Șeful NATO prevede tulburări civile în următoarea perioadă: Războiul din Ucraina intră într-o fază critică. Iarna se apropie și va fi grea!
Postat la: 08.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, vorbește într-un articol în Financial Times despre iarna grea care urmează. „Războiul din Ucraina intră într-o fază critică. Iarna se apropie și va fi grea. Greu pentru poporul ucrainean și forțele armate care luptă pentru libertatea lor și greu pentru noi, cei care îi susținem.
Unitatea și solidaritatea noastră vor fi puse la grea încercare, pe măsură ce familiile și întreprinderile vor resimți criza provocată de creșterea prețurilor la energie și a costurilor de trai cauzate de invazia brutală a Rusiei. Ne confruntăm cu șase luni dificile, cu amenințarea reducerilor de energie, a întreruperilor și poate chiar a tulburărilor civile. Dar trebuie să menținem cursul și să ne opunem tiraniei - de dragul Ucrainei și al nostru.
Plătim un preț pentru sprijinul nostru acordat Ucrainei. Dar prețul pe care îl plătim este calculat în dolari, euro și lire sterline, în timp ce ucrainenii plătesc cu viețile lor. Și noi toți vom plăti un preț mult mai mare dacă Rusia și alte regimuri autoritare cred că își pot invada vecinii și pot călca în picioare dreptul internațional cu impunitate. Dacă Rusia încetează să mai lupte, va fi pace. Dacă Ucraina încetează să lupte, va înceta să mai existe ca națiune independentă. Avem responsabilitatea morală de a sprijini această democrație independentă din inima Europei.
Prețul pe care îl plătim pentru susținerea Ucrainei este, de asemenea, în beneficiul propriei noastre securități. Vladimir Putin a declarat în mod clar că dorește să șteargă țara de pe hartă și să rescrie ordinea europeană de securitate. Rusia ocupă temporar aproximativ 20 % din Ucraina - de patru ori mai mare decât Belgia sau jumătate din Regatul Unit. Încurajată de orice succes, Rusia ar putea risca noi agresiuni împotriva altor vecini și chiar un atac asupra aliaților din NATO.
Așadar, trebuie să facem o alegere în legătură cu lumea în care vrem să trăim. Aliații NATO se angajează să respecte dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriul destin. Acesta este motivul pentru care oferim asistență financiară, umanitară și militară fără precedent pentru a ajuta Ucraina să se impună ca națiune independentă și suverană.
De la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014, țările aliate au oferit miliarde de dolari pentru a sprijini sectorul de securitate și instituțiile ucrainene și au antrenat zeci de mii de soldați, inclusiv forțe speciale. Acest lucru a ajutat ca forțele armate ucrainene să fie mai puternice, mai bine conduse și mai bine pregătite pentru o nouă invazie a Rusiei.
Din februarie, aliații s-au raliat la partea Ucrainei cu un sprijin militar, umanitar și financiar fără precedent. În iunie, liderii NATO au convenit asupra unui pachet consolidat de asistență, cu combustibil, alimente, provizii medicale, echipament militar, comunicații securizate și echipamente pentru combaterea minelor și a dronelor. Pregătim peste o duzină de proiecte noi pentru a ajuta Ucraina să facă față iernii. Și vom continua să ajutăm țara să își consolideze sectorul de apărare și securitate pe termen lung și să facem tranziția de la armele din epoca sovietică la capacitățile la standarde NATO.
NATO face parte din Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA, la care mă voi alătura din nou în această săptămână, cu intenția de a transmite un mesaj clar că trebuie să continuăm să intensificăm asistența de care Ucraina are nevoie. Vedem în fiecare zi diferența decisivă pe care o face sprijinul nostru pe câmpul de luptă. Armata ucraineană și-a dovedit capacitatea de a rezista agresiunii rusești, de a riposta adânc în spatele liniilor inamice și de a impune costuri semnificative forțelor invadatoare.
Sancțiunile masive impuse de aliații NATO, împreună cu UE, au, de asemenea, un impact asupra economiei rusești. Acestea nu vor face decât să muște mai tare pe măsură ce trece timpul, având în vedere plecarea talentelor și a capitalului, precum și interdicțiile de călătorie și înghețarea activelor elitelor rusești. Kremlinul s-a izolat de cele mai apropiate și mai profitabile piețe de petrol și gaze din Europa.
Mai presus de toate, sancțiunile tehnologice limitează grav accesul Rusiei la semiconductori și cipuri avansate de care are nevoie pentru a-și alimenta industria auto, aeronavele și efortul de război. Națiunile noastre profită de această oportunitate pentru a ne diversifica economiile și sursele de energie, pentru a ne consolida rezistența și pentru a scăpa definitiv de șantajul energetic al Rusiei.
În același timp, efectuăm cea mai importantă schimbare în ceea ce privește disuasiunea și apărarea NATO de la Războiul Rece încoace, sporindu-ne semnificativ prezența pe flancul estic, punând sute de mii de soldați în stare de alertă și continuând să investim în capacități de ultimă generație. Garanțiile de securitate ale NATO nu lasă loc de erori de calcul la Moscova în ceea ce privește capacitatea noastră de a apăra fiecare centimetru din teritoriul alianței. În același timp, acestea le permit aliaților să sprijine dreptul Ucrainei la autoapărare.
Ne așteaptă vremuri grele, dar am mai înfruntat vremuri grele împreună. Costul de a nu ne apăra valorile noastre este întotdeauna mai mare. Pentru viitorul Ucrainei și pentru al nostru, trebuie să ne pregătim pentru războiul de iarnă și să ne menținem cursul", a spus șeful NATO.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiştilor Asociaţiei CFA România.
-
Donald Trump numește un controversat om de afaceri ambasador al SUA în Uniunea Europeană
Donald Trump anunță, miercuri, că l-a numit pe Andrew Puzder, fost patron al lanțurilor de fast-food Hardee's și Carl's Jr, în funcția de ambasador al Statelor Unite în Uniunea Europeană.
-
Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi experți de la Institutul Yale din Statele Unite, dezvăluie într-o analiză cum o lovitură mortală a lui Donald Trump ar putea duce la sfârșitul regimului lui Putin. Noul președinte al SUA și-a orientat poziția față de Putin, odată ce a aflat cât de slabă este cu adevărat economia Rusiei.
-
Polul Nord magnetic și-a modificat poziția neasteptat de mult: Se îndreaptă spre Rusia și poate avea consecințe grave
Spre deosebire de Polul Nord geografic, care are o amplasare fixă, poziţia Polului Nord magnetic este determinată de câmpul magnetic al Pământului, care este în continuă mişcare.
-
DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
CEO-ul Norges Bank Investment Management din Norvegia, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, a declarat marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru pieţele financiare în 2025.
-
S-a aflat nota de plată pentru eliberarea de Rusia: Europa trebuie să cumpere gaze de șase miliarde de dolari de la americani
Europa ar putea fi nevoită să achiziţioneze în această vară cel puţin 100 de nave încărcate cu gaze, în valoare de aproximativ şase miliarde de dolari la preţurile actuale, pentru a înlocui stocurile de gaze, după scăderea nivelului din depozite, în urma vremii nefavorabile şi a opririi livrărilor din Rusia.
-
Călin Georgescu face o declaratie neasteptata legata de serviciile secrete si relatii cu ofiteri de informatii
Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României, face o declarație bizară într-un interviu la Marius Tucă Show. Georgescu afirmă că are contacte în interiorul serviciilor de informații, iar „oameni de bună credință" din aceste structuri îi dau acces la rapoarte.
-
Cele mai comune probleme la buldoexcavatoare
Buldoexcavatoarele sunt utilaje esențiale în construcții, agricultură și multe alte domenii, fiind proiectate să îndeplinească sarcini diverse, precum săparea, încărcarea și manipularea materialelor. Deși sunt robuste și puternice, ca orice echipament, pot întâmpina probleme în timpul utilizării.
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 3.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 4.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 5.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 6.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 7.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 8.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 9.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
- 10.Șeful influentului grup rus de analiză Valdai despre declarațiile lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu