familiarizate cu chestiunea, pentru a minimiza consecinţele.

Unii directori şi investitori din industria financiară sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că prăbuşirea băncii ar putea avea un efect de domino asupra altor bănci regionale din SUA, dacă autorităţile de reglementare nu ar găsi un cumpărător în weekend pentru a proteja depozitele neasigurate.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE