Extrema dreaptă, marea câștigătoare la europarlamentare, ar putea avea dificultăți pentru a se uni și a deveni o forță în Parlamentul European
Postat la: 11.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Rezultatele alegerilor europarlamentare de duminică, 9 mai, arată că dreapta dură și dreapta naționalistă au câștigat în multe state ale Uniunii Europene, alegătorii fiind îngrijorați de migrație, inflație și costul reformelor de mediu. Dar nu este clar dacă aceste formațiuni vor putea influența cu adevărat politica.
La Bruxelles, la precedentele summituri ale liderilor UE, Emmanuel Macron a fost acuzat uneori că a încercat să fure lumina reflectoarelor.
Cu siguranță a reușit acest lucru duminică seara. Deși, probabil, nu în modul în care și-ar fi dorit.
În timp ce voturile pentru Parlamentul European erau încă în curs de numărare, Macron a dominat titlurile știrilor.
Înfrângerea partidului său în alegerile europarlamentare de către naționaliștii francezi de dreapta dură era așteptată. Decizia sa de a dizolva parlamentul național al Franței, ca urmare, a venit ca un șoc.
El s-a jucat cu această idee anul trecut, după ce a fost învins în ultimele alegeri generale din Franța, dar puțini se așteptau la această mișcare acum.
Este un pariu uriaș. Dintr-o poziție de slăbiciune. Emmanuel Macron se descrie ca fiind un centrist și un european pasionat.
Majoritatea locurilor din Parlamentul European, unde legile blocului comunitar sunt dezbătute, modificate, adoptate sau respinse, rămân în mâinile partidelor centriste.
Pentru a influența politica UE, partidele de extremă dreaptă din întregul bloc vor trebui să se unească, pentru a conta.
Iar aceasta este o provocare. Ele au priorități naționale diferite și unele diferențe adânc înrădăcinate, cum ar fi în ce măsură să sprijine Ucraina împotriva Rusiei.
O chestiune care afectează viața tuturor cetățenilor UE și pe care dreapta dură a influențat-o deja este reforma mediului. Este o prioritate de mii de miliarde de euro pentru UE, care de mult timp și-a exprimat ambiția de a fi un lider mondial în ceea ce privește acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.
Dar partidele verzi au pierdut deja 20 de locuri la acest vot în Parlamentul UE.
Contribuabilii din UE, confruntați cu criza costului vieții, sunt din ce în ce mai sceptici și se opun chiar noilor reguli de mediu, fiind puși să cumpere noi sisteme de încălzire pentru locuința lor sau să-și schimbe mașinile cu unele mai puțin poluante.
Fermierii din întreaga UE au organizat proteste în masă cu privire la regulile de mediu pe care le etichetează incorecte și ruinătoare.
Dreapta dura din Europa s-a folosit la maxim de nemulțumirile lor pentru a se prezenta drept vocea poporului, luând fața „elitelor îndepărtate" de la Bruxelles și din guvernele naționale.
Rezultatul: sub această presiune, o serie de reglementări de mediu ale UE au fost reduse sau abrogate, inclusiv una care reglementează regulile privind pesticidele.
Unii naționaliști de extremă-dreapta devin din ce în ce mai populari pentru a atrage mai mulți alegători, iar un număr tot mai mare de politicieni de centru-dreapta au imitat limbajul extremei drepte pe probleme fierbinți precum migrația și mediul, în încercarea de a-și păstra susținătorii.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
BlackRock este prezentă în acționariatul a zeci de mii de companii din întreaga lume, acolo unde a investit banii clienților săi. Având în vedere că vorbim și de active totale de peste 11 trilioane de dolari, adică 11.000 de miliarde de dolari, este evident că administratorul este unul dintre cele mai influente entități din lume.
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director general al companiei financiare Klarna, relatează Business Insider.
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea afacerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în presa din străinătate, că oamenii ies zilnic să protesteze. De fapt, protestele sunt organizate de AUR și nu de societatea civilă.
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a raspuns Tarziu la principalele intrebari ale moderatoarei:
-
Tradiția mărțișorului - de la firul alb-roșu la eleganța aurului
Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase tradiții românești, un simbol al primăverii care transcende generații și evoluează odată cu timpul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 6.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
- 10.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu