Expert în securitate internațională anunta un scenariu sumbru pentru Occident: Pericolul atacurilor teroriste cu siguranță va crește în următoarele luni
Postat la: 17.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În următoarele luni pericolul atentatelor teroriste va crește iar un nou val major de migranți din Asia centrală către Europa este inevitabil. Revenirea talibanilor la putere în Afganistan ar putea crea mari probleme statelor occidentale, avertizeaza Iulia Joja, cadru universitar la Georgetown University și cercetător la Middle East Institute, într-un interviu acordat Mainnews.ro.
MN: Cine sunt persoanele aflate pe aeroportul din Kabul care vor să se refugieze din calea talibanilor?
IJ: Sunt afgani. Unii dintre ei au lucrat cu SUA în ultimii 20 de ani, fie ca translatori, ca tehnicieni, prin contracte civile, astfel încât prin această colaborare își riscă viața. Talibanii, de obicei, îi condamnă la moarte pe cei care au lucrat cu SUA. O parte sunt afgani cărora le este frică că vor fi omorâți de către talibani. Ne gândim la toți cei din sistemul de învățământ, având în vedere că talibanii se opun educației femeilor sau educației superioare în general, femeile dintr-o nouă generație care, sub prezența trupelor occidentale, au reușit să ajungă să studieze. Acum viața lor este pusă în pericol. Au existat cazuri, în ultimele săptămâni, de adolescente forțate de talibani să se căsătorească cu ei.
MN: Cum apreciați că se face evacuarea acestor colaboratori? Se discută deja despre un eșec al serviciilor de intelligence.
IJ: Într-adevăr, este vorba despre un eșec al SUA din două puncte de vedere. Este o catastrofă umanitară și un eșec strategic. Din punct de vedere strategic, pe surse deschise în media internațională, am primit evaluări din partea serviciilor de intelligence americane că revenirea la puterea a talibanilor poate fi evitată și, pe de altă parte, că ar dura până la șase luni. Toată lumea este surprinsă că a durat atât de puțin, ceea ce reprezintă un eșec al serviciilor de intelligence că nu au putut prevedea acest lucru.
Este vorba și de o catastrofă umanitară. Nu au existat planuri de contingență pentru evacuarea celor față de care SUA și aliații occidentali, inclusiv România, au o responsabilitate. Cu toții am avut colaborări cu afgani și cu toții avem responsabilitatea de a-i evacua pe foștii noștri colaboratori, inclusiv de a-i evacua, pentru că altfel vor fi condamnați la moarte. Ar fi trebuit să se prevină această situație catastrofală.
Trebuie să avem în vedere că SUA nu are nicio bază militară în apropiere de Afganistan, cele mai apropiate fiind cele din Emiratele Arabe Unite, la 8 ore distanță.
MN: Este posibil un val de imigranți către Europa?
IJ: Categoric. Am văzut în 2015 că o parte dintre imigranți sunt din Afganistan. Acum, cu siguranță, putem să ne așteptăm la un val major de imigranți. Se pune și problema unui eșec al Uniunii Europene, dat fiind responsabilitatea pe care o are. Atunci ne luptam cu un val de peste 1 milion de imigranți, dintre care nu știam care sunt cu adevărat refugiați politic și câți sunt imigranți economic. Acum știm că din Afganistan vor încerca să iasă zeci de mii, poate chiar sute de mii de afgani, care conform dreptului internațional pot cere azil politic. Nu am impresia că există un plan de contingență la nivelul UE prin care să știm ce e de făcut acum ca să-i ajutăm pe cei care vor să iasă și ce vom face când ei vor ieși fără ajutorul nostru.
MN: Care sunt posibilele evoluții pe plan intern în Afganistan după revenirea talibanilor?
IJ: Știm că talibanii instaurează un guvern cu care Occidentul nu poate colabora. Va fi o catastrofă umanitară. Probabil vom revedea scene similare cu cele petrecute înainte de 2001, executări publice de femei, de bărbați, de copii, căsătorii forțate, violarea amplă a drepturilor omului, închiderea școlilor, universităților și tot ce înseamnă dezvoltare socială.
Au fost discuții dacă va avea un loc un război civil. Nu cred că ne putem pune problema unui război civil. Am văzut că armata afgană nu a făcut față avansului talibanilor. Talibanii au venit la putere și vom asista la un scenariu similar cu cel din anii '90.
MN: Este posibilă recrudescența organizațiilor teroriste pe acest fundal?
IJ: Cu siguranță. Poate va dura câteva luni sau câțiva ani. Talibanii dacă au ajuns acum la putere au cu totul alte posibilități de organizare. Până acum erau insurgenți, acum au alte posibilități de colaborare. Am văzut în ultimele luni că au migrat luptători din Siria în Afganistan pentru că le oferă legitimitate. Situația din Afganistan va crea ample probleme de securitate întregului Occident, nu doar SUA. Avem o istorie a atacurilor teroriste și pe teritoriul UE. Pericolul atacurilor teroriste cu siguranță va crește în următoarele luni și în următorii ani.
MN: Cum se schimbă echilibrul de putere în regiune după retragerea trupelor occidentale?
IJ: Din punct de vedere strategic, vom vedea aceleași tendințe. SUA și partenerii occidentali nu au baze militare în Asia centrală, unde sunt state cu regim autoritar. Avem în proximitate geografică Rusia, care consideră că are drepturi speciale asupra Asiei centrale, China și Pakistanul, care are de câștigat prin revenirea talibanilor la putere. O să vedem prin absența totală a Occidentului o revenire la putere și potențiale alianțe nefaste între Rusia, China, Iran și Pakistan.
Iulia Joja este cercetător la Middle East Institute și cadru universitar la Georgetown University în SUA. Înainte de aceasta, Iulia Joja a fost consilier prezidențial, adjunct pe proiect la Comandamentul Aliat pentru Transformare din Virginia și a lucrat cu delegația română la Națiunile Unite, Parlamentul European și Ministerul Afacerilor Externe al României. Iulia Joja este doctor al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, teza sa despre cultura strategică a României fiind publicată de prestigioasa editură Columbia University Press, absolventă de master în studiul conflictelor internaționale la King's College din Londra și are studii de licență în științe politice și relații internaționale la Freie Universität, Berlin.
Interviul integral AICI.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
CNA vrea să îi închidă gura Înaltpreasfințitului Teodosie: Se pune la cale o mare operațiune
După ce DNA a deschis dosar penal în urma unor înregistrări trunchiate și despre care nu se știe dacă sunt originale, acum a venit rândul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) să tragă spre ÎPS Teodosie. Motivul: pentru că a dat un sfat public unui credincios care l-a întrebat la radio dacă să țină post sau nu.
-
Cazul lui Achille. Spania pregătește o lege unică în lume
Spania ar putea deveni prima țară din lume care oferă drepturi speciale maimuțelor mari. Un proiect de lege vine în ajutorul celor aproximativ 150 de gorile, cimpanzei și urangutani care trăiesc pe teritoriul spaniol, mulți dintre ei salvați din circuri și în condiții de viață mizerabile.
-
Unul dintre cei mai importanți globalisti face o prognoză care dă fiori: "Această eră s-a încheiat. Suntem la sfârșitul istoriei!"
Dobânzile scăzute şi politica monetară uşoară au rămas în trecut din 2022, când - după ce a redus dobânzile la aproape zero pentru a face faţă pandemiei de Covid-19 - Rezerva Federală şi-a mărit dobânda de referinţă cu aproximativ 500 de puncte de bază în decurs de 18 luni.
-
Fiica lui Mircea Geoană și-a plagiat discursul după cel al nepoatei lui Donald Trump. Mihaela, "dragostea mea", a plâns la momentul artistic
Ana, fiica lui Mircea Geoană, a avut un discurs in cadrul unei emisiuni tv de prezentare a candidatului independent pentru prezidențiale. Acesta a fost copiat după momentul discursului lui Kai Trump, nepoata lui Donald Trump.
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 9.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
- 10.Războiul "Celor 5 axe": planul lui Zelenski pentru ca "Victoria care n-a fost" sa fie recunoscută global
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu