Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Europa caută disperată sute de miliarde de euro în numerar. Există temeri că s-ar putea să nu îi găsească

Postat la: 08.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Țările din Uniunea Europeană vor avea nevoie de un necesar de finanțare de jumătate de triliard de euro în 2023, cea mai mare sumă din ultimii 22 de ani.

Schimbările de politici ale Băncii Centrale Europene, care pregătește o reducere puternică a bilanțului, ar putea face ca membrele blocului comunitar să nu aibă cui să își vândă obligațiunile.

Tema datoriilor suverane se reaprinde în Uniunea Europeană, pe fondul cheltuielilor extraordinare pe care le fac guvernele cu măsuri sociale.

Guvernele din întreaga Europă au elaborat programe de ajutor pentru a-și proteja, pe măsura ce se apropie iarna, cetățenii de creșterea costurilor energetice declanșate de războiul din Ucraina și sancțiunile economice impuse de Comisia Europeană Moscovei.

Apartamente de vanzare fara comision agentie in Bucuresti incepand de la 37.950 Euro
Au fost introduse plafoane la prețul energiei electrice în Franța, reduceri la benzină în Italia și subvenții pentru factura de încălzire în Germania.

Aceste măsuri costă însă și pun o mare presiune finaciară pe bugetele naționale. Este vorba de sute de miliarde de euro, nevoile de finanțare ale blocului comunitar crescând cu mult peste valorile istorice pentru al patrulea an consecutiv.

Problema cu toate acestea este că, spre deosebire de ultimii opt ani, când Banca Centrală Europeană - BCE a fost bucuroasă să imprime bani și să cumpere cât mai multe obligațiuni, guvernele vor trebui să găsească noi finanțatori, scrie Bloomberg.

Mai mult decât atât, schimbarea de politici a BCE va fi atât de rapidă încât analiștii estimează că va forța guvernele europene să vândă mai multe datorii noi pe piața obligațiunilor în 2023 decât oricând în acest secol.

Iar investitorii în obligațiuni, afectați de aceeași creștere a inflației pe care BCE încearcă să o stăpânească, nu se arată prea dornici să își plaseze banii pentru a sprijini guverne a căror situație financiară poate deveni precară.

Nici măcar marile puteri Germania și Franța nu vor fi scutite de o creștere a costurilor de împrumut, spun strategii. BNP Paribas SA consideră că randamentele de referință ale obligațiunilor germane vor crește cu aproape un punct procentual până la sfârșitul primului trimestru.

Iar pentru Italia, cea mai vulnerabilă din punct de vedere financiar dintre marile economii ale Uniunii Europene, mizele sunt încă mult mai mari.

Analiștii Citigroup estimează că, până la începutul anului viitor, va fi nevoie de o primă de randament de aproape 2,75 puncte procentuale față de obligațiunile de referință pentru a atrage investitorii să cumpere obligațiuni italiene.

Acesta este un nivel care ar declanșa semnale de alarmă la Bruxelles și ar reaprinde speculațiile nervoase care au crescut și au scăzut de-a lungul anilor cu privire la capacitatea pe termen lung a țării de a face față plăților datoriilor.

Barclays Bank Plc vede că emisiunea netă de obligațiuni guvernamentale europene va crește la aproape 500 de miliarde de euro în 2023, un nivel record.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE