Este una dintre cele mai mari fraude financiare din istorie, iar procurorii americani vor să îl trimită pe Sam Bankman-Fried la închisoare pentru 50 de ani
Postat la: 17.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Sam Bankman-Fried ar trebui să petreacă între 40 şi 50 de ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru furtul de 8 miliarde de dolari de la clienţii platformei sale de criptomonede FTX, aflată în faliment, au declarat vineri procurorii din proces.
În noiembrie, un juriu l-a găsit pe Bankman-Fried, în vârstă de 32 de ani, vinovat pentru şapte capete de acuzare de fraudă şi conspiraţie. Procurorii federali din Manhattan au spus că "mii de oameni obişnuiţi", inclusiv rezidenţi din ţările instabile şi sfâşiate de război, şi-au încredinţat economiile FTX.
"Chiar şi acum Bankman-Fried refuză să admită că ceea ce a făcut a fost greşit. Viaţa lui în ultimii ani a fost una de lăcomie şi orgoliu de neegalat; de ambiţie şi raţionalizare; şi de a curta riscul şi a paria în mod repetat cu banii altora", au scris procurorii într-un memorandum de sentinţă.
Ei solicită confiscarea a 11 miliarde de dolari, pentru pierderile suferite de investitorii FTX şi de creditorii Alameda. Avocatul fostului miliardar, Marc Mukasey, i-a spus judecătorului de district din SUA Lewis Kaplan că ar fi potrivită o pedeapsă de închisoare de la 5-1/4 la 6-1/2 ani. El a spus că clienţii FTX îşi vor primi cei mai mulţi bani înapoi şi că Bankman-Fried nu şi-a propus să fure.
Mark Botnick, un purtător de cuvânt al lui Bankman-Fried, a declarat că Mukasey va depune un răspuns săptămâna viitoare la memoriul procurorilor. Kaplan urmează să-l condamne pe Bankman-Fried pe 28 martie, la tribunalul federal din Manhattan.
El este fiul a doi profesori la Stanford Law School. Absolvent al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, Bankman-Fried a lucrat pe Wall Street înainte ca valoarea activelor digitale, cum este bitcoin, să aibă o creştere explozivă, la o valoare net, estimată cândva de revista Forbes la 26 de miliarde de dolari.
Averea lui s-a evaporat în noiembrie 2022, când FTX şi-a declarat falimentul după un val de retrageri ale clienţilor. În memoriul de sentinţă, procurorii au indicat educaţia sa privilegiată şi de elită drept motive pentru care ar trebui să se confrunte cu o sentinţă deosebit de dură.
„Ştia ceea ce societatea considera ilegal şi lipsit de etică, dar a ignorat asta bazat pe o megalomanie pernicioasă ghidată de propriile valori şi de simţul superiorităţii inculpatului", au scris aceştia.
La procesul său, trei foşti asociaţi apropiaţi au mărturisit că Bankman-Fried i-a îndrumat să jefuiască fondurile clienţilor FTX pentru a acoperi pierderile fondului său speculativ Alameda Research, înfăţişându-se public ca un administrator responsabil pe piaţa volatilă a criptomonedelor.
Procurorii au spus că Bankman-Fried a folosit şi fondurile clienţilor pentru a cumpăra proprietăţi imobiliare de lux în Bahamas şi pentru a dona politicienilor americani care ar putea susţine reglementările favorabile criptomonedei.
Până acum, 251 de candidaţi şi comitete politice din SUA au returnat guvernului contribuţii de aproximativ 3,3 milioane de dolari primite din partea lui Bankman-Fried şi alţi directori ai FTX, au spus procurorii.
Campania preşedintelui democrat Joe Biden şi Comitetul naţional republican se numără printre cei care au returnat fonduri.
Bankman-Fried a mărturisit că nu şi-a dat seama cât de mult datora Alameda către FTX decât cu puţin timp înainte ca ambele să eşueze. Procesul lui a durat o lună.
Într-o scrisoare adresată lui Kaplan, părinţii lui Bankman-Fried au spus că fiul lor şi-a asumat responsabilitatea pentru erorile care au dus la prăbuşirea FTX şi a muncit din greu înainte de arestare pentru a ajuta la recuperarea banilor clienţilor.
Bankman-Fried a fost arestat în decembrie 2022 în Bahamas, unde avea sediul FTX, şi extrădat în SUA. El a fost închis la Centrul de Detenţie Metropolitan din Brooklyn din august, când Kaplan i-a revocat cauţiunea după ce a constatat că probabil a manipulat martorii.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mare decât orice expert uman, stabilind astfel originea whisky-ului, fie din SUA, fie din Scoția.
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opiniei publice, în timp ce compania sa mamă, China Bytedance, neagă ferm că este controlată de Partidul Comunist Chinez.
-
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator pe care l-a câștigat în alegerile parlamentare din 2024, astfel că postul va deveni vacant, urmând a fi repartizat Cosminei Cerva, anunță surse apropiate președintei partidului SOS România, citate de Pro Tv.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu