Şeful JPMorgan se aşteaptă la potenţiale pierderi de un miliard de dolari din cauza expunerii la Rusia
Postat la: 05.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Şeful JPMorgan, Jamie Dimon, a avertizat luni că banca americană ar putea pierde aproximativ un miliard de dolari din cauza expunerii sale la Rusia, fiind pentru prima dată când a detaliat nivelul potenţialelor pierderi ce ar putea rezulta în urma conflictului din Ucraina, transmite Reuters.
Luna trecută, Goldman Sachs şi JPMorgan Chase au anunţat că îşi vor restrânge afacerile din Rusia, devenind primele mari bănci americane care vor ieşi de pe piaţa rusească după invadarea Ucrainei, o decizie care pune presiune şi asupra rivalilor să facă acelaşi lucru. În scrisoarea sa anuală către acţionari, analizată şi aşteptată cu nerăbdare, Dimon a cerut Statelor Unite să-şi sporească prezenţa militară în Europa şi a reiterat solicitarea de a dezvolta un plan pentru asigurarea securităţii energetice.
Dimon nu a furnizat un interval de timp privind potenţialele pierderi ale JPMorgan în Rusia, dar a declarat că banca este îngrijorată de impactul secundar al conflictului din Ucraina asupra companiilor şi ţărilor. În ultimele luni, băncile globale au publicat informaţii privind expunerea lor la Rusia, dar Dimon este cel mai important om de afaceri care nu a comentat încă impactul mai amplu al războiului.
„America trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea unui conflict extins în Ucraina, cu evoluţii neprevăzute. Ar trebui să ne pregătim pentru ce e mai rău şi să sperăm la ce e mai bun", a afirmat preşedintele director general al celei mai mari bănci americane în funcţie de active. El cerut Statelor Unite să revină în Acordul de liber-schimb transpacific (TPP), unul dintre cele mai mari acorduri comerciale multinaţionale din lume.
Referindu-se la mediul macroeconomic, Dimon a declarat că numărul majorărilor de dobândă de către Rezerva Federală a SUA (Fed) „ar putea fi semnificativ mai ridicat decât se aşteaptă piaţa". Deşi Dimon susţine că nu este îngrijorat de expunerea băncii la Rusia, el a declarat că războiul din Ucraina va încetini economia mondială şi va afecta timp de decenii geopolitica. „Ne confruntăm cu dificultăţi la fiecare pas: pandemia, acţiuni guvernamentale fără precedent, o redresare solidă după o recesiune globală profundă, alegeri intens polarizate în SUA, o inflaţie ridicată, războiul din Ucraina şi sancţiunile semnificative impuse Rusiei", a susţinut şeful JPMorgan.
JPMorgan a avertizat luni că o combinaţie între războiul Rusiei din Ucraina şi prăbuşirea pieţei imobiliare în China, aflată în curs, ar putea duce la cel mai grav val de defaulturi corporative de la criza financiară globală, transmite Reuters. Un nou raport publicat de analiştii băncii estimează că rata de nerambursare pe pieţele emergente (EM) va ajunge acum la 8,5%, mai mult decât dublă faţă de nivelul 3,9% la care se aşteptau la începutul anului, înainte de războiul din Ucraina, informează News.ro.
Volumul obligaţiunilor de pe piaţa internaţională EM "cu randament ridicat", mai riscant, care sunt tranzacţionate acum la niveluri de dificultate, a crescut la 166 de miliarde de dolari, cea mai mare sumă din 2009, când criza financiară globală a ridicat rata de neplată la 10,5%. Se preconizează că Europa de Est va înregistra o rată de neplată record, de 21,1%, din cauza ratelor de 98,8% şi 27,3% din Ucraina şi Rusia, unde firmele se află acum în dificultate din cauza războiului sau a sancţiunilor fără precedent ale Occidentului.
Corporaţiile ucrainene au oferit actualizări frecvente investitorilor, de la începutul invaziei, şi toate au descris o imagine similară a operaţiunilor lor: exporturile sunt perturbate, generarea de venituri şi încasările sunt decimate. Între timp, problemele din sectorul imobiliar din China au determinat o rata de nerambursare estimată a Asiei crescută la 10%, de la 7%.
În acest an sunt aşteptate defaulturi în valoare de 32 de miliarde de dolari, de către 29 de dezvoltatori chinezi care au dificultăţi financiare. Acestea implică o rată de nerambursare de 31% pentru sector şi, dacă acestea se vor adăuga defaulturilor în valoare de 49 de miliarde de dolari, ale unor 26 de firme de anul trecut, ar însemna că jumătate din obligaţiunile imobiliare cu randament ridicat ale Chinei vor fi epuizate.
"Împreună cu o rată de nerambursare de 30% înregistrată anul trecut, am putea vedea că mai mult de jumătate din sector este decimat", au spus analiştii JPMorgan, explicând modul în care "surprizele", cum ar fi datoria ascunsă şi dezvoltatorii care nu îşi asumă obligaţiunile în mod neaşteptat, au păgubit investitorii.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu