Este Canalul Ben Gurion miza reala a războiului din Israel impotriva Hamas? O afacere a SUA de 20 de miliarde de dolari anual
Postat la: 02.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La inceputul anilor '60, SUA a gandit un nou proiect care sa implice teritoriile din Israel. Mai precis, artizanii de la Casa Alba au gandit un nou canal spre Marea Mediterana, care sa dubleze Canalul de Suez. Proiectul a fost denumit Ben Gurion Canal.
Ideea a fost reluata in urma cu cativa ani. Canalul de Suez produce aproximativ 9 miliarde de dolari anual, bani pe care ii incaseaza Egiptul. Rutele comericale navale spre si dinspre Europa se scurteaza substantial fata de un ocol al continentului african. Dezavantajul Suezului e ca a fost construit pe un teren nisipos, pe alocuri mlastinos si nu e suficient de larg, permite trecerea unei singure nave, sau au unui convoi de nave. De multe ori se blocheaza, uneori cu lunile (cum a fost in 2021, cand o nava a ajuns de-a curmezisul canalului).
Canalul Ben Gurion ar urma sa fie construit pe un teren stancos, extrem de solid, ceea ce ar permite o largime mult mai mare, care sa aduca posbilitatea ca doua nave, sau chiar trei pe alocuri, sa treaca unele pe langa celelalte, permitand, deci, navigatia in ambele sensuri, adica mai multe nave deodata, mai multi bani, incasarile pe care le-ar face SUA si Israel ar fi de cel putin 20 de miliarde de dolari anual. Pe langa asta, cine ar controla acest canal ar controla si economia maritima a unei jumatati de glob. Un astfel de canal, cel mai important, este imposibil de blocat prin accident naval.
In proiectul initial, SUA avea de gand sa ajute la saparea canalului prin detonarea a 500 de bombe nucleare de mici dimensiuni, ingropate prin forare la adancimi mari. Traseul ar fi de 292,9 km, cu aproape o treime mai lung decât Canalul Suez, care are 193,3 km. Canalul ar urma sa porneasca din portul Aquaba din golful cu acelasi nume si sa ajunga la Marea Mediterana la nord de Fasia Gaza si la sud de Ashkelon. Adica intr-o zona care strategic ar putea fi controlata sau sabotata de palestinienii din Hamas. Ca atare, pentru ca proiectul sa prinda viata, ideal ar fi ca Fasia Gaza sa nu mai existe, sa nu mai existe nici Hamas, nici populatia palestiniana din zona respectiva.
Expertul politic palestinian Dr. Sami al-Aryan a declarat că proiectul Ben Gurion este la fel de vechi ca și istoria regimului de ocupație. De asemenea, el a subliniat importanța militară, economică, energetică și strategică a acestui canal. "Linia Ben Gurion va scurta, de asemenea, traseul prin Africa cu trei săptămâni. Va avea un impact profund asupra rutei globale și va juca în mod inevitabil un rol de escaladare a tensiunilor regionale și de alimentare a războiului", a spus el. Potrivit lui al-Aryan, evoluțiile au implicații directe asupra Mării Egee și a Mediteranei, necesitând o cooperare între Egipt și Turciei.
Pe de altă parte, expertul în Orientul Mijlociu, Ismail Numan Telci, a declarat că abordarea Chinei față de problema israeliano-palestiniană este influențată de interesele sale economice în regiune. El a reamintit că China are investiții în infrastructură și porturi în regiune. "Beijingul nu va dori să destabilizeze regiunea. China acordă o mare importanță stabilității în regiune în general, din cauza dependenței sale energetice față de Orientul Mijlociu", a spus el.
Prezența militară a Rusiei în Siria, centrată pe Latakia și Tartus, și navele sale care operează în Mediterana sunt, de asemenea, afectate de tensiunile centrate pe Gaza. Pe de altă parte, canalul Ben Gurion, pe care Israelul încearcă să îl implementeze ca o încercare de a-și spori influența pe axa mondială de comerț-energie, pe lângă motivația teologică, afectează în mod direct linia de transport energetic și comercial Basra-Europa, centrată pe Turciei. În plus, coridorul Zangezur se numără, de asemenea, printre punctele afectate de procesul global în același context.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu