ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Experți în strategia Rusiei: "Scenariul cel mai probabil este ca mercenari ruși să intre în zona ucraineană controlată de separatiști"

Postat la: 03.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Doctor în istoria Rusiei, Armand Gosu, prezintă trei scenarii pentru ofensiva rusă în Ucraina, potrivit agenției EFE. 

Cel mai favorabil scenariu, pe care Gosu îl consideră improbabil, este acela potrivit căruia un acord diplomatic ar evita izbucnirea unui război.

Al doilea scenariu, şi cel mai probabil, ar fi ca intervenţia rusă să se producă prin intermediul mercenarilor şi să se limiteze la estul Ucrainei, controlat de separatişti proruşi.

În fine, al treilea scenariu, considerat cel mai grav, ar fi o intervenţie rusă în zona Odessa şi în sudul Ucrainei, foarte aproape de frontiera cu România.

"Aceasta din urmă ar fi un coşmar pentru România, mai ales dacă Rusia deschide un coridor de la ţărmul Mării Negre în Transnistria şi pe Dunăre", declară Gosu, făcând referire la teritoriul separatist prorus, care pe hârtie face parte din Republica Moldova, notează agenţia de presă spaniolă.

Dacă acest scenariu se materializează, lucru pe care expertul român îl consideră puţin probabil, bazele NATO din România s-ar afla la foarte puţini kilometri de teritoriile ocupate de Rusia.

Un război în sudul Ucrainei ar provoca cel mai probabil o avalanşă de refugiaţi spre România, iar Gosu nu vede România pregătită să ia în primire "zeci de mii" de persoane strămutate.

Claudiu Degeratu, fost înalt funcţionar în Ministerul Apărării de la Bucureşti, exclude posibilitatea ca trupe române să se implice militar în Ucraina. "Dacă va avea loc, intervenţia va fi de natură umanitară", apreciază el.

După anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, NATO a acordat sprijin Ucrainei în materie de securitate cibernetică şi, datorită poziţiei sale geografice şi a resursei umane în acest domeniu, România a jucat un rol conducător, scrie EFE.

"Dacă NATO va trebui să-şi dubleze asistenţa în securitate cibernetică, România şi-ar putea spori contribuţia", explică Degeratu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE