Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Șeful NATO cere investiții în Artica după ce Rusia a redeschis mai multe complexuri militare din epoca sovietică

Postat la: 03.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la noi investiţii în regiunea arctică, în contextul în care Moscova redeschide mai multe complexuri militare din epoca sovietică. Stoltenberg a emis acest avertisment în timp ce se afla în vizită în regiunea arctică a Canadei - prima astfel de vizită a unui secretar general al NATO, din istoria alianţei.

În timpul vizitei, Stoltenberg a subliniat şi că cea mai scurtă rută pentru rachetele şi bombardierele ruse de a ajunge în America de Nord ar fi pe la Polul Nord. „Rusia a înfiinţat un Comandament Arctic. A deschis sute de complexuri militare noi sau din epoca sovietică, inclusiv aerodromuri şi baze navale. De asemenea, Rusia foloseşte regiunea ca zonă de testare pentru multe dintre sistemele sale noi de rachete", a spus Stoltenberg. Secretarul general al NATO a subliniat şi că după aderarea Finlandei şi a Suediei la alianţă, şapte din cele opt state cu acces la zona arctică vor fi membre NATO, în afară de Rusia. Înaintea acestei vizite, Canada a fost reticentă la o prezenţă a NATO în regiunea sa arctică, însă premierul Justin Trudeau a afirmat că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat situaţia geopolitică. „Este important ca noi toţi să recunoaştem modificarea realităţilor geopolitice cu care lumea se confruntă acum, iar în întreaga alianţă NATO, ţările investesc mai mult în capacitatea de a securiza teritoriul NATO, inclusiv în zona arctică", a spus Trudeau. De asemenea, Canada a fost criticată anterior pentru că nu aloca suficiente cheltuieli pentru armată, în calitate de stat membru NATO, însă, în luna iunie, ţara a anunţat o investiţie de 3,8 miliarde de dolari în modernizarea amplasamentelor din cadrul Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD). NORAD este o organizaţie comună SUA-Canada, pentru a detecta aparate de zbor sau rachete ruseşti. Stoltenberg şi Trudeau au mai spus şi că schimbarea climei creează noi provocări de securitate în zona arctică, întrucât topirea gheţii face ca regiunea să devină mai accesibilă pentru armate. Stoltenberg şi-a exprimat îngrijorarea şi în legătură cu cooperarea dintre Beijing şi Moscova, pentru transport şi explorare de resurse în Arctica.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE