ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Emmanuel Macron a scăpat la mustață de un puci: Mișcări interesante pe scena politică din Franța

Postat la: 19.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O ameninţare agitată de La France insoumise (LFI) de declanşare a unei proceduri de destituire a lui Emmanuel Macron s-a dezumflat, după ce partenerii săi de stânga s-au desolidarizat în weekend, deschizând un nou subiect de discordie în contextul în care Nouveau Front populaire (Noul Front Popular, NFP) încearcă să ajungă la Matignon.

LFI a aprins fitilul sâmbătă seara în Franța printr-un text în care denunţa o "lovitiră în forţă împotriva democraţiei" atribuită lui Emmanuel Macron, vinovat de faptul că "nu ţine cont de rezultatul politic" al alegerilor legislative anticipate care au plasat stânga unită în frunte - 193 de deputaţi -, însă departe de majoritatea absolută (289 de mandate).

Propunerea de a iniţia o destituire a lui Emmanuel Macron "nu angajează decât mişcarea" şi nu toată stânga unită în cadrul NFP, a scris pe X Olivier Faure, răspunzând iniţiativei publicate în La Tribune duminică a liderului LFI Jean-Luc Mélenchon, a coordnatorului LFI Manuel Bompard şi şefei deputaţilor Mathilde Panot.

Liderul PS subliniază că "răspunsul la o nominalizare a unui (premier) care nu este conformă tradiţiei republicane este cenzura". Apoi alţi parteneri de stânga şi-au declarat la AFP circumspecţia faţă de pista lansată de LFI. Acest lucru arată o divergenţă tactică, în contextul în care toţi încearcă să sporească presiunile asupra lui Emmanuel Macron, care întîrzie să desemneze un nou Guvern şi a respins ipoteza să o numească la Matignon pe reprezentanta LFI Lucie Castets.

"Încăpăţânarea lui Emmanuel Macron care continuă să revendice că nu va schimba direcţia este îngrijorătoare. Fiecare reacţionează în felul său", a declarat şefa ecologiştilor Marine Tondelier. "În ceea ce-i priveşte pe Ecologişti, noi ne consacrăm întreaga energie pentru ca Lucie Castets să fie numită cât mai rapid", a subliniat ea. Partidul Comunist (PCF) spune la fel. "LFI alege să se lanseze în alegerile prezidenţiale încă de pe acum. Este alegerea lor".

"Pentru noi nu este o prioritate. Înainte de lua în calcul noi alegeri prezidenţiale, sî impunem respectarea alegerilor legislative", pledează PCF, care urmează să fie primit de Emmanuel Macron, împreună cu aliaţii lor din NFP, Castets şi celalte forţe politice vineri, la Palatul Elysée.

Chiar dacă LFI a anunţat că vrea ca demersul său să se desfăşoare pe o bază "cât mai colectivă posibil", mai multe voci de stânga i-au denunţat caracterul "solitar". "Cum să faci un serviciu preşedintelui cu o amennţare constitoţinală şi politic implacabilă, care dezbină în mod legitim stânga (pusă din nou în faţa faptului împlinit)?", deplânge deputatul Jérôme Guedj de la PS, care vede în acest lucru un "Mélenchon pur".

"Indiferent de dezacordurile cu preşedintele Republicii, agitarea ameninţării unei destuituiri nu face decât să brutalizeze raporturile politice, să facă imposibilă orice formă de discuţie într-o perioadă care impune acest lucru şi care dezbină stânga", a subliniat ministrul macronist al Sănătăţii Aurélien Rousseau, un deputat NFP.

Partenerii LFI anihilează astfel o procedură greu de realizat, care necesită convingerea Adunării Naţionale şi a Senatului să se constituie într-o "Înaltă Curte" şi să adopte prin vot destituirea cu o majoritate de două treimi. Acest episod deschide totodată o breşă într-o alianţă care se clatină de doi ani, spre fericirea macroniştilor, care speră să-i dezarmeze pe social-democraţi pentru a încerca să formeze o mare coaliţie.

"Este urgent ca stânga franceză să se desparte de LFI, care nu vor decât haos", a subliniat duminică ministrul demisionar de Interne Gérald Darmanin, care a avertizat împotriva "anarhiei" în care LFI ar vrea "să arunce Franţa". Jean-Luc Mélenchon a dennţat duminică seara o "dezlănţuire a prtavocilor macroniste".

"Alegerea unei proceduri constituţionale pentru a acţiona nu este niciodată o cale sortită dezordinii sau haosului", a replicat el blog. Liderul LFI a lăudat eficienţa iniţiativei sale, care va avea "un rezultat; radicalizare PS, care este în favoarea unei moţiuni de cenzură pe care o crede preferabilă procedurii destituirii. Este un rezultat bun!".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE